Închide

Peste 1280 de mediciniști susțin la Cluj examenul de Rezidențiat

ActualitateEducaţieSănătate by Actual de Cluj - dec. 08, 2019 0 219

Absolvenții de medicină susțin astăzi examenul de Rezidențiat în domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie, în cele șase centre universitare din țară, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Timișoara, Craiova, Iași și București. Un număr de 8.876 de absolvenți s-au înscris în examen, pentru cele 4.710 locuri/posturi scoase la concurs. Dintre acestea, 3.960 posturi sunt în domeniul medicină, 398 în medicină dentară, 256 în domeniul farmacie şi 96 de locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiţiei şi MAI). Reamintim că în octombrie, absolvenții de medicină au ieșit în stradă să protesteze dat fiind că data organizării examenului de rezidențiat fusese amânată. Examenul de rezidențiat a fost amânat, în premieră, pentru luna decembrie, din cauză că în perioada septembrie-octombrie, Ministerul Educației nu avea ministru care să semneze ordinele comune de organizare a rezidențiatului împreună cu ministrul Sănătății.

Examenul la Cluj

La Cluj Napoca s-au înscris la examenul de rezidențiat un număr de 1283 de absolvenți (866 la Medicină, 242 la Medicină Dentară și 175 la Farmacie). Examenul se desfășoară sub forma de test grilă, cu 200 de întrebări, timp de 4 ore. În perioada 17-19 decembrie 2019 vor fi împărțite posturile/locurile în funcție de punctajul obținut de candidați. Între 6-14 ianuarie 2020, viitorii rezidenți vor semna contractele individuale de muncă cu unitățile sanitare, iar între 14-16 ianuarie se va face repartiția pe clinici de pregătire. Încadrarea în unitățile medicale ca rezidenți este prevăzută pentru data de 1 februarie 2020.

„Cele 6 centre universitare îndeplinesc condiţiile pentru organizarea concursului de intrare în rezidenţiat, dar şi pentru pregătirea unui număr suplimentar de rezidenţi. Am cerut ca acest concurs să se desfăşoare în spiritul corectitudinii şi al transparenţei, principiile acestei guvernări. Anul acesta nu schimbăm regulile în timpul jocului, dar, în condiţiile în care resursa umană este deficitară, căutăm soluţii ca toţi absolvenţii care reuşesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe ţară, să fie admişi. Urez succes tuturor participanţilor la concurs şi îi asigur de tot suportul noii echipe a Ministerului Sănătăţii”, a transmis ministrul Sănătății, Victor Costache.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare