Închide

Şeful Unita nu înţelege de ce Primăria vrea să-i cumpere clădirile de pe Cetăţuie. "Pur şi simplu nu găsesc o explicaţie logică"

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 13, 2015 0 732

 

Proprietarul Unita Turism, lanţul care operează hotelul Belevedere, a solicitat primăriei să reanalizeze decizia de a achiziţiona două clădiri monument istoric care fac parte din ansamblul Cetăţuia. Primăria a decis de anul trecut să îşi exercite dreptul de preemţiune la achiziţie, după ce Unita şi BT Leasing (societate care de fapt deţine acum imobilele) se pregăteau să vândă clădirile unor investitori privaţi. Consilul local merge însă înainte cu decizia şi şi-a constituit comisia pentru negocierea preţului de cumpărare.

Amintim că, după intervenţiile conducerii filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România care a susţinut oportunitatea pe care o are primăria de a reintroduce în circuitul public imobile-monumente de pe Cetăţuie, municipalitatea a decis să cumpere două clădiri scoase pe piaţă de proprietar. Mai precis, în şedinţele de Consiliu Local din decembrie, respectiv ianuarie, consilierii locali au aprobat exercitarea dreptului de preemţiune pentru achiziţionarea a două imobile din ansamblul istoric, aflate acum în proprietatea BT Leasing Transilvania (şi asupra cărora Unita Turism Holding are drept de folosinţă şi posesie). Este vorba despre pavilionul G (parter cu două camere şi gang de trecere şi la etaj patru camere şi teren de 219 mp, pentru care vânzătorul a depus înştiinţare de vânzare la preţul de 20.000 de euro plus TVA) şi despre Pavilionul C, compus din parter cu cinci camere şi hol şi la etaj încă cinci camere, cu teren de 500 mp, cu un preţ de 100.000 de euro, TVA inclus.

Pasul următor îl constituie negocierea preţului între cumpărătorul-primărie şi proprietar. Numai că proprietarii-operatori nu prea ar vrea să vândă Primăriei: în şedinţa de Consiliu Local din această săptămână, când consilierii aveau pe masă proiectul de hotărâre privind constituirea comisiei pentru negociere, în mapele acestora a apărut şi o adresa semnată de Josef Goschy, preşedintele Unita Turism. Acesta le cere consilierilor să reanalizeze decizia de exercitare a dreptului de preemţiune şi să îi lase cale liberă pentru a vinde clădirile rămase pe Cetăţuie către investitori din mediul privat, cu bani şi dispuşi să facă reabilitări, „scutind” astfel bugetul local de cheluirea acestor sume.

 

Ce susţine Josef Goschy în scrisoarea adresată consilierilor locali:

„În cursul anului 2014 am primit de la la Primăria Cluj-Napoca o adresă prin care mi se cere imperios să execut lucrări de întreținere și renovare la clădirile istorice aflate în vecinătatea hotelului Belvedere. Din cauza lipsei acute de fonduri cu care se confruntă societatea Unita Turism, dar pentru a respecta cerințele din adresa Primăriei, pentru ca zona să beneficieze de ample lucrări de renovare și repunere în valoare a monumentelor amplasate aici, am luat decizia de a vinde cele cinci construcții. A fost o decizie corectă, consider eu, pentru că un investitor privat poate avea la dispoziție mult mai rapid și fără multe formalități fondurile necesare de investit. Am și reușit vânzarea a două dintre imobile unor investitori privați, iar unul dintre ei (Arhimar) a demarat deja renovarea imobilului cumpărat investind pe lângă prețul de achiziție sute de mii de euro. Este o dovadă elocventă a faptului că decizia mea de a vinde investitorilor privați a fost una corectă, funcționează și produce consecințele dorite atât de primărie, cât și de societatea civilă din Cluj-Napoca. În loc să continui cu acest gen de lucrări, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a exercitat dreptul de preemțiune în două din cele cinci construcții, spunând stop oportunităţii de a dezvolta zona. Oare cu ce scop doreşte Primăria Cluj-Napoca să cumpere şi să întreţină aceste construcţii atâta timp cât există firme private care cu bani proprii, nu cu fonduri atrase, doresc şi aşa să facă aceste lucrări pe care Primăria nu are cum să le realizeze? Pur şi simplu nu găsesc o explicaţie logică şi anume cum este posibil ca primăria să dorească să finanţeze şi să investească sute de mii de euro pentru cumpărarea şi repararea acestor construcţii, atâta timp cât pot lăsa pe seama investitorilor privaţi aceste achiziţii, care refac aceste clădiri, în mod deosebit şi ca primăria, respectiv dumneavoastră ca şi consilieri să hotărâţi folosirea acestor sume importante pentru protecţie socială sau alte cheltuieli care cad în sarcina primăriei şi care sunt cu mult mai importante pentru locuitorii municipiului Cluj-Napoca”, le scrie Goschy consilierilor locali, solicitând reanalizarea deciziei privind exercitarea dreptului de preemţiune asupra celor două clădiri din ansamblul Cetăţuia.

 

Primăria cumpără.

Argumentele pro-investitori privaţi ale şefului Unita care şi-a găsit cumpărători nu i-a convins însă pe consilierii locali. La ședința CL, unul dintre consilierii locali PNL chiar s-a arătat surprins că primăria nu a spus „da” în cazul cumpărări și celorlalte clădiri. Doru Stoica a solicitat un raport complet privind decizia de neexercitare a dreptului de preempțiune și în cazul celorlalte trei clădiri deja vândute de societate pe Dealul Cetățuie. CL şi-a asumat preluarea celorlalte două imobile vizate (şi a căror destinaţie ulterioară ar putea fi stabilită în parteneriat cu arhitecţii) şi a aprobat deocamdată constituirea unei comisii formată din cinci membri pentru negocierea cu vânzătorii a preţului de cumpărare. Aceştia sunt Constantin Tomos, Anna Horvath, Adrian Mureşan, Ovidiu Florian şi Claudia Anastase.

 

Text: KRISTINA REŞTEA, LUMINIŢA SILEA

 

Citeşte şi:

“Poarta” de pe Cetăţuie revine la oraş. Care sunt paşii de urmat pentru Primărie şi de ce Turnul Croitorilor e exemplu de “Aşa nu”

 

Sursa foto: Unita Turism

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare