Închide

Premierul Orban cere Guvernului să rezolve situația ruinei Academiei de Muzică. ”Unde s-a blocat? Acolo e o situație, nu o să mai aibă unde să desfășoare activitatea”

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 30, 2019 0 313

Ludovic Orban a solicitat membrilor Executivului să rezolve problema Academiei de Muzică din Cluj. Premierul a cerut ca, în ședința de luni a Guvernului, să existe un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici în vederea construirii unui nou sediu, conform hotnews.ro.

„Universitatea de Muzică din Cluj se confruntă cu o situaţie foarte gravă, au nevoie de un sediu şi trebuie aprobat indicatorii tehnico-economici. Aţi iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Unde s-a blocat? Verificaţi. Acolo e o situație. Nu o să mai aibă unde să desfăşoare activitatea dacă noi nu rezolvăm aprobarea indicatorilor tehnico-economici, să se poată da drumul la investiţie. Se creează o situație foarte dificilă”, a afirmat Ludovic Orban, la ședința de vineri a Guvernului.

Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca arată că ”se luptă cu un destin secular, care a vitregit-o prin vrerea istoriei și a timpului, de deținerea unui patrimoniu imobiliar (clădirea Academiei), în care să își desfășoare liniștită întreaga viață spirituală, culturală, educațională. Academia de Muzică Gheorghe Dima este singura instituție de învățământ superior de stat din România care nu deține spații proprii pentru activitatea didactică, artistică și de cercetare”. Academia funcționează acum într-un spațiu retrocedat care este, după cum arată nota de fundamentare, ”în grav dezacord cu necesitățile instituției privind spațiul, atât ca suprafață, cât și ca funcționalități”. Instituția plătește o chirie de 13.500 de lei pe lună noilor proprietari, Episcopia Română Unită cu Roma de Cluj-Gherla, adică 35.000 euro pe an pentru o suprafață de 3.830 metri pătrați. ”Având la dispoziție un număr insuficient de săli de învățământ, de studiu, de producție artistică, de cercetare, raportat la un număr de 1.053 studenți înscriși în 2017-2018, activitatea se desfășoară cu mari dificultăți, programul fiind prelungit la 16 ore/zi (inclusiv sâmbăta și duminica). Și în aceste condiții, imposibilitatea asigurării sălilor de studiu, laboratoarelor necesare duce la utilizarea unor spații improvizate: holuri, capete de coridor, subsoluri, terase”, arată nota de fundamentare a investiției pentru viitorul sediu al academiei de muzică.
Construcția la clădirea de pe strada Bucium a început în anul 1995, destinația acesteia fiind inițial Spital Regional de Urgență. Când lucrările au ajuns la jumătate șantierul a fost oprit iar în anul 2006 terenul de 20.071 mp precum și construcția existentă de 3700 mp a fost predată către Ministerul Educației Naționale și în administrarea Academiei de Muzică. De atunci, nicio veste.

Citește detalii despre încâlcita situație a ruinei din Mănăștur care trebuia să fie spital și a ajuns, poate, viitor sediu pentru Academia de Muzică:

Se mută Academia de Muzică în ruina din Mănăștur promisă de 10 ani? Lucrările, estimate la 38 milioane de euro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare