Închide

SPECIAL Omul de sacrificiu. Aventurile lui Falub în fotbalul românesc și anunțul neașteptat al acestuia: „Poate mă las în doi ani de zile!”

SportTop News by Catalin Suciu - mai 13, 2015 5 3221

A fost ofertat de trei ori de Universitatea Cluj, dar numai în momente de cumpănă din istoria echipei. Ultima provocare? La începutul lui martie, când a și spus DA, vin! Adrian Falub antrenează de peste opt ani, are patru promovări și de el se leagă într-o mare măsură performanța lui ASA Târgu Mureș din acest sezon. Despre “U” vorbește deschis și speră să termine cu fruntea sus campionatul. “E un miracol dacă ne salvăm, dar eu cred în minuni”, povestește tehnicianul. Falub le răspunde și contestatarilor care critică jocul defensiv și anunță că ia în calcul să renunțe la antrenorat. O poveste despre trecut, prezent și viitor..

Reporter         – Sunteți pe final de campionat. La ce mai poate spera Universitatea?
Adrian Falub – La salvare, normal! E foarte greu, dar nu imposibil. Avem trei meciuri, trebuie să le câștigăm pe toate și să sperăm că ne ajută și rezultatele. Cu Astra va fi greu, cu Oțelul va fi foarte greu în deplasare, iar dacă nu batem Ceahlăul, atunci chiar nu merităm să fim în Liga 1.

-Te așteptai să ajungeți aici, în situația dată, în momentul în care ai acceptat oferta?

-Știam , în mare, în ce mă bag, dar am venit pentru că era vorba de “U” Cluj. Când am sosit erau întârzieri salariale , dar am discutat la momentul respectiv cu patronul echipei și mi-a promis că intră niște bani, că se va remedia situația. Ei bine, de când am venit nu s-a plătit nimic la echipă. Iar să lucrezi cu niște jucători neplătiți e extrem de greu, unul a și renunțat, la Gravenberch mă refer. El mi-a zis că nu se mai poate concentra, apoi a venit și mi-a spus că va trage de el până la finalul campionatului, dar a doua zi a plecat în Olanda fără să ne zică. Eu aveam nevoie de el, ne putea ajuta foarte mult. Situația în clasament era grea și atunci când am venit, dar am venit cu drag. Aveam două obiective, să ne calificăm în finala Cupei României și să ne salvăm. Unul e îndeplinit.

FalubPojar

Adrian Falub și Cristi Pojar încearcă să salveze echipa de la retrogradare foto: Mihai Hendea

 

-Ai mai accepta propunerea acum?

-Păi l-am convins pe Cristi Pojar să vină cu mine. Dacă nu accepta el, poate că nu veneam nici eu. E greu de spus. Lotul Universității nu este de retrogradare. Poate că în condiții normale niciodată nu ar fi ajuns echipa pe loc retrogradabil.Am acceptat pentru că Universitatea m-a mai ofertat de două ori în anii trecuți și atunci n-am venit. Odată eram sub contract cu UTA, altădată nu s-a putut. Ar fi fost al treilea refuz.

„Cred că niciodată nu m-ar chema chema nimeni la „U” Cluj dacă situația ar fi așa cum a fost odată, atunci când se investea, când erau bani”

-Ai fost chemat în condiții mai bune decât acum?

-Să fim serioși. Tot în momente din astea am fost solicitat. Dacă era bine la club și era stabilitate financiară și tot, sigur nu m-ar fi chemat nimeni. Cred că niciodată nu m-ar chema chema nimeni la U Cluj dacă situația ar fi așa cum a fost odată, atunci când se investea, când erau bani. Dar nu e vorba doar de mine în această situație. Lumea trebuie să știe că acest club a supraviețuit mereu datorită oamenilor pe care i-a format și suporterilor. Dacă ne întoarcem în trecut, vom vedea că Dan Anca, Dumnezeu să-l odihnească, era chemat atunci când echipa era la retrogradare. El venea și salva, răspundea prompt pentru că iubea această echipă. Apoi a venit Sabău în Liga a III-a. Și mulți alții, Popescu, Pojar, Radu Sabo. Alții dintre noi și-au luat picioare de n-au putut duce. Suporterii au ținut-o pe U Cluj în viață și acești oameni care n-au uitat de U Cluj.

"Anii trec, noi tot aici"

„Anii trec, noi tot aici”

-Cum ai găsit echipa după pregătirea de iarnă?

-Am găsit-o după două rezultate de 0-3, cu Târgu Mureș și cu Dinamo. La trei zile după ce-am venit, mi-a plecat și preparatorul fizic. Nimeni nu mi-a prezentat o situație exactă cu pregătirea. Am început să-i întreb pe jucători cum se simt, cum stau fizic, ce s-a lucrat. Ei sunt subiectivi, că așa îs jucătorii. Prima dată am încercat să schimbăm sistemul, organizarea de joc pentru că era inacceptabil să primești câte trei goluri. Am început un sistem, apoi am ajuns la acest modul cu 3 fundași centrali, care ne oferă mai multe posibilități în ofensivă. L-am adus pe Munteanu apoi, un fundaș cu un serviciu foarte bun. El și-a mai pierdut din mobilitate pentru că are o vârstă, dar ne ajută. În pauza de iarnă nu s-a transferat niciun fundaș central. De ce?

-Totuși, jocul pare extrem de precaut.

-Noi jucăm ce putem să jucăm. Am făcut meciuri bune în care am dominat, dar n-am luat nici un punct, cum a fost și cu Petrolul. Sau am făcut egal cu Mediașul după un meci pe care l-am controlat de la un capăt la celălalt. Eu îți spun acum că preferam să jucăm mult mai prost, dar să fi câștigat punctele pe care le-am pierdut. Orice succes pleacă de la o organizare impecabilă. Eu asta am încercat să fac din mers și e foarte greu. Am câștigat siguranță defensivă, am eliminat CFR-ul din Cupă fără să primim gol, fără ca ei să aibă ocazii de gol. Vorbim de CFR, o echipă extrem de puternică.

-Continuând cu jocul. De ce un mijlocaș precum Van den Broek, cu peste 100 de meciuri în Olanda, în liga a doua și prima ligă, nu poate juca la Universitatea?

– Eu nu știu cum a fost prezentat, cât a jucat și când, dar eu văd ce am la echipă. Iar pe postul lui, Ceppelini, Kovacs și Costin sunt peste, asta e situația acum, în acest moment.

ceppelini

Pablo Ceppelini n-a impresionat la Universitatea foto: Mihai Hendea

 

-Ceppelini, că tot ai zis de el, are oscilații mari în joc.

-El nu evoluează cum ar trebui să joace la calitățile pe care le are. Are un talent enorm, are calitate, dar îi lipsește mentalitatea potrivită. Și ca exemplu e trecutul său fotbalistic. El de când a venit în Europa, de vreo 4 ani, n-a jucat nicăieri titular decât la Universitatea Cluj. De ce? El mai are de învățat multe, deși a fost în Italia, într-un fotbal profesionist sută la sută. Dar calitate există la el.

-Morar e o surpriză pentru tine?

-Nu, deloc, el este în acest moment fotbalistul care poate schimba un meci printr-o execuție, printr-o pasă extraordinară. A început să joace, a marcat, a pasat decisiv, e un băiat foarte talentat.

-Veselovsky, la Steaua? Cum sună asta?

– Eu zic că toate ar trebui să decurgă natural, să nu forțeze nimeni lucrurile. A apărut povestea asta înaintea meciului cu Petrolul și i-a făcut rău, asta s-a văzut și în meci pentru că a greșit.  Gigi Becali spune multe, întotdeauna a fost așa. Vese e unul dintre cei mai buni portari din România, dar să lăsăm timpul să treacă, să ne salvăm și apoi să vedem ce transferuri se fac.

-Ce se întâmplă din vară, tu ce vrei să faci? Rămâi, pleci, rămâi doar dacă U se salvează?

-E imposibil de spus la ora actuală pentru că noi nu avem în acest moment un stăpân, nimeni nu știe ce se va întâmpla. Îmi doresc din suflet să salvăm echipa, ăsta e principalul obiectiv. Și să ieșim cu fruntea sus. Apoi nu știu, vedem. Mi-ar plăcea să nu fie aceste problem cu patronul, el să se întoarcă și să fie alături de echipă. Dar nu știm asta, nu știe nimeni.

-Cum o vezi pe U Cluj în viitorul apropiat?

-Cu un nucleu de cinci-șase jucători pe care-i avem, tineri, talentați, plus încă câțiva pe lângă. Asta aș face eu. Avem un Morar, îl avem pe Neag, Calcan, Kovacs, mai sunt și alți tineri talentați și aș aduce fotbaliști tot de prin zonă, din România. U Cluj a produs întotdeauna , a dat jucători României ani la rând. Mulți joacă și acum în Liga 1, alții au jucat. Universitatea a dat și antrenori, la “U” a existat mereu această idee de a crește și promova talente.

– Să trecem puțin la cealaltă echipă pe care ai antrenat-o în acest sezon, ASA Târgu Mureș. Te așteptai să ajungă atât de sus?

– Da, cu siguranță. Și sunt extrem de fericit pentru că e creația mea acolo. Am plecat în vară în cantonament cu 12-13 jucători. Maior a venit și mi-a spus așa: data trecută când ai fost la Târgu Mureș n-ai avut buget, au fost probleme. Acuma ăsta e bugetul, te descurci, aduci pe cine vrei. Au venit jucători de mare valoare pe care eu și Stanciu i-am adus. Constantin nu jucase de un an de zile aproape, nu era pregătit, Zicu a venit total nepregătit, dar a tras tare de tot, făcea câte două antrenamente pe zi și nu comenta , nu scotea un scâncet. Pe Feussi eu l-am luat de la UTA, unde erau probleme și nu jucase luni de zile, Goga a venit pentru mine, iar Bejan nu prindea primii 18. Îi aveam pe Stăncioiu, Voiculeț, Hora, jucători senzaționali. Stăncioiu, dacă nu era, poate nici nu promovam. Îi mulțumesc și public pentru ceea ce a făcut și ce face, e un caracter. Îl aveam pe N’Doye, pe Gabi Mureșan. Ce jucători!

Ndoye

N’Doye vrea la Cluj!

 

“Mister, să vă salvați că din vară vreau să vin acolo să joc!.”

– Cum e N’Doye? Iese mereu în evidență și în afara terenului.

– Dacă îl înțelegi și îl lași în pace pentru că e mai special, atunci dă 100% la antrenamente și pe teren pentru tine. Are 12 goluri marcate , a salvat meciuri, e formidabil și e un tip foarte corect dacă ești corect cu el. După ce-am jucat cu Târgu Mureș la Dinamo, el a avut un conflict cu conducerea și-au vrut să-l scoată din lot. M-am opus vehement, iar apoi, cu Botoșaniul , când aveam probleme în joc, a dat două goluri, ne-a câștigat meciul. Și-acuma mă mai sună. Ultima dată mi-a zis: “mister, să vă salvați că din vară vreau să vin acolo să joc!.”

– Și de ce-ai plecat de la ASA? A fost , practic, o mutare neașteptată. Erați pe locul 5 în clasament..

– M-am simțit nedreptățit, dar suntem în România, nu mă miră asta. Mi s-a reproșat că nu jucăm spectaculos. Eu i-am spus lui Maior că echipa are nevoie de pregătire și va începe să joace frumos din partea a doua a campionatului. Eram o nou-promovată și-am zis că mai întâi trebuie să adunăm puncte pentru a nu avea emoții, iar apoi vom crește și ca exprimare, ca joc. Pentru ei n-a fost suficient, n-a fost de ajuns. Dar eu știu ce-am făcut acolo, știu ce-am lucrat , iar ASA este unde este și datorită muncii mele. E creația mea!

„O să-l respect pe Andone toată viața”
– Se știe faptul că ai o relație foarte apropiată de Ioan Andone. Cât de mult ți-a influențat cariera și alegereile din carieră?

