Închide

Statistica: clujenii au cele mai mari salarii din provincie

Economie by Actual de Cluj - nov. 27, 2019 1 524

Clujenii au cele mai mari salarii din provincie, arată Direcția Județeană de Statistică.

E vorba de salarii brute în medie de 5.611 lei în luna septembrie, și salarii nete în medie de 3.470 lei. Acesta din urmă a crescut cu aproape 12% față de luna septembrie de anul trecut, ”Clujul situându-se pe locul II după Bucureşti”, arată instituția. Salariile au crescut ușor într-o lună, la 3.470 lei net în septembrie față de 3.440 lei net în luna august.

Câştigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile în bani şi în natură cuvenite salariaţilor pentru munca efectiv prestată, inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar, potrivit formei de salarizare aplicată, sporurile şi indemnizaţiile acordate ca procent din salariu sau în sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele plătite pentru timpul nelucrat cum ar fi indemnizaţiile pentru concediile de odihnă şi studii, zile de sărbătoare şi alte zile libere, sumele plătite din fondul de salarii pentru concediile medicale, dar și premiile, primele de vacanţă şi alte sume plătite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de muncă, sumele plătite din profitul net şi alte fonduri, inclusiv tichetele de masă.
Câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a impozitului, contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat şi respectiv a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Câştigul salarial mediu lunar reprezintă raportul dintre sumele plătite salariaţilor de către operatorii economici în luna de referinţă, indiferent pentru ce perioadă se cuvin, şi numărul mediu de salariaţi. Numărul mediu al salariaţilor reprezintă o medie aritmetică simplă calculată pe baza efectivelor zilnice ale salariaţilor din luna respectivă. În efectivul de salariaţi luat în calcul se includ numai persoanele care au fost plătite pentru luna respectivă. Nu se iau în considerare salariaţii aflaţi în concediu fără plată, în grevă, detaşaţi la lucru în străinătate şi cei al căror contract de muncă sau raport de serviciu a fost suspendat.

Un comentariu

  1. […] 9. Clujenii au cele mai mari salarii din provincie, arată Direcția Județeană de Statistică. E vorba de salarii brute în medie de 5.611 lei în luna septembrie și salarii nete în medie de 3.470 lei. Acesta din urmă a crescut cu aproape 12% față de luna septembrie a anului trecut, Clujul situându-se pe locul II după Bucureşti. Salariile au crescut ușor într-o lună, la 3.470 lei net în septembrie față de 3.440 lei net în luna august. (Actual de Cluj) […]

Scrie un comentariu