Închide

Subprefectul Clujului dat afară și repus în funcție de instanță notifică Ministerul de Interne: „”sunt obstrucționat în exercitarea atribuțiilor legale”

AdministrațieTop News by Mihai Prodan - mart. 23, 2019 0 168

Nu se lasă: după ce a fost repus în funcție de către instanță – aceasta după ce anterior a fost mazilit de Guvern – subprefectul Zoltan Gyorke merge cu jalba la Ministerul Afacerilor Interne, căruia îi cere să aplice hotărârea judecătorească.

Gyorke a anunțat că a notificat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, căreia i-a cerut să dispună, de urgență, „toate măsurile legale ce se impun în vederea exercitării în deplină legalitate a atribuțiilor care îmi revin potrivit legii”, după ce acesta și-a recâștigat postul de subprefect în instanță, nu înainte însă să fie înlocuit de un alt subprefect. Gyorke spune că a menționat că deși încă din 12 martie dispune de o decizie definitivă de repunere în funcție – mai exact sentința civilă a Tribunalului Cluj prin care se suspendă executarea Hotărârii de Guvern 54 prin care acesta a fost înlocuit din funcție, „sunt obstrucționat în exercitarea atribuțiilor legale cum ar fi: conducerea operativă a Instituției prefectului, coordonarea activității de protecție a informațiilor clasificate, aplicarea măsurilor de prevenire și control al riscurilor de corupție”. „De asemenea, am precizat că îmi este restricționată participarea la ședințele Comisiei tehnice pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European în anul 2019 precum și la cele ale Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Raportat la această situație de fapt, consider că singura măsură legală este reintegrarea imediată în funcția publică de subprefect al județului Cluj, cu toate prerogativele și atribuțiile exercitate anterior datei 12 februarie”, susține acesta.  „În caz contar, apreciez că sunt întrunite condițiile pentru atragerea răspunderii persoanelor vinovate, inclusiv pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a hotărârii judecătorești, prevăzută de art. 287 Cod penal”.

Amintim, Gyorke a câștigat în instanță suspendarea Hotărârii de Guvern prin care a fost schimbat din funcție și, în ziua următoare, s-a și prezentat înapoi la serviciu – între timp pe postul său a fost numit, tot printr-o Hotărâre de Guvern, un alt subprefect, Alin Danci, ce ulterior a fost învestit în funcție printr-o ceremonie la care cel puțin presa nu a fost invitată. Gyorke spunea în urmă cu două săptămâni pentru actualdecluj.ro că i s-a oferit un birou inacceptabil și nu mai are atribuții de serviciu. „Prefectul mi-a solicitat să-mi probez calitatea, ceea ce nu cred că e necesar având în vedere decizia luată ieri. nu e cazul să o probez eu. Prefectul mi-a adus la cunoștință că deocamdată nu voi avea nicio atribuție pentru că în opinia dânsului Clujul va funcționa cu doi subprefecți, caz unic în România, așa încât nu știu ce va urma. Ca birou mi s-au oferit două alternative dar fără dotările necesare, e inacceptabil, într-o sală de ședință sau într-un birou cu câțiva funcționari de execuție susținând că biroul subprefectului e ocupat de noul subprefect. Urmează ca ministrul de interne să comunice fișa postului dar care preia atribuțiile din legea prefectului. În măsura în care voi fi lăsat să-mi exercit atribuțiile o voi face”.

Citește și:

Fostul subprefect Gyorke, dat afară de Guvern, s-a întors la post, azi, după ce și-a câștigat jobul în instanță. „Clujul va funcționa cu doi subprefecți, caz unic în România”

  • author photo two

    Mihai Prodan

    Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu