Închide

Soluție radicală de la primărie pentru lacătele de pe curțile școlilor

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 14, 2016 0 606

Societatea civilă clujeană a cerut pubic primarului Emil Boc la începutul săptămânii, cu prilejul deschiderii anului școlar, să deschidă curțile școlilor pentru sport și socializare așa cum a fost deja stabilit printr-o Hotărâre de Consiliu Local aflată în vigoare de 7 ani, după-amiaza, în weekend și în vacanță. Deși există această lege locală, în realitate, doar o parte din școli permit accesul copiilor și tinerilor după orele de curs pentru a bate mingea în aceste locuri amenajate ca atare.

AICI DETALII:

Școala se deschide, dar se închide: curțile rămân sub lacăt la Cluj la 7 ani de la hotărâre de Consiliu Local care le deschide

Înainte de această solicitare publică formulată de mai multe asociații non-guvernamentale clujene, primarul Emil Boc și-a exprimat pe FaceBOC (chatul live de pe rețeaua de socializare Facebook, în care, luni, primarul își face propria emisiune cu clujenii), după încheierea anului școlar 2015-2016, dezamăgirea că directorii de școli refuză să încurajeze sportul și să permită copiilor accesul în curțile școlilor. Tot cu respectivul prilej, Boc a menționat că a găsit o soluție, după discuții cu șeful Inspectoratului Școlar Județean, Valentin Cuibus, potrivit căreia directorii de școli au fost lămuriți și curțile vor fi deschise pe perioada verii.

Cu solicitarea pe masă, Boc a declarat luni pe același chat de discuții cu clujenii internauți, că este extrem de supărat pe ceea ce se întâmplă în Cluj-Napoca unde curțile școilor stau ferecate cu câte două lacăte, iar copii nu sunt încurajați să facă sport, dar că găsit soluția pro desfacerea lacătelor de pe curțile școlilor, unde e normal ca generația tânără să bată mingea. Potrivit primarului, în noile contracte care se vor încheia de către primărie cu noii directori de școli (având în vedere că în prezent toate posturile de director la școlile din oraș au fost scoase la concurs), va exista o clauză care va stipula că școlile trebuie să respecte HCL-ul la care societatea civilă clujenă a făcut referite. „Dacă nu va fi respectată această clauză din contractele de management, voi merge până la destituirea din funcție de directorilor”, tranșa primarul. Boc a mai adăugat că, pe lângă încurajarea practicării sportului de către elevii clujene, la fel de importat este ca acestora să le fie cultivatat spiritul de solidaritate, dar și valorile pozitive.

Șeful ISJ, Valentin Cuibus, a precizat pentru Actualdecluj.ro că soluția avansată de primar este potrivită, în măsura în care juriștii vor analiza aspectele legale și vor introduce în contracte respectiva clauză. „Vara aceasta am propus primarului o soluție care a deschis pe perioada verii o parte din curțile școlilor. Suntem undeva la 60%, din totalul de școli, unde se permite accesul pentru practicarea sportului. Aceasta deoarece în această vară profesorii de sport sau alt personal din unitățile școlare au primit sarcină să supravegheze activitatea din respectivele curți. Problema este una complexă pentru că e vorba despre cine își asumă răspunderea pentru siguranța celor care merg să facă sport în curțile școlilor. Există școli unde nu s-au rezolvat aceste aspecte. Acum, toate posturile de direcori de școli din Cluj-Napoca au fost scoase la concurs și se vor ocupa în următoarele trei luni. După această procedură, noii directori sunt obligați să încheie cu noi un contract pentru actul educațional și unul cu primăria pentru partea de finanțare. În acest ultim contract, după juriștii vor analiza aspectele legale, vom avea respectiva clauză avansat[ de primar. Cred că va funcționa și ne va mai aduce încă 20% din totalul de școli unde se va permite accesul în curți. Până la 100% vom ajunge prin forța exemplului și cu aceste presiuni pe partea managerială. Cred că în final toți directorii se vor lămuri că este important să avem o atitudine înspre încurajarea practicării sportului”, a spus Cuibus.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.