Închide

Școala se deschide, dar se închide: curțile rămân sub lacăt la Cluj la 7 ani de la hotărâre de Consiliu Local care le deschide

EducaţieTop News by Actual de Cluj - sept. 12, 2016 0 815

Azi începe școala dar instituțiile de învățământ rămân închise după orele de curs, în ciuda unei hotărâri de Consiliu Local din Cluj-Napoca ce permite accesul pe terenurile de sport până la ora 18 iar vara – până la ora 20.

Mai multe grupuri civice locale i-au cerut azi primarului din Cluj-Napoca, Emil Boc, să deschidă curțile școlilor pentru sport și socializare așa cum a fost deja stabilit prin HCL, după-amiaza, în weekend și în vacanță. „În condițiile în care municipalitatea nu a amenajat destule locuri de joacă în cartiere în raport cu cererea și nevoia, iar în unele spații acest lucru nici nu este posibil din cauza densității urbane, deschiderea curților școlilor este imperativă pentru sănătatea clujenilor, în special a copiilor”, spune unul dintre semnatari, Loredana Peca. „Merg adesea cu băiețelul meu în curtea Liceului Teoretic Onisifor Ghibu. Cel mic se bucură de spațiul larg, aleargă mai mult decât în parcurile și locurile de joacă din zonă, unde preferă activități mai statice, de exemplu să se dea în leagăn sau pe tobogan. Mi-ar plăcea să știu că și alți copii, din alte cartiere, mai putin generoase cu spațiile publice, au această posibilitate. Și nu numai copiii, dar și adulții de toate vârstele” .

Hotărârea de Consiliu Local 464 / 2009 (descarcă .pdf aici) permite elevilor să folosească curțile școlilor după programul școlar, dar hotărârea nu a fost aplicată, și chiar dacă ar fi, semnatarii cer ca accesul să fie permis și părinților și rezidenților din zonă.

Clujul duce lipsă, mai ales la nivel de cartier, de spații publice, iar deschiderea curților ar tripla cantitatea de locuri de joacă în oraș. „Nevoia de spații de recreere și mai ales de spații verzi e demonstrată de Parcul Central, care atrage ca un magnet atât copiii cât și adulții care vin din tot orașul pentru a se bucura de o oază de verdeață. Parcul Central a reușit să coaguleze în jurul său nu doar oameni, ci și mișcări, idei și evenimente. Clujul duce lipsă de spații publice de joacă și relaxare, mai ales la nivel de cartiere, iar deschiderea curților școlilor ar rezolva temporar această problemă”, spune și Ovidiu Nistor, membru al Asociației pentru Protecția Urbanistică a Clujului.

Un exemplu e o școală gimnazială din Mănăștur, Christiana (foto), care permite accesul copiilor și rezidenților, motiv pentru care zeci de persoane sunt aici în fiecare după-masă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare