Închide

Spectacolul clujean de balet care a umplut săli în 7 orașe din China are premieră la Cluj săptămâna viitoare, fără decorurile din turneu. „A trebuit să le refacem, transportul era foarte complicat”

Cultură by Actual de Cluj - feb. 05, 2016 0 321

Spectacolul cu care Opera Națională din Cluj a făcut turneu în China anul trecut e pus în scenă în sfârșit și la Cluj, săptămâna viitoare. Decorurile ar fi trebuit aceleași care au fost folosite și în turneu, dar a fost mai ieftin și mai simplu ca acestea să fie refăcute.

„E un spectacol mult gustat de public, e regina baletului romantic”, explică maestrul coregraf Vasile Solomon. „În China a trebuit să reorganizăm scena pentru fiecare spectacol pentru că era o diferență de 6 sau 8 metri în adâncime și lățime; repetam zilnic. Am venit acasă și l-am readaptat din nou, și nu e ușor. Am lărgit scena cât se poate în larg ca să avem spațialitatea și imaginea necesară mișcării în spațiu. E prima dată în Cluj, am folosit 24 de lebede, e număr record, nu e treabă ușoară”.

Turneul din China al Operei Naționale din Cluj a numărat 13 reprezentații în șapte orașe, din 17 septembrie în 22 octombrie în Shanghai, Ning Po, Hang Zhou, Su Zhou, Wu Xi, Chang Zhou și Nan Jing. Întreaga scenografie a spectacolului din turneu a fost construită în China și ar fi urmat să fie adusă la Cluj pentru spectacolul de aici, dar Solomon spune că organizatorii s-au lovit de probleme logistice. „A fost o problemă cu transportul, decorul era pe dimensiunile scenei de acolo, o diferență enormă. Transportul era foarte complicat, decorurile nu intrau în containere iar aici la Cluj trebuia să tăiem, să facem, să readaptăm. Așa că s-a reconstruit din nou, mai ușor era să reconstruim aici”, arată Solomon și exemplifică: în China cea mai mică scenă avea o deschidere de 16 metri, și cea mai mare – 24 metri, în vreme ce scena de la Cluj are o lățime de doar zece metri.

Premiera e programată miercurea viitoare. L-am întrebat pe Solomon cu ce vrea să-i convingă pe tineri să vină la premieră – spectacolul are o vechime de 150 de ani iar reprezentații au mai avut loc la Cluj. „Calitatea interpreților, superba muzică a lui Ceaikovski; e o altă punere în scenă, alte forme, e o repunere în scenă cu altă coregrafie. În coregrafie sunt 800 de pași, chiar mai mult. Eu îi adun prin combinații, ca o compoziție muzicală, iei notele și le armonizezi, le porți, le întorci și dă sunetul, așa e și în balet. Cum le luăm, cum le nuanțăm ca să dea efectul final, un dans, o arie, asta e noutatea, cum le-am combinat în eprubetele mele, din cei 800 de pași”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare