Închide

Străinii din afara spațiului UE să vină la muncă în agricultura românească

ActualitateDezvoltareEconomie by Actual de Cluj - dec. 07, 2019 0 229

Liderul PNL Cluj, Daniel Buda – în calitatea sa de europarlamentar – sugerează că o soluție  concretă pentru stoparea molimei distructive a sectorului agricol românesc ar fi importarea forței de muncă din țările din afara spațiului UE. În cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a fost prezentat un studiu privind ocuparea forței de muncă în agicultura din țările europene, sub sloganul „provocări actuale și oportunități viitoare”. Ca vicepreședinte al acestei Comisiii, Daniel Buda spune că le-a cerut experților care au prezentat studiul să lanseze soluții aplicabile privind completarea forței de muncă din agricultură.

„Vrem să știm, totuși, care este soluția cu privire la forța de muncă din agricultură? De unde o aducem? Vedem astăzi că tinerii nu mai vor să lucreze în fermă pentru că sunt condiții dificile de lucru, programul cu tinerii fermieri și-a atins limitele financiare, dar și cele de resursă umană. Atunci, vă întreb: este posibil ca importul de forță de muncă din afara UE să fie o soluție pentru moment? Dumneavoastră ați spus că dacă tehnologizăm foarte mult agricultura, nu o să avem ocupare. Însă, în opinia mea, această tehnologizare este obligatorie pentru că altfel fermele vor dispărea”, a comentat Buda în cadrul ședinței Comisiei.

Cele mai multe dintre problemele furnizate de studiul prezentat în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală sunt cunoscute și de europarlamentari, astfel că sugestia a fost ca experții să vină cu propuneri concrete care să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol. „Am înțeles aspectele legate de diversificare la nivelul fermei și ceea ce înseamnă activitatea fermierilor. Este o discuție referitoare la noua PAC, și anume, s-ar putea ca unii fermieri dacă au o activitate consistentă într-un alt sector să nu mai beneficieze de subvenții, ceea ce cu siguranță ar duce la dispariția acestora. Expertul Ambre Maucorps mi-a transmis: Ce ar trebui să facem cu forța de muncă? Să o importăm? Doar 2% din forța de muncă este din afara UE. Se poate constata o tendință de creștere. Avem mai mulți imigranți din afara UE care lucrează în agricultură, în special pentru că sunt mai ieftini. Trebuie să ne gândim la necesitatea de a alinia condițiile sociale la standardele noastre. Trebuie să ne gândim și la problema depopulării zonelor rurale. Bernd Schuh, expert, a subliniat și el următoarele idei: Acest studiu a fost realizat de un consorțiu. Am fost rugați să analizăm modelele actuale de ocupare în materie de agricultură, ceea ce este o sarcină destul de complexă. Ocuparea scade de la un an la altul. A fost interesant să vedem motoarele acestui trend și cum se prezintă declinul peste tot în Europa. Încă din 2003, asistăm la o reducere de 30% a locurilor de muncă, ceea ce afectează în primul rând exploatațiile familiale și după cele industrializate. Sunt în scădere fermele de mici dimensiuni, 2-10 hectare, dar există tot mai multe ferme mari. Există condiții dificile de muncă și o remunerație mai slabă în agricultura primară” – a transmis Daniel Buda (foto jos).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare