Închide

SPECIAL Un pizzer de 23 de ani din Cluj îți arată ce înseamnă să fii om

ActualitateSocialTop News by Catalin Suciu - sept. 10, 2019 1 9973

Casa Filip e adăpostul bolnavilor de cancer din afara Clujului care vin aici pentru tratament. Casa Filip a ajuns într-un an și jumătate, de la deschidere, un loc al speranței într-un ocean de neputință generată de cele mai multe ori de costurile mari pe care Clujul le oferă.

Pentru un bolnav de cancer care urmează tratament 3 luni, în fiecare săptămână, e imposibil să supraviețuiască cu ofertele pieței, care pornesc de la 120 de lei/noaptea de cazare, la o pensiune oarecare.

La Casa Filip se cazează cu 20 de lei. Aici intră și o masă de prânz gratuită, o supă și un fel doi în fiecare zi a săptămânii, de luni până vineri.  Joia e specială, însă,  fiindcă atunci e „seara de Pizza”, devenită un obicei la Casa Filip. E momentul în care toți locatarii casei se strâng la o masă generoasă în bucătărie. E momentul în care cancerul e trecut la „și altele”.

Casa Filip a devenit o comunitate. Iar gesturile care par neînsemnate pot schimba o comunitate.

“Salut, eu sunt Răzvan, băiatul cu pizza. Locuiesc la 500 de metri de Casa Filip și am un mic spațiu în care lucrez cu mama mea. Facem pizza și livrăm la domiciliu. Până într-o zi, pentru mine Casa Filip era doar o adresă de pe o stradă din vecini. O comandă pe care o primeam în fiecare joi. Nu știam cu ce se ocupă, erau niște clienți fideli cu care mă vedeam o dată pe săptămână. ”Bună ziua, bună ziua, v-am adus pizza”, și cam atât. După trei luni de comenzi săptămânale n-am mai primit niciun semn. I-am sunat a doua zi să văd ce s-a întâmplat. M-am interesat între timp ce e exact Casa Filip, am căutat pe internet. Ne-a emoționat foarte tare povestea din spatele proiectului. Mi-au spus atunci că au primit mâncare gătită și din acest motiv n-au mai apelat la noi. De înțeles, la mine plăteau.

Am discutat cu mama. Hai să încercăm să facem ceva pentru oamenii de acolo. Și ea e bolnavă, nu de cancer, dar are o afecțiune cu care trebuie să trăiască toată viața și să o țină sub observație. Ea m-a crescut în spiritul ăsta: dă ceva înapoi din ceea ce primești. Eu sunt favorizat față de alții. Sunt sănătos, de multe ori am avut și noroc în viață, hai să dau măcar o mică parte din ceea ce primesc. Și așa ne-am hotărât ca seara de pizza să devină o tradiție la Casa Filip și noi să facem cinste. E foarte important ca oamenii care vin să se trateze la Cluj, de la sute de kilometri de casele lor, să găsească aici o comunitate, un sprijin. Îi ajută să rămână motivați și să lupte împreună. Casa Filip le oferă un cămin, noi ne-am angajat la o modestă contribuție: cât timp o să fim deschiși, o să le aducem în fiecare joi câte cutii de pizza au nevoie.

E o afacere de familie, nu merge extraordinar, dar creștem de la lună la lună. E o muncă de echipă, eu și cu mama, și ne descurcăm. Suntem mulțumiți și obișnuiți cu munca. Lucrez de la 17 ani, când îmi doream mai mulți bani pentru distracție. Apoi am ajuns barman, într-un club. Eram în mijlocul distracției. 6 ani mai târziu, mă bucur că sunt sănătos și că pot da înapoi măcar o mică parte din ceea ce am primit și primesc zilnic.”

Răzvan Pașca, 23 de ani, Epic Pizza

Povestea lui Răzvan a apărut pe facebook, pe pagina Casei Filip și a strâns mii de distribuiri.

Răzvan Pașca a primit sute de mesaje și spune că deocamdată nu înțelege de ce se întâmplă asta din moment ce împreună cu mama sa a făcut un gest  „cât se poate de uman”:

„Livram pizza după ce-a apărut acea postare și-a început să-mi sune telefonul. Într-o oră aveam zeci de mesaje, apoi și mai multe. Mama s-a emoționat, ea e plecată din Cluj, iar eu nu-mi dau seama exact ce-am făcut. Ce-am făcut noi la Casa Filip nu este ieșit din comun, e un gest pentru niște oameni care au într-adevăr probleme. Mi-a scris foarte multă lume, mulți vor să vină voluntari la noi la pizzerie, să facă curățenie, de exemplu, să ajute cu orice. Le mulțumesc tuturor, dar sunt oameni care chiar trebuie ajutați. Sunt surprins plăcut de toate reacțiile oamenilor, însă ce-am făcut noi  e un gest cât se poate de uman. I-aș îndemna și pe alții care au posibilitatea să ajute în vreun fel. Eu sunt doar un băiat de 23 de ani care face pizza împreună cu mama sa, la noi acasă.”

Citiți și:

Casa Filip, după un an: peste 230 de bolnavi de cancer cazați

Lumea paralelă. Un reportaj din cea mai prosperă zonă turistică din Cluj, spitalul de Oncologie Ion Chiricuță

 • author photo two

  Catalin Suciu

  Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

  Un comentariu

  1. Sint oamenii minunați în Cluj la spital am fost operata și mulțumesc din suflet parintelui Ioan Raza spitalu c.f.r. Cluj-Napoca care ma ajutat împreună cu soția dansului. Oameni cu frica de Dumnezeu și cu un suflet de aur.Mulțumesc din suflet și doa. profesoare Daniela Nicoara ajutorul care mi l-ați dat bunul Dumnezeu să vi l dea inpatrit .Cu respect și recunoștinta.

  Scrie un comentariu