Închide

Ploaia le-a stricat ploile. Ce nu s-a văzut la TV de la „cel mai mare concert din România” FOTO / VIDEO

ActualitateRecomandarea redacției by Mihai Prodan - mai 17, 2014 2 471

Zeci de mii de persoane – atât a numărat audiența la concertul din această seară, de pe Cluj Arena. Dacă a fost cel mai mare din Cluj de până acum, atunci diferența față de următoarele concerte din clasament a fost modestă. N-a fost cel mai mare din România, cum promiteau organizatorii, și nici măcar cel mai mare din Cluj, dar a fost, în mod cert, concertul cu cei mai mulți protagoniști – 30 de artiști și trupe din țară. Adăugați la aceasta intrarea gratuită și ați asigurat o mare de oameni care să umple Cluj Arena – aceasta, însă, dacă nu plouă.

Forțele de ordine s-au mobilizat cu mult înainte de accesul pe stadion pentru publicul larg: străzi închise, zeci de polițiști și jandarmi în patrulare sau la post pentru a preveni incidentele. Audiența a fost însă civilizată: chiar dacă mulți, spectatorii au intrat ordonat în tribune și pe gazonul acoperit. Mai mult, deși concertul a produs sute de kilograme de deșeuri, spectatorii au aruncat gunoaiele la tomberoane – pline cu vârf la doar două ore după începerea concertului, și cu gunoaie puse lângă – iar unde nu au avut recipiente pentru asta, au adunat dozele în grămezi, pe gazon.

Acesta e un video realizat în jurul orei 20. Mai jos, aceeași zonă 20 de minute mai târziu, după ce începuse să plouă:

Organizatorii s-au așteptat la 55.000 de spectatori veniți din tot Ardealul: e audiența maximă pe care o permite stadionul Cluj Arena, care are 30.000 de locuri. Peluza dinspre Someș, aflată în spatele scenei, a fost închisă, în schimb a fost permis accesul în fața acesteia, pe gazon. Audiența, însă, deși mare, nu a fost pe măsura așteptărilor – locurile de pe scaune au fost ocupate, dar în fața scenei audiența a fost rarefiată până la zece metri în fața artiștilor. Ploaia a fost principala problemă a evenimentului: la Cluj a plouat torențial astăzi, cu intermitențe și, cu toată bunăvoința, mulți dintre spectatori s-au refugiat ori în spatele primului inel al tribunei, ori, după o oră sau două, au plecat acasă. „O ploaie poate să oprească un concert”, a recunoscut Mihai Morar, unul dintre cei doi amfitrioni alături de Daniel Buzdugan – „dar nu poate opri o forță”, cu referire la titlul concertului, Forza Zu.

La concert nu a fost permisă intrarea cu umbrele – spectatorilor le-au fost recomandate pelerinele de ploaie – dar forțele de ordine au fost mai permisive: cine n-a avut cu ce să se acopere de ploaie s-a refugiat sub tribune, în vreme ce în fața scenei au fost deschise umbrele colorate.

Organizatorii așteptau persoane din tot Ardealul, dar reporterul actualdecluj.ro a întrebat aleator 15 persoane de unde vin: majoritatea sunt din Cluj-Napoca, o familie cu trei copii a venit din Turda, iar o gașcă de tineri – din Apahida. În schimb, din tribune și de pe gazon, spectatorii au fost foarte activi pe rețelele sociale: au postat fotografii, au comentat pe hashtag-ul #forzazu, mai mult pe Facebook, în vreme ce pe Twitter s-a remarcat BUG Mafia, care a anunțat că intră pe scenă după miezul nopții.

Printre spectatorii din această seară s-a numărat și fostul președinte al Consiliului Județean, senatorul Alin Tișe, cel în mandatul căruia a fost construit stadionul, considerat de mulți cel mai frumos din țară. Iată ce a scris Tișe pe Facebook, din tribuna stadionului, la concert:

 

La concertul de inaugurare al stadionului, cu Scorpions în 2011, audiența a ajuns la 40.000 de persoane, dintre care peste 30.000 de plătitori de bilete. Concertul Iron Maiden din parcarea Polus Center, din 2010, a adus și el peste 30.000 de spectatori.

Acesta e al patrulea concert organizat de Radio Zu în țară, în ultimii ani: a fost în Brașov, în Timișoara și Iași, iar la acesta din urmă, după cum spun chiar organizatorii, asistența a ajuns la 100.000 de persoane.

Concertul nu s-a încheiat: cei 30 de artiști, între care Holograf, Andra, Anda Adam, Skizzo Skillz sau BUG Mafia, au program pe scenă până după miezul nopții. Concertul e și televizat în direct, de la ora 19, pe Zu TV.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare