Campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin. Peste 3200 de fete vor primi vaccinul la Cluj. E gratuit, iar Direcția de Sănătate Publică face apel la părinți să-și vaccineze copiii
ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - ian. 10, 2020 0 984

Ministerul Sănătății demarează vaccinarea gratuită împotriva HPV luna aceasta, după ce primele 20.000 de doze de vaccin au fost distribuite către direcțiile de sănătate publică. La Cluj au sosit 3207 doze de vaccin. Campania se adresează fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv celor care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat anterior vaccinul.
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin (în jur de 2.000 de decese anual – echivalentul populației unei localități din mediul rural) și locul al doilea, după Bulgaria, la incidența bolii (în țara noastră se înregistrează peste 4.000 de noi cazuri în fiecare an). Cancerul de col uterin este pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România. (Sursa: Institutul Național de Sănătate Publică).
Singura modalitate de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinarea împotriva virusului HPV (Human Papiloma Virus).
Organizația Mondială a Sănătății recomandă campanii de vaccinare a fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani, însă sunt țări care au extins vaccinarea și la băieți, care sunt și ei purtători ai virusului (Marea Britanie și Australia) sau care au extins vaccinarea până la vârsta de 45 de ani, atât la femei, cât și la bărbați (Statele Unite ale Americii).
Cancerul de col uterin poate fi depistat prin testul Babeş-Papanicolau, o investigație medicală simplă, care este gratuită în România, iar medicii recomandă ca toate femeile cu vârsta între 18 şi 64 de ani să facă anual testul. Depistat într-o fază incipientă, cancerul de col uterin poate fi tratat. Numărul mare de cazuri și de decese din țara noastră arată însă că puține românce fac această analiză periodic.
Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume, potrivit Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Victor Babeș din București. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcursul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV. (sursa: Institutul Național de Sănătate Publică).
În multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar al organismului, dar, atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecțiile cu HPV pot declanșa câteva tipuri de cancer: cancer de col uterin, cancer anal, cancer vaginal, cancer de penis sau cancer la gât.
Singura modalitate considerată eficientă de prevenție a cancerului de col uterin şi a bolilor asociate infecţiei cu HPV este vaccinul anti-HPV.