Închide

Startup-uri care se luptă să intre pe piaţă. Ce idei au antreprenorii care au intrat în programul de accelerare Spherik

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 08, 2017 0 578

Nouă startup-uri au intrat în actuala etapă a programului de accelerare Spherik, dezvoltat pe platforma Liberty Technology Park din zona gării. În 26 septembrie, echipele înscrise în program îşi prezintă ideile şi progresul pe care l-au realizat în 12 săptămâni de lucru, au anunţat reprezentanţii Spherik. Fondatorii noilor afaceri vin din România, Moldova şi Ucraina.

Spherik e un proiect dezvoltat în centrul de afaceri Liberty (ridicat în locul fostei fabrici de mobilă Libertatea) şi a lansat în aprilie noul program de accelerare pentru cei care vor să dezvolte startup-uri în domeniul Tehnologiei, „cu impact la nivel global”, după cum ar vrea fondatorii. Ajuns la a patra ediție, programul de accelerare a venit în acest an cu o noutatea: anunţa că pune la bătaie 1 milion de euro pentru startup-urile care au în plan dezvoltarea globală la finalul programului. Programul a început în luna mai, cu etapa preliminară de validare a ideilor și definire a produselor. La finalul primei luni a avut loc o evaluare pe baza căreia au fost selectate echipele care au intrat în etapa finală de accelerare. Iar acum urmează prezentările finale şi cei de la Spherik şi-au prezentat echipele.

Unul dintre proeiecte este AdTechMedia, o platformă care facilitează posibilitatea de monetizare a conţinutului editorial pentru publisheri, jurnalişti şi bloggeri şi se bazează pe experienţa utilizatorilor. Baro e o platformă care ajută la administrarea campaniilor pentru agenţii de publicitate sau companii care au un număr mai mare de pagini Facebook. Aplicaţia CleverWash e dedicată şoferilor şi găseşte cea mai apropiată spălătorie auto, care are locuri disponibile. EyeSight este o soluţie pentru tratamentul ambliopiei şi al strabismului, care foloseşte realitatea virtuală. Mai multe AICI . Genealogy Breed Book e un registru genealog digital pentru crescătorii de animale. Jurio ajută la căutarea unor articole legate de probleme juridice pentru a verifica dacă au existat precedente în anumite speţe, în cea mai mare bază de date cu cazuri legale şi legislaţie juridică din România. Knowl e o plaformă pentru formarea profesională, realizată cu ajutorul inteligenţei artificiale. MyCar Assistant îţi aminteşte că ţi-a expirat asigurarea la maşină sau că nu ai plătit taxa de drum (rovinieta) şi oferă posibilitatea de a le reînnoi evitând amenzi. PRISM este o platformă ce ajută la gestionarea mărfurilor şi la inventariere.

Ce e Spherik Accelerator

Spherik Accelerator este fondat de Liberty Technology Park Cluj, Banca Transilvania, Universitatea „Babeș-Bolyai” și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Fiind o organizație non-profit, Spherik nu ia din acțiunile fondatorilor, ci facilitează accesul la investiții pentru 3,14% din suma primită de startup-uri în primul an. Procentul primit de la startup-uri este reinvestit în programe. Din echipa Spherik fac parte în prezent Nina Moldovan (Președintele Spherik), Dan Sturza (Manager de Investiții), Roxana Rugină (Manager de Program), Diana Rusu (Business Development Manager), precum și cei doi asociați ai programului, Alex Burciu (ex Software Development Manager la Amazon) și Gabriel Dombri (Founder @GROWTH MARKETING Academy & CEO @Tapptitude).

Anul acesta, echipa de mentori din cadrul Spherik numără peste 30 de persoane, incluzând investitori, oameni de afaceri și specialiști în tehnologie, precum Radu Georgescu, Șerban Toader, Marius Ghenea, Sorin Mîndruțescu, Cosmin Negrescu și Elisabeta Moraru. Programului de accelerare i s-au alăturat și companii internaționale, ca parteneri, prin serviciile pe care le pun la dispoziția startup-urilor accelerate: KPMG, Google, Microsoft și GTS Telecom.

Printre startup-urile din portofoliul Spherik se numără Planable (câștigătorul Startup Avalanche de la Techsylvania 2016), Printivate (start-up local achiziționat în toamna 2016 de 3DHubs), Primul Medic (platformă care permite accesul la sfaturi medicale) și Approd (aplicație de reducere a birocrației la înființarea de societăți comerciale).

Mai multe despre Spherik:
Un accelerator de afaceri pune la bătaie 1 milion de euro pentru startup-uri din Tehnologie

Incubatoare

Clujul găzduieşte şi alte programe de accelerare şi „incubatoare” de afaceri. La începutul anului o parte din fosta echipa din spatele acceleratorului Spherik, împreună cu investitori din domeniul IT și din afara sectorului-vedetă au lansat un program dedicat noilor afaceri: Risky Business. Proiectul venea cu o noutate: nu e vorba numai de un program de accelerare, ci de unul care vine la pachet cu un fond dedicat start-up-urilor. Peste 30 de oameni de afaceri din Transilvania au decis să finanţeze startup-uri accelerate la Cluj, prin proiectul Risky Business. Fondul are la dispoziţie 250.000 de euro pentru aproximativ 10-15 echipe în 2017. Incubator digital din recentul lansatul parc științific și tehnologic TETAPOLIS caută “clienţi”, au anunţat în vară dezvoltatorii săi. Antreprenorii la început de drum pot să înscrie la programul Startup Camp. Acesta constă în 12 module de învățare, timp de 4 săptămâni de sesiuni de pregătire practică. Cele mai bune echipe vor putea să își desfășoare activitatea în Digital Incubator, situat în parcul științific și tehnologic TETAPOLIS, incubator prin care vor avea acces la servicii oferite de specialiști din domenii precum marketing și vânzări, strategii de business, contabilitate, fiscalitate, IP sau juridic. Participarea nu e, însă, gratuită: costă 100 de euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare