Închide

Socrii primarului din Baia Mare scapă de arest, ajung în arest la domiciliu la o zi după ce au fost trimiși în judecată în cazul flagrantului de dare de mită de la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 20, 2023 0 223

Socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, arestați după un flagrant la Cluj și acuzați de dare de mită pentru că ar fi încercat să influențeze o judecătoare din completul Curții de APel Cluj care urma să se prinunțe în dosarul lui Cherecheș, scapă de arest, ajung în arest la domiciliu, la o zi după ce au fost trimiși în judecată.

Astfel, Tribunalul Mureș a decis ieri înlcuirea măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu pentru ambii socri ai lui Cherecheș.

„În temeiul art. 348 alin. (2) Cod procedură penală raportat la art. 207 alin. (4) Cod procedură penală, art. 223 alin. (2) Cod procedură penală constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv dispusă împotriva inculpaţilor G.C. şi G.D.P. În temeiul art. 242 alin. (2) Cod procedură penală înlocuieşte măsura arestării preventive luată faţă de inculpata G.C., cu măsura arestului la domiciliu pentru o durată de 30 zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei (…) În temeiul art. 242 alin. (2) Cod procedură penală judecătorul de cameră preliminară înlocuieşte măsura arestării preventive luată faţă de inculpatul G.D.P., cu măsura arestului la domiciliu pentru o durată de 30 zile de la data rămânerii definitive a prezentei”, se arată în încheierea Tribunalului Mureş, postată pe portalul instanţei.

Decizia vine după ce procurorii anticorupție au trimis ieri dosarul spre judecată, tot la Tribunalul Mureș.

DNA a anunțat ieri că cei doi au fost trimiși în judecată pentru dare de mită și complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În data de 25 noiembrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureș cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată și posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite. Această ofertă inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă, mai blândă, în cauza în care Cherecheș era judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție.
Ulterior, în 6 noiembrie, inculpata ar fi promis judecătoarei, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, dar cel puțin egală cu suma menționată anterior, restul urmând a fi remiși după data când instanța de judecată ar fi urmat să pronunțe în cauza respectivă o soluție de achitare.
În contextul menționat mai sus, în 8 noiembrie într-un restaurant din Cluj-Napoca inculpata ar fi remis martorei avansul de 50.000 euro promis și alte foloase necuvenite, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. 
În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât și material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul atât în vederea „rezolvării problemei” la Baia Mare, cât și ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 50.000 de euro, ridicată cu ocazia procedurii flagrantului, în vederea confiscării speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Citește și:

Socrii lui Cătălin Cherecheș, trimiși în judecată de DNA pentru dare de mită și complicitate la dare de mită / RECHIZITORIU: Există suspiciunea rezonabilă că banii pentru șpagă provin de la familia Cherecheș

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare