Închide

Cel mai mare aeroport din țară după București, scădere dramatică a numărului de pasageri, cu 70%, a curselor cu jumătate, în aprilie va fi mai rău. Directorul: ”s-au anulat multe conferințe, congrese, lumea evită să mai călătorească”

ActualitateSănătateTop News by Mihai Prodan - mart. 19, 2020 1 377

Scădere dramatică a numărului de curse și a pasagerilor de pe cel mai mare aeroport din țară după București, cel din Cluj-Napoca – o scădere de 70% a numărului de pasageri, iar descreșterea continuă.

Directorul aeroportului, David Ciceo, spune pentru actualdecluj.ro că în ultimele șapte zile numărul pasagerilor care au zburat de la Cluj a scăzut cu 70% față de aceeași perioadă de anul trecut. ”Îi rugăm pe toți pasagerii să țină legătura cu toate companiile aeriene, pentru că se modifică foarte des situațiile”, spune el. Traficul de pasageri a scăzut cu 70% – iar numărul curselor operate a scăzut și el, la jumătate, la fiecare cursă care e încă operată o alta a fost anulată. ”Gradul de încărcare a scăzut dramatic din păcate”, spune Ciceo.

Un plan de reducere ”drastică” a costurilor de operare a aeroportului – după cum spune Ciceo – va fi pus pe masa Consiliului de Administrație astăzi, cu o serie de măsuri care ar urma să reducă din resursele consumate cu acest trafic scăzut cu trei sferturi. ”Pe lângă utilități am dispus conservarea anumitor echipamente – autobuze și alte echipamente specifice de handling, am redus contracte de prestări servicii gen mentenanță, care nu mai sunt necesare 100%, am optimizat programul de lucru – am redus programul de lucru de noapte și în weekend, și toți angajații au fost de acord, este inițiativa lor, să aibă două zile de concediu fără plată pe lună, fiecare, inclusiv conducerea”, spune Ciceo. Printre măsuri se numără și solicitarea de la Ministerul Economiei a certificatului care să ateste afectarea gravă a activității ”astfel încât să putem dovedi forța majoră”.

Scăderea traficului va continua considerabil în următoarea lună, Ciceo se așteaptă ca în aprilie de pe aeroportul din Cluj să zboare doar cel mult 20% dintre pasagerii dintr-o lună normală. ”În fiecare săptămână sunt noi modificări. S-au anulat multe conferințe, congrese, lumea evită să mai călătorească”, spune Ciceo.

În aeroportul din Cluj funcționează un cabinet medical cu șase persoane, despre care Ciceo spune că sunt ”eroi ai Clujului”. ”Ei sunt în prima linie și cei mai expuși pentru că analizează fiecare pasager. Aceste șase persoane sunt eroi ai Clujului, zi și noapte își desfășoară activitatea pentru a preveni răspândirea virusului”, spune el.

 • author photo two

  Mihai Prodan

  Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

  Un comentariu

  1. In acest context nefericit sunt afectate extrem de tare si firmele de inchirieri auto. Tragem un semnal de alarma pentru autoritati sa ia masuri de urgenta si pentru aceasta industrie. De mare ajutor ar fi inchetarea ratelor leasingurilor, altfel in cateva luni companiile de inchirieri auto vor fi in imposibilitate sa mai plateasca ratele.

  Scrie un comentariu

  Articole similare