Închide

Și vom avea măcel la Cluj

Opinie by Cosmina Fernoaga - dec. 08, 2014 0 358

Au trecut săptămâni bune de când s-a oficializat fuziunea PDL-PNL, iar acum se intră în cea de-a doua etapă de unificare a celor două partide. Ce înseamnă acest lucru? Că liderii celor două partide au pozat frumos în presă, mimând buna înțelegere de dragul sau mai bine spus din disperare pentru o cauză comună: alegerea noului președinte al României, Klaus Iohannis. Dar momentul acela a trecut, iar acum membrii celor două partide și-au scos cuțitele, pentru că PNL nu mai poate fi condus pe două fronturi. O singură tabără va rămâne la putere. Vor fi oamenii PDL-ului sau cei ai PNL-ului? La nivel central, lucrurile par cât de cât aranjate, pentru că Vasile Blaga care i-a stat alături lui Iohannis va avea libertatea de a impune unele decizii, sigur, cu condiția ca DNA-ul să nu-l scoată prea devreme din joc. În teritoriu, însă, la nivel de organizații locale, treaba e mult mai complicată.

La Cluj vom asista la o bătălie pe viață și pe moarte, mai ales dacă Guvernul se hotărăște să organizeze alegeri pentru șefia Consiliului Județean, cum de altfel ar trebui să se și întâmple. PDL-iștii conduși de Daniel Buda (de fapt, din umbră de Emil Boc), sunt hotărâți să pună mâna pe toate funcțiile posibile la nivelul PNL Cluj. Atât de bine au înțeles ei momentul preluării unui partid care nu le-a aparținut niciodată, încât au uitat complet de divergențele avute cu colegul lor Alin Tișe. Înainte, în PDL exista tabăra Buda-Boc și tabăra Tișe, și tot Clujul era la curent cu animozitățile lor. Dar astăzi, băieții știu că trebuie să strângă rândurile. Tișe fiind un apropiat al noilor lideri de la centru, Blaga și Predoiu, era de înțeles ca Buda și Boc să-și revizuiască atitudinea. Plus că Tișe mai are un avantaj pe plan local, pe care cei doi politicieni n-au cum să-l excludă: clasamentul sondajelor. Tișe încă stă foarte sus în sondaje. Și apoi, mai e un lucru, Boc și Buda nici nu și-ar mai permite luxul de a păstra dușmănii într-o competiție cu o asemenea miză, în care se joacă pur și simplu viitorul lor politic. Ei știu că de data aceasta fie iau tot ce se poate de la PNL, fie pleacă acasă. Pentru ei nu mai există jumătăți de măsură. Sunt ori la șefia PNL Cluj, ori la coșul de gunoi al istoriei, și n-ar fi primii politicieni care să fie nevoiți să îmbrățișeze o astfel de soartă. Prin urmare, atitudinea lor e de înțeles, oarecum: au calculat prost și au trădat în interesul companioanei domnului Băsescu, schimbând apoi macazul în favoarea lui Iohannis. Acum  tot ce trebuie să facă e să lupte pentru  a rămâne în joc.

De neînțeles este, însă, atitudinea lui Alin Tișe și chiar și a lui Vasile Blaga, care par a fi dispuși să uite. Ce să fie la mijloc, ce troc? Cum să-l ierți pe Emil Boc care nici măcare nu s-a obosit să ascundă trădarea, asemeni tovarășului său Daniel Buda?  Cum să uite Tișe că la alegerile locale din 2012 a fost trădat de partid pentru acele două, trei mii de voturi care l-au împins la Consiliul Județean pe Horea Uioreanu, iar la Primărie pe Emil Boc? Evident că astfel de lucruri nu pot fi iertate, pentru că Alin Tișe nu e Isus Hristos și nici Vasile Blaga vreun prost. Cu siguranță, între ei s-a încheiat o înțelegere clară privind împărțirea unor funcții politice și administrative, în care, însă, nu prea mi-e clar ce loc ocupă actualii lideri din PNL. Unde se poziționează președintele PNL Cluj Marius Nicoară? El ce face, ce planuri are? Oare știe că în partidul lui se dau lupte de gherilă, că disciplina a încetat de mult să mai existe și că după ce DNA-ul a decimat patidul nimeni nu mai are încredere în nimeni iar oștenii lui fac trocuri politice pe la colțuri cu democrat-liberalii? Poate nu-l interesează și a decis, pur și simplu, să-i pună lui Daniel Buda pe tavă, întreg partidul.  Poate și-a negociat ca din 2016 să se reîntoarcă la șefia Consiliului Județean, în tandem cu Alin Tișe la Primăria Clujului, și să iasă de acolo în pensie, în glorie. De fap, ce mai contează ce planuri are Nicoară, atâta timp cât PDL-iștii vor fi cei care vor dicta în partid. Potrivit unor surse, s-a decis ca funcțiile din conducerea noului PNL să se împărtă în raport cu numărul de mandate deținut de fiecare partid în parte. Cu alte cuvinte, se vor număra mandatele de consilieri locali, de parlamentari, de primari, iar la Cluj se înțelege cine va avea câștig de cauză. PNL stă cel mai prost la acest capitol, pentru că în 2012 mandatele aleșilor locali s-au împărțit în în alianță cu PSD-ul (vechiul USL). După ce USL-ul s-a rupt, PNL-ul a rămas cu cei mai puțini aleși locali. PDL Cluj, în schimb, va da tonul pentru că are în primul rând primarii și viceprimarii de municipii (Cluj Napoca, Turda, Huedin), are și mai mulți consilieri locali și județeni, și și mai mulți primari. PNL Cluj a pierdut și un parlamentar și n-are nici forță de convingere pe plan electoral, dacă este să ne uităm peste rezultatele de la alegerile locale din 2012.

Atât liberalii, cât și democrat liberalii mizează pe valul uriaș de simpatie de care se bucură în prezent Klaus Iohannis. Marius Nicoară, și mai ales Daniel Buda care nu-și mai încape în piele de fericire pentru că a reușit să joace la două capete fără a fi deconspirat, consideră că Iohannis le va aduce câștig de cauză și la alegerile locale din 2016. Liderilor politici le scapă, însă, un fapt important, și anume că majoritatea voturilor obținute de Iohannis n-au avut nici o legătură cu ei, cu partidele lor. Sigur, nu contestă nimeni rolul mașinăriei politice în mobilizare și în influențarea votului, dar,  de data aceasta, în marea lui majoritate electoratul l-a votat pe Iohannis pentru ceea ce este Iohannis și nicidecum pentru ceea ce reprezintă partidul. În concluzie îmi permit să spun că în lupta cu PSD-ul, la alegerile locale, scorul electoral va arăta cu mult diferit față de ce am văzut la prezidențiale. Cei care-l pun acum la zid pe liderul PSD Cluj, Remus Lăpușan, pentru eșecul de la prezidențiale, ar trebui să-și aducă aminte că PSD-ul, în ciuda handicapului „roșu” cu care se confruntă în zonă, a reușit întotdeauna să mențină o majoritate clară la nivelul forului administrativ județean. Trocurile politice încheiate de Lăpușan în diverse conjuncturi, atât cu UDMR, cât și cu PNL și chiar și cu PDL, le-a asigurat controlul liderilor PSD de-a lungul anilor. Prin urmare, să fiți convinși că bătălia politică de abia acum începe. În noul PNL, cu atâtea nemulțumiri adunate, vor apărea mai mulți trădători. Iar PSD nu trebuie decât să stea și să exploateze acest  aspect. Și apoi, PSD-ul are oameni grei în partid, cu experiență administrativă de ani de zile în spate, oameni pe lângă care unii lideri PNL -PDL apar ca niște jalnice caricaturi.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.