Închide

Spectacol în spațiul Reactor

Actual de ClujCultură by Catalin Suciu - iun. 10, 2014 0 535

A doua productie a Asociatiei Reciproca in colaborare cu REACTOR de creatie si experiment, Poker este un spectacol pilot demarat in cadrul proiectului De la proza contemporana la spectacol prin sustinere reciproca, proiect care isi propune intalnirea dintre tineri scriitori si companii de teatru independente.

Avand la baza romanele ”Poker” si ”Poker.Black Glass” ale lui Bogdan Cosa, spectacolul „Poker” propune o structura dramatica moderna, familiara spectatorului contemporan de teatru. Premiera este programată joi, de la ora 20:00.

 afis Poker

”Poker” il are in prim plan pe Tudor, un tanar de douazeci si ceva de ani, surprins in cateva momente definitorii din evolutia sa ca adult. Trecand prin experienta lumii underground si a jocurilor de noroc, personajul atrage atentia prin contrastul puternic intre viata la care aspira si cea pe care o traieste. Complexitatea personajului si contradictiile sale interioare sunt puse in valoare de trei actori, fiecare surprinzand ipostaze diferite ale personalitatii protagonistului.

Cinic, rational, familist si golan, Tudor este caracterizat prin demnitate, calitate ce uneori este transformata intr-un orgoliu urias care nu ii aduce prea multe avantaje. Pus intr-o situatie limita de catre un grup de interlopi, Tudor nu reuseste sa faca fata situatiei cu luciditate. Asistam astfel la un amalgam de reactii si porniri ale personajului, care reflecta problemele si valorile generatiei sale.

 

 

Leta Popescu este regizor si membru fondator al Asociatiei Reciproca. Masteranda la Facultatea de Teatru si Televiziune din Cluj, Leta a lucrat pana acum doar in zona independenta, realizand spectacolele ”Parallel” (co-regizat cu Ferenc Sinkó), ”Poker”, ”Autobahn”. A facut asistenta de regie la ”Sinziana si Pepelea” de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija, si la spectacolul ”Steaua fara nume” de Mihail Sebastian, in regia lui Alexa Visarion, ambele la Teatrul National din Cluj. A lucrat de asemenea cu Bronwyn Tweddle la spectacolul ”Livada de visini” de A.P. Cehov, spectacol bilingv, creat pe tehnica view points, la Facultatea de Teatru si Televiziune. Cand nu lucreaza cu actori, Leta tine workshopuri de actorie in scoli sau licee, scrie articole pe blogul sau personal si face voluntariat la diferite festivaluri culturale din tara. Recent, a primit premiul UNITER pentru debut, pentru spectacolul de teatru ”Parallel”.

Bogdan Cosa s-a nascut pe 24 ianuarie 1989, la Codlea. A absolvit studiile masterale in teoria literaturii la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. A publicat in 2011 ”Poker”, primul roman al trilogiei cu acelasi titlu, in urma castigarii Premiului pentru Debut al Editurii Cartea Romaneasca in 2010. In 2013 i-a aparut la aceeasi editura volumul de poezii ”O forma de adapost primara”. Este inclus, alaturi de 19 romancieri din Europa, in antologia ”European First Novel Festival” (Visit Printing House Budapest, 2012). Intre 1 octombrie 2012 si 31 septembrie 2013 a beneficiat de bursa de creatie a revistei Observator Cultural.

Doru Mihai Talos a absolvit Facultatea de Teatru si Televiziune in 2009, dupa care si-a continuat studiile in Barcelona la Scoala Internationala de Teatru ESTUDIS Berty Tovias. In 2010 infiinteaza compania Atelier 45, cu care produce spectacolele ”Elevator” si ”Asteptand-o pe Alice” in Barcelona. Din decembrie 2013 revine in Cluj, unde devine unul din membrii fondatori ai spatiului cultural Reactor de creatie si experiment.

Valentin Oncu a absolvit Facultatea de Teatru si Televiziune din Cluj-Napoca in 2013, iar in prezent urmeaza studiile masterale ale aceleiasi facultati. In cei 3 ani de studii colaboreaza de mai multe ori cu sectia de regie a facultatii si participa la festivaluri atat in tara cat si in strainatate. Este interesat si de scenografie, realizand in 2013 scenografia spectacolul ”Parallel” in regia lui Sinkó Ferenc si a Letei Popescu.

Paul Socol a absolvit Universitatea de Arta Teatrala, Targu-Mures, in 2011. De atunci a lucrat la o serie de productii independente, printre care si spectacolul-performance ”Mania.ro”, cu un scenariu creat dupa poeziile scrise de Mihnea Blidariu, solist Luna Amara, in regia Siminei Zan.

 

Reactor de creație și experiment,

Cluj-Napoca, str.Petofi Sandor, nr 4

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare