Închide

Banca Națională: Cluj, cele mai multe tranzacții cu Bitcoin din provincie

EconomieTop News by Actual de Cluj - nov. 28, 2017 0 1334

Clujul e județul cu cele mai multe tranzacții cu moneda virtuală Bitcoin din provincie, după Capitală, arată o analiză a Băncii Naționale a României.

Clujul e urmat în acest clasament de Timiș și Brașov iar analiza vine în contextul în care BNR rămâne sceptică la această alternativă de plată. BNR a prezentat această statistică în urmă cu două zile la Sinaia, actualdecluj.ro a solicitat raportul complet și va reveni cu informații suplimentare.

O explicație pentru tranzacțiile cu bitcoin din Cluj e faptul că aici funcționează unul dintre puținele bancomate de bitcoin din țară și singurul din provincie: a fost montat în februarie anul acesta într-un spațiu comercial pe strada Horea. Alte trei funcționează în București – și cam atât. Directorul BitCoin România, George Rotariu, pentru actualdecluj.ro: „Piață tranzacționării cu Bitcoin din România a crescut într-un mod fulminant în ultimii doi ani, noi am înregistrat dublări în volume aproape la fiecare șase luni în ceea ce privește numărul de tranzacții și numărul de clienți înregistrați pe platforma online Bitcoin România și pe celelalte canale de tranzacționare ale noastre. Clienții Bitcoin România sunt în general persoane cu studii superioare, care au adunat informațiile necesare din timp, înainte de a efectuă tranzacții cu Bitcoin, iar astfel se explică această concentrare zonală”.

Un alt bancomat funcționa în spațiul Cluj Hub de pe strada Pitești, dar a fost demontat între timp.

Am vorbit cu Miklos Istvan, cel care a montat primul bancomat de bitcoin în Cluj, la Cluj Hub în urmă cu un an. N-a fost rentabil, spune el: „anumiți clienți, să zicem mai mari, care vin să schimbe mai mulți bitcoin o dată sau au nevoie de mai mulți bani o dată sau cumpără o dată de o sumă mai măricică nu vor să meargă la aparat ci vor să schimbe în persoană dacă se poate, cel puțin deocamdată omul nu are încredere să schimbe o sumă de 1.000 euro la bancomat. Atunci mai bine se întâlnește cu cineva la care se uită în ochi și zice ce are de zis. E mai ușor și oferă mai multă încredere decât să mergi și să te uiți la bancomat că nu dă banii exact. Oamenii nu au încredere în aparate în general. Am văzut oameni care numără banii când ies de la bancomat, dar acolo 100% nu există eroare. Aparatul numără de 2 ori bancnotele înainte să iasă pe gura bancomatului și le identifică. Lumea nu are încredere și după cum ziceam suflă și-n iaurt, numără și banii de la bancomat. Nu s-ar duce la un ATM cu o sumă mare ca să tranzacționeze. Clienții au fost cu sume mici, câte 10, 15, 20 de lei. Cu sume atât de mici nu merită să faci afacerea de bancomat de bitcoin. A stat acolo cu rulaj foarte mic, cu sume mici înăuntru. Practic chiria ar fi fost mai mare decât profitul generat”.

Atunci cum au loc tranzacțiile între cumpărător și vânzător, mai ales că moneda nu există fizic? „Se procedează prin local bitcoins, o platformă unde poți pune anunț că vinzi sau cumperi, trebuie să ai banii. Se pune o garanție de 0,1 bitcoin la anunț și vin clienții, se vede numărul de telefon, clientul sună, ne vedem, se descarcă un portofel de bitcoin pe telefon, îmi dă bănuții iar eu dau bitcoin-ul. Invers, îmi trimite din portofelul lui la mine, eu când am văzut că mi-a sosit îi dau banii”.

De altfel banca națională a avut aceeași poziție privind Bitcoin – care în aceste zile atinge un maxim istoric – de ani de zile: singura dată când instituția a reacționat la fenomenul monedelor virtuale a fost în martie 2015, când a arătat că tranzacțiile cu acestea prezintă riscuri importante: „moneda virtuală nu este monedă națională și nici valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodată, moneda virtuală nu reprezintă o formă de monedă electronică, în înțelesul legii privind activitatea de emitere de monedă electronică. Utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potențiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării și a supravegherii, spălarea banilor, finanțarea terorismului, volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate, potrivit unui raport elaborat recent de către Banca Centrală Europeană”.

De asemenea, Autoritatea Bancară Europeană a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpărării, deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și, ulterior, a emis o opinie referitoare la schemele de monedă virtuală.

Bitcoin a depășit în weekend borna de 9.000 de dolari pentru o singură monedă – deci cine a cumpărat moneda în urmă cu câțiva ani, când era câteva zeci de cenți, e avut. Miklos Istvan e unul dintre ei: „eu am descoperit bitcoin ]n 2012, atunci mi s-a născut primul băiat și moneda era 12 dolari. Sunt foarte mulți care au cumpărat înaintea mea la un cent sau jumătate de dolar, sau cu 15-40-80 de dolari, iar acum sunt 8.000, rămân afiș”. „Maximul istoric înregistrat în acest weekend ne arată faptul că Bitcoin-ul și întreagă piață a cryptomonedelor a atras atenția fondurilor mari de investiții, investitorilor particulari cu putere mare de investiție cât și al traderilor profesioniști. Având în vedere creșterea cererii și caracterul deflaționist al bitcoinului această creștere în valoare era așteptată. Potențialul de creștere în piața crypto ne face să credem că acest maxim istoric va fi depășit cât de curând iar valoarea unui bitcoin, în opinia mea, va depăși pragul de 20.000 USD în următorul an”, spune și Rotariu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu