Închide

Studiu la Cluj: dintre pacienții infectați cu coronavirus mai puțin de jumătate au anticorpi la 180 de zile de la vindecare

Sănătate by Actual de Cluj - apr. 20, 2021 0 405

Un studiu pe pacienți vindecați de coronavirus realizat la București și Cluj arată că mai puțin de jumătate dintre aceștia mai au anticorpi la 180 de zile de la vindecare.

Studiul realizat de rețeaua de sănătate Regina Maria arată că aproape jumătate – adică 44% – dintre persoanele care au fost infectate au continuat să prezinte simptome ale bolii și după vindecare – tuse, oboseală, lipsa gustului și a mirosului, căderea părului, dificultăţi respiratorii, dureri musculare și insomnii.

Studiul a demarat în august anul trecut în Bucureşti şi Cluj. În faza I studiul evaluat răspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR, faza a II-a examinează gradul de protecţie după o perioadă de timp mai mare, de 180 de zile de la depăşirea fazei acute a bolii. În faza II a studiului au fost testaţi doar pacienţii care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a fi observată evoluţia în timp a anticorpilor post Covid. Studiul vine după ce în SUA un alt studiu a relevat existenţa unor cazuri recurent pozitive Covid-19. ”În ciuda rarităţii acestor cazuri, posibilitatea s-a dovedit reală la trei luni de la prima testare RT-PCR. Studiul Regina Maria arată că la jumătate de an, foştii pacienţi sunt şi mai puţin protejaţi: doar 47% au mai prezentat anticorpi detectabili. Anterior, faza I evidenţiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai puţin de trei luni de la testarea RT-PCR pozitivă”, arată rețeaua de sănătate.

Totodată studiul a remarcat faptul că 17% dintre cei vindecaţi, care au realizat un test RT-PCR după faza acută a bolii, au prezentat rezultate pozitive. Un singur pacient a înregistrat un test RT-PCR pozitiv în contextul apariţiei de noi simptome care să sugereze infectarea cu coronavirus. ”Cazuistica internaţională cuprinde puţine descrieri care să indice faptul că, în astfel de cazuri, este vorba despre o reinfectare, limitarea certificării acestora fiind impusă de necesitatea secvenţierii suplimentare şi a integrării într-un context epidemiologic bine documentat”, arată Regina Maria.

”Persoanele care au trecut prin infecţia COVID-19 sunt considerate în continuare pacienţi, cazuri care trebuie supravegheate şi monitorizate individual, pentru că datele pe care le avem în acest moment, şi noi, şi cazuistica internaţională, nu permit încă trasarea unor limite de siguranţă certe. Fiecare persoană poate fi afectată în mod diferit, la fel cum fiecare persoană reacţionează diferit în lupta cu boala. De aceea, există recomandarea pentru pacienţii care au trecut prin infecţie de a fi monitorizaţi post COVID. Dinamica anticorpilor este de asemenea în continuare în studiu, aşadar cea mai bună metodă de protecţie suplimentară post-COVID rămâne vaccinarea, alături de practicarea unui stil de viaţă precaut ”, explică Nirvana Georgescu, director de calitate la Regina Maria.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu