Închide

Speranța cu bască fucsia din cabinetul de vaccinare

Opinie by Kristina Reştea - oct. 20, 2021 1 410

Episod 1. Acum câteva zile, într-o dimineață friguroasă, aud pe drum niște hăhăituri îngrozitoare. Nu văd încă de unde vin zgomotele și sunt sigură că sunt pe cale să nimeresc în mijlocul unui scandal. Vine înspre mine un grup mic – o matahală de bărbat urlător, o soție încurcată și un băiat adolescent. Matahala e sursa urletelor. „Să îi f… Pe Iohannis și pe toți! Nu îmi zice mie nimeni ce să fac!! Îmi zic ei să port mască??? Îi violez!!” Ăăăă!!
?!?!?!
Episod 2. O zi mai târziu, în timp ce mă îndrept spre casă, prind altă frântură de discuție. Mi-e și groază când îi aud! O femeie tânără vorbește la telefon și zice convinsă: „Da, acuma cei mai mulți dintre ăștia internați în spitale sunt vaccinați”. ?!?!?!?! Nu știu din ce clip video o fi aflat așa ceva, dar femeia e foarte sigură pe ea, ca toți ăștia care își dau cu părerea pe subiect fără să aibă vreo competență. Mă repet, poate: ?!?!?! O și văd povestind expertă prin plafare despre ceai de coada șoricelului, uleiuri esențiale, usturoi, medalioane și sticksuri dezinfectante, moaște sfinte, tratamente cu medicamente de cai (sau ce „salvări” experte or mai fi la modă zilele astea, fără baze științifice)…
Că suntem ultimii la vaccinare între europeni (noi și bulgarii), că suntem gaura neagră de morți covid a lumii – veștile acestea sumbre te pot lăsa nedumerit dacă stai în bula ta, dacă vorbești cu prietenii tăi vaccinați și cu familia ta care crede în medici. Cum s-a ajuns (chiar) aici? Poate până acum nu știam prea multe despre boli infecțioase, poate nu ne-a interesat ce e cu vaccinurile și cum funcționează, ce e o pandemie și cum ne poate mătura. Dar acum trecem prin furtună, noi, așa, pe viu. Nu din auzite, nu din cărți, nu din povești, nu din filme. De ce nu facem un efort, cu toții, să ieșim din groapă? Că în groapă suntem. E de ajuns să prinzi niște frânturi din acestea și totul devine cumplit de credibil.
Episod 3. O săptămână mai târziu, sunt la cabinetul medicului de familie, în așteptarea vaccinului, doza 3. Sunt tot mai convinsă că suntem pe cont propriu, așa că mă grăbesc să iau „booster-ul”. Stăm pe hol, ca să completăm formularele. Pe scaunul de vizavi, o doamnă simpatică, de vârstă pensionară, butonează telefonul, cu priviri agile sub basca fucsia. Ține în mână certificatul valoros. Tocmai se vaccinase și ea. Trece pe lângă noi unul dintre medicii cabinetului și îi zice bucuroasă: „Am atâția cunoscuți negaționiști… (vorba ei, nu a mea, eu le-aș fi zis „conspiraționiști”). Abia aștept să le zic că m-am vaccinat. Cu a treia doză!” E evident satisfăcută. „Eu m-am vaccinat, am fost și în vacanță, e foarte bine”.
Mai trec 2-3 minute, aproape s-au scurs cele 15, în care se așteaptă efecte secundare după vaccin. Nu are. Schimbăm două vorbe. „Îi văd pe Facebook pe ăștia anti vaccin. Că și intru, nu mă pot abține, îs curioasă. Mă mai și cert cu ei, le mai zic, mă mai cert cu ei, am zis și mai frumos, ca să nu zic chiar că-s proști”. „Am auzit-o pe una care zicea (despre medicii de la Infecțioase) că vai, ce costume, luați-vă și cizme asortate! În bătaie de joc. Cum să zici așa ceva? Soțul meu a fost în spital, nu de COVID, că e și el vaccinat, alte probleme are. I-am văzut pe cei din spital, sunt vai de ei de oboseală”. „Noi ne-am vaccinat, abia am așteptat. Le și zic ăstora. Sunt și preoți, Teodosie și alții, care zic să ne rugăm, să treacă pandemia. Eu sunt credincioasă, dar pe ăștia nu îi suport. Ziceți-le oamenilor atunci și: rugați-vă să vă sape Domnu în grădină, să vă dea în gură de mâncare! Dumnezeu lucrează prin oameni. Adică și prin doctori”.
Mi-a fost foarte dragă doamna asta, din ultimul episod de povestire, cu basca ei fucsia (și fular asortat), cu energia ei și răbdarea să se certe (inclusiv pe Facebook) cu antivacciniști și negaționiști, cu disponibilitatea ei de a se lua la trântă și cu oamenii bisericii, cu tot cu credința ei că Dumnezeu lucrează prin oameni. Prin medici. Aveam nevoie și de un episod din ăsta. Poate și voi.
P.S.: Ieri a fost iar zi de „record” românesc: 18.863 de cazuri noi de COVID-19. Au mai murit 561 de oameni. Azi: 17.158 de noi infectări cu SARS CoV 2; Au mai mai murit 414 oameni.
Încă o dată recunoscătoare pentru evoluția științei:
https://actualdecluj.ro/pentru-cei-care-au-desenat-in-laboratoare-luminita-de-la-capatul-tunelului-covid-19-doamnelor-domnilor-multumim/

Un comentariu

  1. Foarte frumos, ma intreb insa daca doamna respectiva ar fi dat peste un incompetent pentru care procedurile de mentinere a sterilizarii in timpul vaccinarii sunt total facultative, s-ar maifi vaccinat?
    Eu am avut o tentativa de a ma vaccina cu doza 3 dar in momentul cand am vazut ca „ïnjectorul” (nu-l pot numi cadru medical) atinge cu degetul partea activa a acului inainte de al baga in mine, am renuntat si am plecat. „Teoriile conspiratiei” cum ca din spitalele romanesti pleci mai bolnav decat ai intrat nu au aparut din senin. Daca s-ar face o triere corecta pe baza de competente am ramane fara personal medical.
    Va mai aduceti aminte de reportajele cu copiii infectati cu HIV in spitale inainte de revolutie? Dormiti linistiti; nu s-a schimbat nimic.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.