Închide

Solidaritate în vremea pandemiei. Asociații, companii și voluntari, pe ”frontul” anti-COVID-19. Cum poţi ajuta spitalele?

SănătateSocialTop News by Kristina Reştea - mart. 19, 2020 0 781

 

”Stați acasă!” –  este mesajul pe care probabil l-ați auzit cel mai des zilele acestea, pentru a limita efectele pandemiei deja instalate și la noi. În afară de asta, mai e ceva ce puteți face, pentru a-i sprijini pe cei care duc acum greul bătăliei – medicii. E nevoie de echipamente de protecție, de dezinfectanți și aparatură medicală. O serie de organizații, grupuri,  voluntari și companii s-au mobilizat deja, pentru a contribui la achiziționarea celor necesare, dar și pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili dintre concetățeni. Pentru că nu, nu avem de toate. România este una dintre ţările cu cele mai puţine testări, iar medicii care au de tratat pacienti infectaţi cu noul Coronavirus se confruntă încă cu mari lipsuri.

”Nu avem de toate, dar împreună putem găsi soluții” – acesta era apelul lansat încă din urmă cu câteva zile de Oana Gheorghiu, cofondatoare a asociației Dăruiește Viață, care construiește la București un spital de oncologie pediatrică și care acum se implică în achiziția de echipamente și aparatură medicală, pe ”frontul” anti-COVID-19. Și se pare că, în astfel de vremuri de criză, cei din prima linie știu cel mai bine că nu, nu avem de toate. Şi o şi spun. O serie de asociații din Cluj au lansat deja campanii de achiziție, desi materialele sunt greu de găsit pe piaţă, iar clujenii pot sprijini lupta medicilor. Cei de la Beard Brothers au achiziționat deja dezinfectanți și aparatură, asociația CERT Transilvania contribuie și ea cu materiale necesare în spitale. Mai multe companii au făcut donații consistente. Clujenii, și nu numai, pot sprijini direct și Spitalul Județean.

În momentul de față, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca colaborează pe partea de telemedicina cu Clusterul Cluj IT și Compania Spectator din Olanda şi se dorește implementarea unei aplicații specifice pentru pacienții cu simptomatologie respiratorie acută, ne-a transmis Dorel Danciu, responsabil cu informarea publică directă din partea instituţiei medicale. De asemenea, spitalul are acces la baza de date cu asociațiile și organizațiile care și-au oferit disponibilitatea de sprijin Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj. „În situația în care vor fi identificate nevoi concrete de sprijin, conducerea unității spitalicești va apela imediat la structurile asociative la care am făcut referire anterior”.

„Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și-a completat stocurile de materiale, consumabile și echipamente de protecție pentru 3-4 luni de activitate. O parte din materiale se află deja în magaziile spitalului și pentru o altă cantitate există comenzi efectuate. Din cauza posibilei înrăutățiri a situației epidemiologice și apariției unui număr foarte mare de cazuri cu pacienți infectați cu noul Coronavirus SARS-COV-2, conducerea instituției a luat măsura suplimentării acestor rezerve făcând apel public plin intermediul mijloacelor de informare în masă la donații din partea persoanelor fizice și juridice utilizînd două modalități principale”, menţionează reprezentanţii spitalului. Cum pot ajuta clujenii?  Prin donații în materiale, consumabile și echipamente, dar şi prin donații, utilizând contul spitalului RO24TREZ21620F370100XXXX, deschis la Trezoreria Cluj-Napoca, cu specificația „pentru nevoi curente”.

„Principalul sprijin la care se așteptă întregul personal (medical, tehnic, administrativ) aparținând Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca este unul de suport moral față de acțiunile întresprinse pentru realizarea atribuțiilor specifice, activități desfășurate în vederea limitării efectelor provocate de răspândirea SARS-COV-2. Nevoile de sprijin material sau financiar au fost menționate anterior. Spitalul Clinic Județean de Urgență are în derulare activități de voluntariat bazate în special pe aportul personalului cu pregătire medicală. În situația în care situația epidemiologică o va impune, instituția va face apel prin miijloacele de informare în masă la identificarea de noi voluntari”.

E nevoie de săpun, hârtie igienică, dar şi de măşti, halate sau ochelari de protectie. Lista, aici:

 

 

ONG-urile şi firmele s-au mobilizat pentru spitale

Asociația Beard Brothers a inițiat o campanie privată de suplimentare a numărului de măști, combinezoane pentru paramedicii, medicii, asistentele, brancardierii și toți cei care au grijă de noi. „În ultimele zile, am reușit achiziționarea a 1269 litri de dezinfectant, 2 videolaringoscoape, un ecograf (cardio și pulmonar) și 500 de măști FFp2″, anunță reprezentanții Beard Brothers. Pentru acestea a fost nevoie de 39.000 de euro, suport financiar primit din partea Băncii Transilvania.  ”Vom distribui în toate spitalele care sunt prima linie, în lupta anti-Covid. O să primim lista exactă de la Direcţia de Sănătate Publică. În continuare ne concentrăm pe achiziția de măști FFp3 sau FFp2 și combinezoane categoria 3”, spune pentru Actualdecluj.ro Cornel Hoza, preşedintele asociaţiei. Pentru cei care vor să contribuie la acțiunea BB, e deschis contul Asociatia Beard Brothers – RO58BTRLRONCRT0249735201, cu mențiunea „We stand together”. Acțiunea vizează deocamdată spitalele din Cluj-Napoca. ”Dacă reușim să mai luăm 5000 de măști și 5000 de combinezoane cel mai probabil vom trimite și în țară”, menționează Cornel.

Update. S-au facut primele livrari (foto:BB) :

 

O altă companie intervine cu sprijin financiar pentru inițiativa celor de la Beard Brothers. CEO-ul companiei Fortech, alături de echipa de acționari au anunțat miercuri că vor contribui cu suma de 50.000 de euro pentru a consolida gradul de protecție a personalului medical  și capacitatea sistemului medical din Cluj-Napoca de a răspunde situațiilor generate de epidemia globală COVID-19. „În acest moment este nevoie de solidaritate și implicare în comunitățile noastre locale mai mult ca niciodată. Suntem parte dintr-un mediu de IT local, puternic și stabil, și asta ne permite să dăm o mână de ajutor. E o datorie morală. E normal să le oferim suport cadrelor medicale și implicit comunității locale într-un astfel de moment critic pentru viitorul comunităţii. Am încredere că gândul nostru este împărtășit și de alți jucători importanţi din industria IT locală (multinaționale sau antreprenoriale) și că într-un fel sau altul vor fi și ei parte din efortul comun, așa cum s-a întâmplat în multe alte proiecte. Din partea noastră, e o primă acțiune în acest sens și nu ne vom opri aici.”, a menționat Călin Văduva, CEO Fortech.

S-au mobilizat rapid și cei de la CERT Transilvania, o asociație care oferă de ani de zile sprijin comunităților izolate din Apuseni. „În această perioadă dificilă dorim să oferim sprijin, în măsura posibilităților, acelor persoane care, din diverse motive, nu se pot deplasa la magazin pentru a-și procura alimente si alte produse de strictă necesitate ( persoane în vârstă, singure, cu dizabilități, alte situatii). În acest sens, am inițiat o discuție cu DSP Cluj pentru a ne informa asupra condițiilor în care se poate derula o astfel de inițiativă și asupra cadrului legal necesar”, anunța CERT Transilvania în urmă cu câteva zile. „Mai mult decât oricand este imperativ sa fim responsabili, de dragul nostru și al celor dragi , să respectăm măsurile menite să împiedice răspândirea virusului, dar si sa fim solidari cu cei care luptă în prima linie pentru a avea grija de persoanele aflate în spitale, în centrele de izolare și carantina și nu in ultimă instanță de noi toți. Pentru inceput, CERT-Transilvania a oferit suport logistic echipelor ce supraveghează centrele de carantină din Huedin si Baisoara. De asemenea, am achizitionat 300 de litri de dezinfectant și 10.000 de mănuși ce vor fi donate eroilor nostri din primele linii de apărare. Continuăm cu demersurile pentru identificarea furnizorilor de aparate de ventilație ți echipamente medicale de protecție (măști, halate, mănuși ) si achizitia acestora în cel mai scurt timp.
Dacă ne puteti oferi sugestii privind astfel de furnizori, dati-ne de stire!”, este mesajul CERT. 
”Am solicitat necesar la mai multe spitale si așteptăm raspunsurile. Concomitent, căutăm furnizori .Avem in vedere spitalele din Cluj”, ne spune Cristian Fărcaș.

Aegon România, parte a grupului financiar internațional Aegon, a decis să achiziționeze două izolete pe care să le doneze Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, pentru a le susține activitatea în lupta împotriva COVID-19, a anunțat compania. „Am decis să achiziționăm cele două izolete, având în vedere faptul că s-a discutat în repetate rânduri despre faptul că, momentan, numărul celor existente în țară este insuficient. Suntem foarte recunoscători pentru toată activitatea cadrelor medicale din această perioadă, ei sunt în prima linie în lupta împotriva COVID-19 pentru noi toți, în timp ce nouă ne cer doar să respectăm recomandările autorităților și să #StămAcasă. Printre primii care trebuie protejați sunt cei din echipa Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, cei care intră în contact cu pacienții pe care îi transportă la spital. Implicarea noastră este doar un alt fel de a le mulțumi și sperăm că îi va determina și pe reprezentanții altor companii să intre în această luptă comună”, a declarat Sînziana Maioreanu, CEO Aegon România.

Ramona Mîndru a pornit o campanie de strângere de fonduri la salonul Catwalk, dedicând ziua de 13 martie secției de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Adică toate încasările din ziua respectivă și alte donații urmând să se îndrepte către spital, potrivit planurilor anunțate. ”Pentru că îmi doresc să susțin și să am încredere în sistemul de sănătate din România, așa cum este el. Îmi doresc să fac tot ce pot pentru a aduce o contribuție, necesară acum mai mult decât oricând. În situația în care ne aflăm, avem nevoie să fim uniți și să ne gândim să facem mai mult pentru comunitate, în paralel cu măsurile adoptate pentru siguranța și protecția proprie”,  a motivat Ramona Mîndru. Donațiile au ajuns la suma 7.989 lei.

Se implică şi Universitatea Babeş-Bolyai:

UBB, implicată în lupta cu pandemia. Aparat performant pus la dispoziția Spitalului Județean pentru analizarea rapidă a probelor. Se vor putea analiza aproape 100 simultan. Universitatea trimite și specialiști în diagnosticare

 

 

Stai acasă! Vin cumpărăturile la tine

În plină criză Coronavirus, în Cluj s-a format un grup de solidaritate – “VĂ AJUTĂM DIN CLUJ!”. Grupul are peste 450 de membri și reunește mai mulți cetățeni activi, sub coordonarea a trei organizații implicate civic din Cluj: Vedem Just, Civic Suport și Clujul Sustenabil. Astfel, Clujul se alătură orașelor București, Sibiu, Arad și Constanța care au pornit inițiative similare pentru a sprijini cetățenii și autoritățile în gestionarea situației generate de Corona Virus. Principalul lor obiectiv este să organizeze eficient voluntari care să poată ajuta în perioada critică oameni în vârstă, persoane cu afecțiuni specifice ori familii cu copii care nu trebuie sau nu pot să iasă din locuințe pentru cumpărături sau medicamente. Va fi organizat un program de livrări la domiciliu, care să respecte aceste nevoi speciale și care să mențină siguranța atât a voluntarilor implicați, cât și a beneficiarilor. “Cumpărăturile vor fi plătite de solicitanți și se vor face în mare parte prin colaborarea cu câțiva furnizori din lanțul retail.”- spune Cami Gui, voluntar care asigură contactul cu retailerii din partea organizației Clujul Sustenabil.

“Pe lângă activitatea de aprovizionare, ne așteptăm să apară în timp și alte tipuri de nevoi, pentru care ne pregătim deja: procurarea și distribuția de echipamente de protectie, monitorizarea datelor persoanelor în carantină, discuții specifice cu autoritățile și ajutor oferit lor la cerere, chiar și o linie de consultații pe partea de anxietate și gestionarea stresului pentru medici. Știm de câteva planuri de sprijin existente ale altor organizații, cum ar fi CERT și Beard Brothers și intenționăm să comunicăm constant și să ne ajutăm reciproc în trecerea cu bine a acestei crize”, a menționat Ligia Măhălean, una dintre persoanele care au avut inițiativa constituirii acestui grup. Voluntarii din grup vor discuta cu asociațiile de proprietari și vor distribui informații despre ajutorul pe care ei îl pot oferi persoanelor din categoriile menționate mai sus. Vor fi responsabili pe zone și vor să comunica cu cei aflați în nevoie, din zona lor. Asigurarea unei activități fără riscuri și cu respectarea tuturor normelor de siguranță indicate de autorități se va face cu ajutorul Crucii Roșii și fiecare voluntar va trece printr-un instructaj specific, au mai precizat reprezentanții grupului. “Vrem să ajutăm instituțiile statului în această perioadă de criză. O rețea de voluntari precum cea a noastră poate fi un suport pentru măsurile luate de Guvern dacă e nevoie. Dar extrem de importantă este solidaritatea în comunitate pe care o vom construi pentru a combate infecția.” declară Cristi Danileț, reprezentant al asociației VeDem Just. Oricine este dispus să se implice și să ajute, o poate face pe Facebook în grupul ”Vă ajutăm din Cluj!”:

 

”Este impresionantă mobilizarea comunității clujene”

Alături de Beard Brothers și CERT, Rescue 4X4 și Asociația pentru Relații Comunitare sunt alte două asociații care oferă sprijin în această perioadă, potrivit datelor centralizate de Instituția Prefectului Cluj. ”Organizațiile acestea, și partenerii lor, ni s-au alăturat atât cu resursă umană, cât și cu donații, în funcție de nevoile care apar, dar și cu achiziții de diverse materiale de protecție sau  aparatura specifică pe care încearcă să o achiziționeze. De asemenea, Mitropolia Clujului ne oferă sprijin, Pro Vobis cu voluntari, dar și foarte mulți agenți economici, mari și mici, pe diferite categorii de nevoie. E impresionantă mobilizarea comunității clujene”, spune subprefectul Irina Munteanu. Este vorba despre asociații și grupuri luate în evidență de autoritati, cu tabele nominale și voluntari, predate către Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, care îi gestionează. ”Voluntarii pot prelua diverse sarcini – de la sprijinirea introducerii de date și construirea bazelor date (pentru gestionarea situației privind epidemia în Cluj), unde e enorm de muncă la ecologizarea zonelor de carantină sau oferirea de sprijin pentru cei izolați la domiciliu”, spune Munteanu. În ceea ce privește achiziția de materiale pentru spitale, aici situația e mult mai complicată. ”Sunt multe încercări în van, de multe ori nu avem ce achiziționa. Dar s-au mai găsit materiale și orice vine în plus contează”, menționează subprefectul. Instituțiile și spitalele au demarat proceduri de achiziții. S-au alăturat şi potrivit datelor de la prefectură: Voci pentru democraţie şi justiţie, Civic Suport, Clujul sustenabil.

Mari lipsuri, în continuare:

Director medical oncolog: „Pacienții noștri sunt cei mai expuși și nu interesează pe nimeni. Ei sunt într-un mare pericol, iar chimioterapia nu o poți amâna două luni”

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.