Închide

SPECIAL Adio, „U”! Ioan Ovidiu Sabău: „Visul meu s-a spulberat. Respectați-i pe ei, pe cei care au venit atunci când nimeni nu voia să vină. Eu nu știu dacă voi mai reveni vreodată”

SportTop News iun. 21, 2019 2 3030

Universitatea Cluj a ratat promovarea în Liga 1 și singura persoană care și-a asumat eșecul este Ioan Ovidiu Sabău. În conducere mai figurează Cosmin Irimieș ca vicepreședinte și Radu Constantea, președinte. Toate deciziile de la echipă s-au luat pe durata ultimilor ani cu cei doi de comun acord. Sabău, singurul om de fotbal, a plecat. Au rămas Irimieș, prorector la Universitatea Babeș și Radu Constantea, consilier local. Ei conduc clubul.

Am încercat timp de o săptămână să luăm legătura cu Ioan Ovidiu Sabău. Într-un final, fostul internațional român a răspuns. Să-i dăm, mai bine, cuvântul….

„Eu accept orice critică, dar niciodată jignirile, înjurăturile. Am mai fost înjurat, m-au făcut oamenii în fel și chip. Prima dată când am venit în Liga a III-a, când am renunțat la echipa națională, iar la Universitatea nu erau nici mingi de fotbal. Timpul repară tot, orice rană, orice. Se uită și se vindecă. Dacă mă raportez la sezonul acesta, eu mi-am asumat eșecul, ratarea promovării. Dar lumea trebuie să știe cum s-au desfășurat toate lucrurile. Am venit la club într-o situație grea, plecând de la zero, n-am venit la masa pusă. Nu era nici o grupă de juniori, acum suntem între primele patru din țară. Am plecat trei oameni la drum, eu, Cosmin Irimieș și Radu Constantea consultându-ne. Greșit, din punctul meu de vedere. Am fost manager, iar un manager trebuie să aibă un buget. <<Uite, ăstia sunt banii, cu ăștia lucrezi, te descurci. Dacă nu reușești, pleci.>> Când faci un compromis greșești, nu mai poți da înapoi. Eu am greșit. N-am avut acces la bani, nici drept de semnătură. A doua greșeală a fost faptul că nici un transfer nu s-a putut face peste capul antrenorului. Urmăream cinci-șase jocuri, luam și instat-ul și propuneam jucători, iar antrenorul nu-i dorea. Nu s-a putut aduce nimic peste capul antrenorului, chiar dacă eu răspundeam.

Orice decizie, orice transfer sau decizie legată de antrenor s-a luat în trei, în comitetul director. Eu am o listă foarte mare de jucători, nu s-au putut aduce toți pe care i-am propus. Legat de Lobonț, eu l-am propus și-mi asum asta. Nu pot să spun absolut nimic rău despre el, eu respect oamenii corecți, cei care muncesc și își doresc cu adevărat să reușească, iar astea sunt niște calități pe care Lobonț le are. Până să ajungem la Lobonț, ne-au refuzat Bergodi, Ciobotariu, Gâlcă, Niculescu, Laszlo Balint. N-au vrut să vină. Apoi l-am propus pe Bogdan și toată lumea era entuziasmată, toți din conducere.  Să zică conducerea că Sabău a greșit, dar uite, a făcut anumite lucruri bune. Omul ăsta a lucrat corect, cinstit, transparent. Am adus și sponsori, dar nimeni nu spune lucrurile astea. Ce, era treaba managerului să bată la uși să ceară bani pentru club, când eram în Liga a III-a? Cu asta se ocupă un manager sportiv, cu aducerea sponsorilor? 

 Se încearcă fel și fel de subtilități, cu petarde lansate <<că-l știm noi pe Sabău, că vezi Doamne, nu-i chiar așa>>.  Ba da, exact așa e Sabău, e corect. Când l-am demis pe Adi Falub, Adi s-a supărat, normal. Toată lumea a fost de acord acolo, iar la Falub au ajuns fel și fel de vorbe, niște mârșăvii. Mi-a plăcut mie să-l dau afară pe Adi, o persoană care oricând era gata să facă orice pentru Universitatea? Evident că nu, dar se impunea o schimbare. Toți au fost de acord. Mi-a părut foarte rău și-mi pare rău că n-am mai vorbit cu Adi. 

De ce n-a rămas Mircea Cojocaru antrenor? Prima dată m-am rugat de el la început, în liga a IV-a și n-a vrut să audă de așa ceva. Apoi, după plecare lui Adi Falub l-am rugat câteva zile, l-am rugat să preia echipa și n-a vrut. Am semnat un nou contract și doar după ce mi-am asumat eu rezultatele, a acceptat asta. I-am propus să rămână în continuare, dar n-a dorit. Apoi am negociat cu Lobonț, Bogdan a semnat contractul, iar Mircea s-a simțit dat la o parte. Toată conducerea știe asta. Mircea n-a dorit să fie antrenor principal și nu vreau să spun mai multe. 

Un alt eșec de-al meu este lipsa unei baze sportive. Mi-am propus asta, am eșuat, nu s-a putut. Nici o decizie n-a luat-o Sabău de capul său. Am avut cele mai bune intenții, Universitatea e clubul care m-a format pe mine ca fotbalist, ca om. Dar nu voi accepta niciodată să fiu jignit. Nu accept persoanele răutăcioase sau răzbunătoare. Irimieș a admis la o ședință că e răzbunător. El s-a supărat că Lobonț nu l-a lăsat să intre în vestiar înainte de meci, era mare supărarea. Lobonț i-a zis că are zile suficiente la dispoziție să vorbească cu echipa în timpul săptămânii, dar la meci antrenorul e singurul. 

N-a mers jocul, n-a funcționat deloc. Am coborât în iarbă și eu să ajut și tot n-a mers. Așa, ca fapt divers, să știți că eu luasem din ianuarie decizia că nu mai rămân la club după promovare, fiindcă au fost lucruri care nu mi-au convenit. Am primit ofertă de la FRF și am refuzat-o ca să las echipa în Liga 1. Apoi s-au întâmplat alte lucruri și-am zis că plec. Nu știe o persoană, două sau trei, ci mai multe din club. Dacă au caracter, vor recunoaște. Singura mea miză a fost să promovăm, atât, nimic mai mult, după care să las locul altcuiva. 

Nu-mi pare rău că am revenit, poate mi-ar fi părut dacă discutam de altă echipă. În momentul de față visul meu s-a spulberat. Eu voiam să o las pe Universitatea în Liga 1. Iubiți-i pe jucători, au dat tot ce au putut ei. Acolo sunt niște oameni care au decis să ajute atunci când Universitatea juca la sate. Respectați-i pe ei, pe cei care au venit atunci când nimeni nu voia să vină. Eu nu știu dacă voi mai reveni vreodată, nu aș putea să răspund astăzi la această întrebare.

Îmi asum absolut tot eșecul. Ioan Ovidiu Sabău e vinovat că s-a ratat promovarea, scrieți așa, nu e nici un fel de problemă.”

Citiți și:

INTERVIU Destinul lui Sabău

 

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare

2 comentarii

  1. Sabau e doar un fanatic religios.

    Stiati ca Sabau nu vorbeste cu propria lui fiica pt ca asa ii cere religia Martorii lui Iehova? Fata sa a fost exclusa din organizatia lor religioasa si prin urmare Sabau si sotia sa nu vorbesc cu ea pt ca asa le cere religia.

    Investigati stimati ziaristi si scrieti despre asta…

Scrie un comentariu