Închide

Război total în parcul de peste 1 hectar pe care Primăria vrea să îl amenajeze în cartierul Zorilor. Proprietarul vrea 40 de milioane de euro pe teren, iar primăria îi oferă 2 milioane

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 10, 2020 4 2168

Administrația locală a inițiat din 2019 procedurile legale pentru amenajarea unui parc de 1,2 hectare în cartierul Zorilor pe un teren privat, prin exproprierea proprietarului. Primarul Emil Boc s-a plâns public că este hărțuit de respectivul proprietar, omul de afaceri Sile Pușcaș. Deținătorul societății Florisal i-a intentat Primăriei Cluj mai multe procese. Prin avocați, Sile Pușcaș a transmis tot public că nu dorește să fie expropriat, ci vrea să deruleze un proiect imobiliar prin care va face pe cheltuiala sa un parc de 3000 mp.

Pentru noul parc propus în Zorilor,  municipalitatea a aprobat studiul de fezabilitate și recent (9 ianuarie 2020) Comisia de Urbanism și-a dat girul pentru Planul Urbanistic Zonal pentru viitorul parc, urmând ca acesta să ajungă pe masa Consiliului Local. După această etapă urmează exproprierea efectivă a terenului și, ulterior, lansarea unei licitații de proiectare și execuție. Costurile cu exproprierile au fost estimate de firma de proiectare Arhibox, care s-a ocupat de studiul de fezabilitate și de proiectul urbanistic, la peste 9 milioane de lei, în timp ce amenajarea efectivă a parcului a fost cifrată la 8 milioane de lei.

Primarul Boc a estimat încă de la finalul anului 2019 că va fi foarte grea lupta pentru Primărie în a amenaja noul parc. În plus, a reiterat în fața Consiliului Local faptul că procedura pentru amenajarea parcului din Zorilor a rezultat în urma unor propuneri făcute de specialiști. Anul acesta, Boc a spus public într-o emisiune radio că este hărțuit de proprietarii terenului, care au bombardat Primăria cu procese. ”Avem patru procese pentru amenajarea parcului din cartierul Zorilor. Legea le permite, dar suntem hărțuiți în fiecare secundă, la fiecare pas de către cei care ar face orice ca să blocheze ceea ce facem noi”, a fost citat primarul de știridecluj.ro.

„Am fost dat în judecată pentru toate proiectele în care vrem să construim parcuri şi parking-uri în oraş. Sunt hărţuit la fiecare pas. La parcul pe care vrem să îl facem în Zorilor, la fiecare pas, fiecare aviz, fiecare studiu îmi este atacat în instanţă de către investitor pentru a mă împiedica să realizez, să realizeze primăria, un parc în cartierul Zorilor. Eu încerc să apăr cât pot interesul public; instanţele de judecată sper că vor fi şi ele solidare cu interesul public, pentru că altfel vom ajunge să nu putem ţine oraşul sub control. Trebuie să facem un oraş pentru oameni, nu pentru profit”, a menționat săptămâna aceata primarul Boc într-o emisiune radio.

De cealaltă parte, proprietarul terenului, omul de afaceri Sile Pușcaș, cel care a cumpărat proprietatea în 2015 prin compania Florisal, a transmis prin intermediul avocaților că nu este mulțumit de suma la care va fi expropriat și că  Primăria ar trebui să dea o sumă de 20 de ori mai mare pentru exproprierea terenului. (Aproximativ 40 de milioane de euro -n.r.) Săptămâna acesta, când la urbanism s-a discutat din noul PUZ-ul parcului, Pușcaș a reiterat faptul că dorește să continue proiectul imobiliar prin care a propus un parc de 3000 de mp pentru respectivul ansamblu pe care să îl facă pe cheltuiala proprie.

Comisia de urbanism a primariei a acceptat 2 blocuri cu 10 etaje, 3000mp spațiu verde si 300 de apartamente (după un proiect al arhitectului Adrian Iancu) pe terenul actualului parc în 24 februarie 2016. De atunci, Primăria nu a mai promovat proiectul de urbanism în fața Consiliului Local.  Și în această direcție există procese pornite de Florisal.

 

 

4 comentarii

  1. Sa traducem. Țeparul imobiliar pușcaș vrea 40 mil € adică aproape 4000 € pe metru. In Cluj…. Oare crede ca poate sa vândă garsoniere cu jumătate de milion in zorilor? De unde a scos gluma asta?

    • Povestea cu parcuri pentru copii, zone verzi pentru cetateni, eu ma lupt pentru clujeni nu pentru profit,bla si bla bla. denota ca papagalismul desantat, populismul rudimentar are inca mare priza la public. Defapt domnul Boc incearca sa dea vina pentru vidul realizarilor , de 16 ani, ma refer la cele mai de Doamne ajuta, nu giratorii, borduri si astupat gropi ori poduri refacute mai greu ca si Cernavoda, prin demonizarea rechinilor imobiliari. Doar ca in cazul de fata, o replica al domnului Puscas va da de pamant cu domnul Boc de nu va mai pupa veci scaunul caldut de Primar. Deocamndata e tacere, poate domnul Puscas ne va spune cum a demolat fabrica Ursus si cum a aparut blocul si Platinia? Sau domnul Boc sa ne spuna cum au aparut pe stradute inguste in plin centru, str. Constanta si Ploiesti niste blocuri care pe langa ca nu au respectat inaltimea, au si parking insuficent si blocheaza complet zona. Terenul acela e asa de ani buni, ciudat, tocmai inainte de alegeri si-a gasit domnul Boc sa faca parcul hiper ecologic? Inainte de a fi a domnului Puscas, al cui a fost terenul?

  2. Pe langa „realizarile” d-lui Boc as mai reamini ghetourile din cartierele Buna Ziua, Calea Turzii si din zona FSEGA, care rivalizeaza cu cele din Floresti. Nu numai ca nu exista nici urma de spatii verzi, dar sunt multe strazi fara trotuare si unde nu ajunge lumina soarelui la nivelul solului. Brusc, Boc vrea acum parcuri. Boc, cel care a distrus parcul din piata Unirii, inlocuindu-l cu un desert de piatra si beton, ca sa faca circoteca pentru exaltatii Clujului.
    Nu stiu care e situatia cu terenul in litigiu din Zorilor, dar mi se pare o aberatie sa aprobi un proiect imobiliar, pentru ca ulterior sa ceri exproprierea terenului. Trebuia refuzat proiectul de la inceput.
    De ce nu s-a expropriat zona de la inceputul strazii Clinicilor, acum vreo 8 ani, cand se planuia subtraversarea rutiera a centrului Clujului, pe axa est-vest? Era un proiect extraordinar de util pentru oras. De ce nu s-au facut parcuri in zonele ramase dupa demolarea fabricilor Somesul si Napolact? De ce nu se face parc pe terenui viran (improvizat acum ca parcare) ramas dupa demolarea unitatii militare de pe b-dul 22 Decembrie?

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.