Închide

Stăpânii ceasurilor: o familie de clujeni are 800 de deşteptătoare. “E boală de familie!”

Recomandarea redacțieiSocial by Actual de Cluj - mai 17, 2014 0 1928

Familia unui restaurator de ceasuri are acasă o colecţie impresionantă de deşteptătoare: sute şi sute, în total aproape 800 – plus 500 de dubluri şi zeci de lăzi. Le-au scos la lumină şi, de vineri, pot fi văzute de orice clujean la Muzeul de Istorie.

Fotograful Alex Gaşpar e fiul restauratorului de ceasuri Dorin Gaşpar, iar în casa acestora un vizitator ar putea găsi peste o mie de ceasuri – toate deşteptătoare, toate mecanice.

SAMSUNG   Colecţia e compusă din ceasuri de masă, deşteptătoare, din 14 ţări. Alex Gaşpar enumeră: România, Ungaria, Cehoslovacia, Rusia, Italia, Franţa, Elveţia, Canada, Scoţia, Japonia, SUA, Germania – fostele RDG şi RFG. I-am cerut să ne spună povestea unui ceas mai special, dar el spune că toate sunt speciale. „Absolut fiecare are o poveste specială”, spune el. „La noi e deja obligatoriu, în fiecare sâmbătă mergem în Oser, la târgul de vechituri, în căutare de ceasuri. Tatăl meu mai merge în Satu Mare, în Bistriţa, în Oradea când are drumuri, şi dacă ştie că este târg, îşi face drumul ca să şi ajungă în târg, să caute ceasuri. Iar în rest – în Cluj. Ori pe Bobâlnei (în Oser-n.red.), ori duminica la Expo Transilvania în groapă; e o boală de familie, mergem obligatoriu să căutăm ceasuri, chiar şi mama”.

Dar ce au ceasurile atât de special încât să ajungă „o boală de familie”? „Sunt de exemplu ceasurile româneşti pe care scrie CFR, din perioada interbelică, între 1925 şi 1931. Am şi altele, pe care nu am cum să le aduc, şi sunt şi mai vechi”.

Recunoaşte că în colecţia sa există unul la care ţine mai mult: e o moştenire de familie, un ceas pe care l-a ştiut tot timpul în casă şi tatăl său la fel, probabil transmis din generaţie în generaţie în familie. „E moştenire de familie, de 2-3-5 generaţii, nu ştiu; de când exist eu pe pământ e ceasul în casă, şi tata îl ştie de când era mic”.

În ce condiţii poate un clujean să viziteze colecţia de aproape 800 de modele şi, în total, peste 1.200 de ceasuri? Singura soluţie e să meargă la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, unde a fost vernisată expoziţia personală a familiei Gaşpar, vineri seara, în cadrul Festivalului Photo Romania. O dată colecţia dusă înapoi în casa familiei Gaşpar, peste o lună, acestea pot fi admirate doar de prietenii familiei. Puteţi admira astfel, la muzeul de istorie, fix 752 unicate. Acasă familia Gaşpar mai are dubluri şi tripluri, în total 500, şi alte „un miliard de lăzi” cu ceasuri incomplete.

„E prima dată când scot ceasurile din casă şi le poate vedea publicul larg”, spune Alex Gaşpar. Cu ce  îi atrage pe clujeni să viziteze expoziţia? „Prin cantitate, nu neapărat prin faptul că sunt scumpe; sunt foarte multe într-un singur loc”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare