Închide

Campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin. Peste 3200 de fete vor primi vaccinul la Cluj. E gratuit, iar Direcția de Sănătate Publică face apel la părinți să-și vaccineze copiii

ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - ian. 10, 2020 0 984

Ministerul Sănătății demarează vaccinarea gratuită împotriva HPV luna aceasta, după ce primele 20.000 de doze de vaccin au fost distribuite către direcțiile de sănătate publică. La Cluj au sosit 3207 doze de vaccin.  Campania se adresează fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv celor care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat anterior vaccinul.

Potrivit DSP Cluj, 3207 fete vor primi vaccinul începând de săptămâna viitoare. „Numărul este extrem de mic”, avertizează conducerea Direcției de Sănătate Publică Cluj. Potrivit directorului Mihai Moisescu, „toată lumea trebuie să conștientizeze importanța vaccinului. Numărul este foarte redus, cu toate că medicii de familie informează părinții. Vaccinul e adresat fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, în mod deosebit. Noi am primit aceste doze în urma solicitărilor a 137 de medici de familie. Sperăm ca solicitările să crească. Acum vor fi vaccinate fetele care au fost înscrise pe listă în perioada 2017-2018. Ce facem dacă avem solicitări noi? Se urmează un protocol. Se face comanda, noi trimitem la Minister și de acolo se iau”, a declarat pentru actualdecluj.ro Mihai Moiescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj.
E bine de menționat că vaccinarea împotriva HPV este oferită gratuit de stat. În schimb, o doză integrală de vaccin anti HPV costă până la 1500 de lei.
„Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică”, spune ministrul Sănătății, Victor Costache.
Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea anti HPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin (în jur de 2.000 de decese anual – echivalentul populației unei localități din mediul rural) și locul al doilea, după Bulgaria, la incidența bolii (în țara noastră se înregistrează peste 4.000 de noi cazuri în fiecare an). Cancerul de col uterin este pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România. (Sursa: Institutul Național de Sănătate Publică).

Singura modalitate de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinarea împotriva virusului HPV (Human Papiloma Virus).

Organizația Mondială a Sănătății recomandă campanii de vaccinare a fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani, însă sunt țări care au extins vaccinarea și la băieți, care sunt și ei purtători ai virusului (Marea Britanie și Australia) sau care au extins vaccinarea până la vârsta de 45 de ani, atât la femei, cât și la bărbați (Statele Unite ale Americii).

Cancerul de col uterin poate fi depistat prin testul Babeş-Papanicolau, o investigație medicală simplă, care este gratuită în România, iar medicii recomandă ca toate femeile cu vârsta între 18 şi 64 de ani să facă anual testul. Depistat într-o fază incipientă, cancerul de col uterin poate fi tratat. Numărul mare de cazuri și de decese din țara noastră arată însă că puține românce fac această analiză periodic.

Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume, potrivit Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Victor Babeș din București. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcursul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV. (sursa: Institutul Național de Sănătate Publică).

În multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar al organismului, dar, atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecțiile cu HPV pot declanșa câteva tipuri de cancer: cancer de col uterin, cancer anal, cancer vaginal, cancer de penis sau cancer la gât.

Singura modalitate considerată eficientă de prevenție a cancerului de col uterin şi a bolilor asociate infecţiei cu HPV este vaccinul anti-HPV.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.