Închide

EXCLUSIV Câți bani primește medicul fără drept de practică angajat de Universitatea Cluj. E cel mai bine plătit din România, nu din liga secundă!

SportTop News by Catalin Suciu - sept. 10, 2019 1 1124

Actualdecluj.ro v-a relatat despre faptul că doctorul Alexandru Buza (al doilea de la dreapta spre stânga -n.r.) , de la Universitatea Cluj, nu are drept de liberă practică în România (DETALII). El a sosit la club cu toată trupa moldoveanului Octavian Moraru, cel care, primind mână liberă la transferuri, a adus o grămadă de jucători din Portugalia pe care U Cluj a început să-i dea afară după doar câteva partide.

Medicul acuzat în Republica Moldova, între altele, de trafic de migranți și cu un trecut tulbure, cu scandaluri care vizau inclusiv doparea sportivilor, e campion în România la banii pe care îi încasează. Alexandru Buza, căci despre el este vorba, câștigă în fiecare lună la Universitatea Cluj 4000 de euro, un record nu în liga secundă, ci în România! Dintre toate cluburile din Liga 1 plus Liga 2, nici un doctor nu încasează atâția bani lunar. Atenție, Alexandru Buza, de la U Cluj, nu are drept de liberă practică în România! 

După informațiile oferite publicului de actualdecluj, Universitatea a oferit o  replică, printr-un comunicat în care anunța că studiile sale- adică diploma de licență- îi este recunoscută în România. Corect, dar dreptul de liberă practică nu există. Pentru asta, Alexandru Buza trebuie să fie înscris în Colegiul Medicilor din România, de unde să primească parafa de liberă practică, iar el nu o are. Nu o are de ani de zile de când se perindă cu familia Moraru pe la cluburile de fotbal din România.

Deocamdată, Actualdecluj.ro așteaptă un răspuns pe cale oficială de la Colegiul Medicilor, precum și de la instituții ale Republicii Moldova. Pentru a te înscrie în Colegiul Medicilor din România și pentru a primi drept de liberă practică, trebuie să prezinți cazierul, adică să prezinți un cazier curat ca lacrima. Deocamdată nu știm dacă Alexandru Buza îl are curat, fiindcă în trecut, așa cum v-am relatat, doctorul Buza a fost cercetat într-un dosar care viza traficul de migranți. Nu o spunem noi, ci Ministerul Afacerilor Interne din Moldova.

„Poliţia a identificat trei persoane suspectate de organizarea migraţiei ilegale în spaţiul schengen. Grupul de persoane organizau plecarea ilegală a moldovenilor prin intermediul Federaţiei sportive de curaş (probă sportivă asemănătoare cu lupta corp la corp). Agenţia desfăşura activităţi individuale, fără aprobarea calendarului de participare şi a listei participanţilor la Agenţia sportului. (…) De complicitate în organizarea acestei filiere este şi Alexandru Buza, medic-şef al unui club sportiv, acesta având rolul de perfectare a actelor din numele Federaţiei sportive de curaş, precum şi instruirea persoanelor solicitante de a ajunge în spaţiul schengen pentru susţinerea reuşită a interviului la consulat.  Ofiţerii CCTP au stabilit, că preţul unei asemenea proceduri pentru un „client” varia între 3000 şi 4500 de euro.  În prezent, cei trei suspecţi sunt cercetaţi în cadrul unui dosar penal, iniţiat în baza art.362/1 al.2 Cod Penal al RM „Organizarea migraţiunii ilegale” (…)

Centrul de Presă MAI
23 iunie 2009

Comunicatul integral poate fi văzut AICI

La Universitatea Cluj doctorul Buza a fost prezentat drept  „Specialist în medicină sportivă și nutriție”. Alexandru Buza îl înlocuiește  la Universitatea Cluj pe doctorul Dragoș Vălean, unul dintre cei mai vechi oameni din club.  Alexandru Buza a bifat mai multe cluburi din România, printre care Iași sau Gaz Metan Mediaș, de exemplu. La toate pe unde a ajuns, Buza colabora mereu cu un alt doctor. La Mediaș erau doi, la Iași doi și așa mai departe. Motivul? Alexandru Buza nu are drept de practică în România!

Doctorul ultimilor ani la Universitatea Cluj, Dragoș Vălean, a demisionat recent. El era singurul care putea pune parafă medicală la meciurile de pe teren propriu, fiecare club fiind obligat să aibă un medic cu drept de liberă practică la jocurile de acasă. Dragoș Vălean are drept de liberă practică, a demisionat, iar acum a rămas Alexandru Buza. Ce va face Universitatea, rămâne de văzut.

Alexandru Buza este același medic care a activat la lotul olimpic de canotaj al Moldovei, unde figura ca medic specialist. La Olimpiada de la Rio de Janeiro, canotorul Serghei Tarnovschi, reprezentând Moldova, a câștigat medalia de bronz.

n 2016, însă,  Tarnovschi a fost prins dopat în urma unui control, iar medalia i-a fost retrasă. Medicul Alexandru Buza se ocupa de lotul olimpic. Sportivul din Moldova fusese prins cu „Explozin”, un supliment nutritiv care conținea susținătoare de efort. Federația și specialistul din Moldova au încercat să se apere, spunând că cantitatea de substanță interzisă găsită în urma probelor ar proveni dintr-un supliment alimentar și că ar fi insignifiantă pentru a ajuta un sportiv. „Credem că medalia nu va fi retrasă. În analizele sale au fost depistate 8 picograme de substanțe interzise. Vă dați seama ce înseamnă asta? Este cea mai mică unitate de măsură. E a miliarda parte dintr-un gram. Așa o doză nu poate să dea efect benefic pentru randamentul unui sportiv. Sancțiunea poate fi între 4-8 luni. Serghei a fost trădat de compania care fabrică acele suplimente pentru sportivi”, a spus Buza, potrivit Ziarnulnational.md.

„Serghei a folosit acest produs un an şi jumătate şi a efectuat mai multe teste anti-doping, iar rezultatele mereu au fost negative. Substanţele de bază ale suplimentelor nutritive pentru sportiv sunt produse în China. De aceea, într-un caz dintr-o sută, sau dintr-o mie, se întâmplă așa ceva”, a mai spus medicul lotului olimpic național, potrivit canal3.md.

Sportivul a rămas, evident, fără medalie.

Medicul adus la „U” Cluj nu are drept de practică în România. În trecut a fost acuzat de trafic de migranți. Un sportiv de-al său a fost prins dopat și a pierdut o medalie olimpică

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.