E oficial: deșeurile de la Pata Rât bagă Clujul sub stare de urgență
ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 08, 2017 0 1110

Poluarea masivă declanșată de mormanul de deșeuri care s-au scurs în pârul Zăpodia a condus la o conclcuzie clară: declanșarea stării de urgență, având în vedere situația rampei de la Pata Rât care plutește pe o mlaștină de levigat, existând un risc major ca gunoiul să ajungă și în râul Someș. Prefectul a convocat în această dimineață Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru a răspunde notificării Comisiei speciale privind „starea de poluare masivă de la Rampa Pata Rât, cu risc major de impact asupra mediului” – au transmis reprezentanții Consiliului Județean Cluj. Președintele Alin Tișe a explicat că declanșarea stării de urgență implică o intervenție rapidă și eficientă, pentru a se stopa scurgerea levigatului în Someș. „Noi trebuie să luăm măsuri în regim de urgență, nu putem aștepta până când se finalizează raportul tehnic. E nevoie de o stație de epurare mult mai mare care să îndepărteze levigatul. Dacă stăm după proceduri legale, privind achiziția prin licitație, procedurile de avizare și alte asemenea, pierdem foarte mult timp. Declanșarea stării de urgență ne va ajuta să intervenim imediat”, a comentat Tișe. Zilele trecute, el l-a criticat pe prefectul Aurel Cherecheș, pentru că acesta a refuzat inițial să declanșeze procedura de stare de urgență, apreciind că situația nu e într-atât de gravă încât administrația județeană să nu o poată gestiona în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Situația a fost, însă, clarificată de șeful Gărzii Naționale de Mediu, care a făcut o vizită în teren, constatând pericolul major de poluare, în urma alunecărilor de la rampa de deșeuri. În urma acestei vizite s-a constituit o comisie specială care a emis un punct de vedere favorabil Consiliului Județean.
Se caută responsabilii
Încă nu este evident cine se face responsabil de alunecările de la Pata Rât. Reamintim că un bloc imens de deșeuri s-a scurs în pârâul Zăpodia în timp ce se lucra la etapa de închidere și ecologizare a acestei rampe de depozitare. Reprezentanții firmei de construcții Nord-Conforest (care au un contract semnat cu Consiliul Județean, în sensul acesta), au precizat că au respectat întocmai prevederile din Studiul de Fezabilitate, care fuseseră avizate și aprobate în prealabil de către instituții abilitate. Pe de altă parte, reprezentanții Consiliului Județean Cluj consideră că firma de construcții avea obligația să se adapteze condițiilor din teren, mai ales că a elaborat și un proiect tehnic, care, în mod normal, trebuia să indice starea mlaștinii de sub gunoi. În prezent se lucrează la expertize. Constructorul a comandat o expertiză, iar Consiliul Județean o altă expertiză. Sunt foarte multe costuri suplimentare în joc, au transmis reprezentanții Consiliului Județean, motiv pentru care nimănui nu îi este indiferent dacă acestea vor fi suportate din bugetul public, sau dacă vor fi asumate de constructori.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Piața rezidențială din Cluj la început de an. Analiza unei agenții imobiliare: Noi corecții de prețuri în februarie/ Sumele cerute sunt mai mari decât în urmă un an, dar au scăzut cu 18% față de momentul de vârf al pieței din 2024
mart. 22, 2025 0
-
Primăria Cluj-Napoca anunță că anul viitor va da în folosință un centru pentru vârstnici, cu 70 de locuri. Orașul are un deficit serios de astfel de spații
mart. 22, 2025 0