Închide

Camera de Comerț a emis aviz de forță majoră pentru Pata Rât. Tișe îi demonstrează prefectului că a greșit

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 28, 2017 0 813

Se complică și mai mult relațiile dintre Consiliul Județean și Prefectura Cluj, după ce firma care avea contract pentru închiderea și ecologizarea rampei de la Pata Rât a obținut aviz de la Camera de Comerț, care atestă starea de forță majoră în privința alunecărilor care au provocat scurgerea levigatului în pârâul Zăpodia. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, îi demonstrează astfel prefectului Aurel Cherecheș că decizia de respingere a cererii pentru delcanșarea situației de urgență și a stării de alertă a avut în spate strict un raționament politic.  „Am primit avizul de forță majoră eliberat de Camera de Comerț și Industrie Cluj privind alunecările de la depozitul neconform de la Pata Rât, document în care se arată fără echivoc faptul că solicitările repetate ale Consiliului Județean Cluj privind existența unui situații de urgență, generatoare a stării de alertă, se confirmă: se apreciază ca și cauze ale producerii evenimentului existența unui cumul de mai mulți factori imprevizibili, insurmontabili și de neevitat ce au stat la baza producerii situației de forță majoră – a transmis Alin Tișe.
Disputa se mută în instanța
Consiliul Județean va transmite o nouă cerere pentru întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), în vederea declanșării stării de alertă. Totodată, Tișe a anunțat că insituția pe care o coordonează va deschide o acțiune în instanță, împtriva membrilor CJSU care au respins solicitările repetate ale administrației județene.
„Având în vedere poziția Camerei de Comerț, prin care aceasta a calificat evenimentul produs la Pata Rât în luna iulie a acestui an drept unul imprevizibil și independent de voința părților, specific situațiilor de forță majoră, Consiliul Județean Cluj se va re-adresa în cursul acestei zile CJSU pentru convocarea acestui organism și, respectiv, stabilirea unui grup de suport tehnic pentru implementarea măsurilor care trebuie luate de îndată, în urma constatării situației invocate de instituția în a cărui competență legală întră și avizarea cazurilor de forță majoră. De asemenea, în acest context, Consiliul Județean Cluj își rezervă dreptul de a acționa în instanță membri CJSU Cluj care s-au opus, încă din luna septembrie 2017, declarării stării de alertă, și care, prin neasumarea răspunderii, au determinat o potențare a consecințelor poluării accidentale din acel areal” – au transmis reprezentanții Consiliului Județean.
În paralel, administrația județeană continuă procedura de epurare în zona Pata Rât. A fost închiriată o suprafță de teren, pe care va fi amplasată stația de osmoză. „În ceea ce privește lacul de levigat acumulat până în acest moment și a cărui concentrație este una diluată, Consiliul Județean Cluj va acționa pentru depoluarea treptată a acestuia având în vedere cantitatea strânsă. Referitor la levigatul pur, toxic, în concentrație ridicată, care se scurge din corpul depozitului, acesta va fi captat în cele două bazine de decantare și mai departe redirecționat spre stația de osmoză. În acest sens, Consiliul Județean a obținut acordul proprietarilor pentru amplasarea stației de osmoză, motiv pentru care domnul Alin Tișe va elibera ordinul de începere a lucrărilor. De asemenea, în ceea ce privește reluarea acțiunii de închidere a depozitului neconform de la Pata Rât, antreprenorul va efectua în perioada imediat următoare, în regim de urgență, o serie de lucrări stabilite de experți și autorizate de către Inginer”, mai spun reprezentanții administrației județene.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.