– Am un respect deosebit pentru el. Ne cunoaștem de 25 de ani, de când Ando era antrenor la Universitatea. Era plin de entuziasm , avea putere de muncă, a venit cu un suflu nou și ne-am plăcut reciproc. Ne-am înțeles foarte bine atunci și am păstrat relația de prietenie și respect. Andone a adus metode noi de pregătire, am lucrat tactic altfel, am lucrat tehnic altfel și aveam o echipă bună. Era vremea Daciei Felix, puteam lua atunci campionatul.  Jucau la echipă  Pojar, Gherman, Cioloboc, Maier, Radu Sabo, Dican, Mariș, Predatu, Popescu, echipă bună de tot. Știu că am bătut într-o săptămână Dinamo cu 3-2, Rapidul cu 5-0 , iar apoi ne-a furat Steaua la București ca-n codru și ne-a învins cu 3-2, greu. În sezonul ăla am jucat și semifinala de Cupa României și ne-a eliminat Petrolul. Andone cred că era la a doua experiență ca antrenor, după Sportul Studențesc. Am jucat apoi în Cipru, el era la Omonia Nicosia și ne-am întâlnit de mai multe ori, e un om pe care îl respect și-o să-l respect mereu.

Echipa

– Care-i cea mai frumoasă amintire pe care o ai ca și fotbalist?

– Când am promovat cu Universitatea în prima ligă, după un joc în deplasare la Baia Mare, în 92, cred sper să nu greșesc. Venise Sdrobiș antrenor și a băgat în echipă toți copiii crescuți la juniorii Universității, printre care eram și eu. Aveam nevoie de un egal cu Baia Mare, am jucat pe un stadion aproape plin, aveam 5000 de suporteri care -au făcut deplasarea din Cluj, ceva extraordinar. Am făcut 1-1 și-am sărbătorit. Bucuriile astea pe care le ai la echipele pe care le iubești nu se pot compara cu nimic din lumea asta. Iar echipa aceea de copii , nucleul acela a rezistat și a jucat vreo 6 ani la Cluj.

– Ce planuri de viitor ai ca și antrenor?

– Eu am opt ani de antrenorat, iar când fac zece voi trage linie și voi analiza ce-am făcut. Eu cred că n-am trecut degeaba prin fotbalul ăsta și-am învățat destule. Am patru promovări și am experiența de la Târgu Mureș, unde mi-am demonstrat mie că pot mai mult. Mi-am dorit foarte mult să am un lot de mare valoare, o echipă cu multe valori și am reuști să fac ceva. Ziceam că trag linie, da. Dacă după 10 ani nu voi primi o ofertă de a mă lupta pentru un campionat sau măcar la o calificare în cupele europene, atunci voi spune stop. Mă las și mă apuc de altceva! Nu vreau să mă lupt doar pentru evitarea retrogradării sau pentru mijlocul clasamentului, îmi doresc mai mult. Dacă nu se poate, asta este, pun punct…

Adrian Falub (centru), Cristi Pojar (stânga) și Marius Popescu (dreapta) au fost colegi de echipă la U , iar acum stau împreună pe banca tehnică   foto: universitateacluj.ro

Adrian Falub (43 de ani) a început fotbalul la Dej, iar în perioada 1989-1996 a evoluat la Universitatea Cluj. În carieră a mai jucat la Basel (Elveția), Gloria Bistrița, a revenit la Universitatea în sezonul 1998-1999 , apoi a jucat la FC Național, după care s-a transferat în Cipru, la Digenis Morphou , de unde s-a retras ca fotbalist în 2006. Le-a antrenat pe Universitatea Cluj, Sportul Studențesc, Unirea Alba Iulia, ASA Târgu Mureș , UTA Arad și Poli Iași.

 

SPECIAL Ousmane, ce băiat! “Frate, io joc până la 70 de ani. La Cluj îs ca acasă, mă, aveți cea mai bună mâncare!” Ce spune N’Doye despre anii petrecuți România și ce recomandare are pentru “U” Cluj la finala cu Steaua

5 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.