Închide

Startup Cafe: În România există mai multe bancomate de bitcoin decât în China, unul e la Cluj

Economie by Actual de Cluj - apr. 20, 2018 0 580

În România există șase bancomate de bitcoin, patru dintre ele fiind în București, unul în Iași și unul în Cluj. În China există un singur bancomat pentru criptomonede, acesta fiind localizat în Shanghai, potrivit CoinATMradar.com, însă trebuie menționat că autoritățile chineze au încercat în repetate rânduri să interzică monedele digitale în țară, arată Startup Cafe.

Amintim, Clujul e județul cu cele mai multe tranzacții cu moneda virtuală Bitcoin din provincie, după Capitală, arată o analiză a Băncii Naționale a României.

Clujul e urmat în acest clasament de Timiș și Brașov iar analiza vine în contextul în care BNR rămâne sceptică la această alternativă de plată.

O explicație pentru tranzacțiile cu bitcoin din Cluj e faptul că aici funcționează unul dintre puținele bancomate de bitcoin din țară și singurul din provincie: a fost montat în februarie anul trecut într-un spațiu comercial pe strada Horea. Alte trei funcționează în București – și cam atât. Directorul BitCoin România, George Rotariu, pentru actualdecluj.ro: „Piață tranzacționării cu Bitcoin din România a crescut într-un mod fulminant în ultimii doi ani, noi am înregistrat dublări în volume aproape la fiecare șase luni în ceea ce privește numărul de tranzacții și numărul de clienți înregistrați pe platforma online Bitcoin România și pe celelalte canale de tranzacționare ale noastre. Clienții Bitcoin România sunt în general persoane cu studii superioare, care au adunat informațiile necesare din timp, înainte de a efectuă tranzacții cu Bitcoin, iar astfel se explică această concentrare zonală”.

Un alt bancomat funcționa în spațiul Cluj Hub de pe strada Pitești, dar a fost demontat între timp.

Am vorbit cu Miklos Istvan, cel care a montat primul bancomat de bitcoin în Cluj, la Cluj Hub în urmă cu un an. N-a fost rentabil, spune el: „anumiți clienți, să zicem mai mari, care vin să schimbe mai mulți bitcoin o dată sau au nevoie de mai mulți bani o dată sau cumpără o dată de o sumă mai măricică nu vor să meargă la aparat ci vor să schimbe în persoană dacă se poate, cel puțin deocamdată omul nu are încredere să schimbe o sumă de 1.000 euro la bancomat. Atunci mai bine se întâlnește cu cineva la care se uită în ochi și zice ce are de zis. E mai ușor și oferă mai multă încredere decât să mergi și să te uiți la bancomat că nu dă banii exact. Oamenii nu au încredere în aparate în general. Am văzut oameni care numără banii când ies de la bancomat, dar acolo 100% nu există eroare. Aparatul numără de 2 ori bancnotele înainte să iasă pe gura bancomatului și le identifică. Lumea nu are încredere și după cum ziceam suflă și-n iaurt, numără și banii de la bancomat. Nu s-ar duce la un ATM cu o sumă mare ca să tranzacționeze. Clienții au fost cu sume mici, câte 10, 15, 20 de lei. Cu sume atât de mici nu merită să faci afacerea de bancomat de bitcoin. A stat acolo cu rulaj foarte mic, cu sume mici înăuntru. Practic chiria ar fi fost mai mare decât profitul generat”.

Citește și:

Banca Națională: Cluj, cele mai multe tranzacții cu Bitcoin din provincie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags