Închide

Spectacol despre viața la groapa de gunoi a Clujului, pe scena Operei Naționale din Cluj-Napoca, o operă-hibrid unde urcă pe scenă și rromii de la Pata Rât

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 29, 2024 0 323

Spectacol despre viața la groapa de gunoi a Clujului, pe scena Operei Naționale din Cluj-Napoca, o operă-hibrid unde urcă pe scenă și rromii de la Pata Rât.

Spectacolul de operă contemporană e programat în 10 mai, ”Waste side story”, unde conlucrează artiști consacrați ai Operei Naționale din Cluj-Napoca și locuitori din Pata Rât. ”Libretul aduce în atenția publicului atât problemele, cât și visele celor peste două mii de suflete izolate în cea mai mediatizată comunitate de romi din România, folosind ca surse documentare chiar mărturiile locuitorilor”, arată instituția de cultură. Libretul operei este semnat de actrița și scenarista Mara Căruțașu și vine după organizarea unor ateliere în cadrul comunității de la Pata Rât, în vederea desfășurării cărora a fost cumpărat un container de 36 metri pătrați, unde au avut loc discuții cu locuitorii de la rampa de gunoi. Muzica spectacolului a fost compusă de doi tineri compozitori germani, Dominik Schuster și Tobias Gröninger, deja cu o experiență semnificativă în muzica de film și operă. Regizorul spectacolului este Dan Vasile, cel care a semnat, de-a lungul anilor, montarea a peste 30 de spectacole de teatru. ”La Pata Rât, groapa de gunoi a Clujului, vorbim de o necropolă a istoriei înscrisă pe dealuri de deșeuri de peste 17 hectare”, spune regizorul. ”Vorbim de peste 2000 de cetățeni clujeni aruncați, la rândul lor, la gunoi. Vorbim de poveștile care se zbat să continue pe acest sit. Una este ceea ce rămâne la finalul zilei dintr-unul din cele mai scumpe orașe din România, Clujul, alta este despre comunitatea de romi care trăiește acolo și care e, într-un fel, ceea ce rămâne după ce se îndepărtează machiajul social”.

Pata Rât, zonă situată la șapte kilometri de centrul municipiului Cluj-Napoca, este cel mai mare ghetou din Europa care se află lângă un depozit de deșeuri. Este o așezare urbană informală segregată spațial, cu deprivări multiple – mediu toxic, spațiu redus de locuire și lipsa utilităților de bază –, unde locuiesc peste 2000 de persoane, dintre care jumătate sunt copii.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu