Închide

Secretarul unei comune din Cluj, trimis în judecată pentru luare de mită și alte infracțiuni, dosarul are 6 inculpați între care casiera Primăriei și un consilier local

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 30, 2016 0 434

Secretarul comunei clujene Iara a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită, folosire ori prezentare de documente false, fals în înscrisuri, fals intelectual și alte infracțiuni.

E vorba de Olimpiu Ioan Onacă, secretarul primăriei din comuna Iara, și care a fost săltat de procurori și arestat preventiv la începutul lunii septembrie; acum dosarul ajunge la instanța competentă iar acuzați în dosar sunt, pe lângă secretarul primăriei, și un consilier al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, un consilier local, casiera primăriei și două persoane fizice.

Onacă e trimis în judecată în stare de libertate – la fel ca restul inculpaților din dosar – pentru luare de mită, folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, folosirea instrumentelor false în formă continuată și – participație improprie la comiterea infracțiunii de falsificare de instrumente oficiale în formă continuată.

Consilierul APIA Vasile Stoian e acuzat de infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată, consilierul local Marius Todor e acuzat de infracțiunile de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, instigare la fals intelectual în formă continuată, instigare la folosirea instrumentelor false în formă continuată, participație improprie la uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Casiera primăriei, Veronica Todor, e și ea acuzată de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dar și complicitate la fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale.

Ceilalți doi cercetați penal în dosar sunt Rebeca Mocan – pentru infracțiunea de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, și respectiv Marius Pașca, acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la fals intelectual în formă continuată și respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Procurorii spun că Onacă ar fi eliberat mai multe adeverințe false care au fost folosite ulterior de către 9 persoane la obținerea de fonduri europene pentru suprafețe de teren agricole, pe care aceștia nu le dețineau în realitate. În total aceștia ar fi obținut peste 1,1 milioane de lei, arată procurorii. O mică parte din sumele încasate în mod nelegal de către beneficiari a fost restituită către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, după identificarea neregulilor de către această agenție.

Procurorii au mai constatat că Onacă ar fi cerut și primit de la doi dintre cei nouă beneficiari, cu titlu de mită, suma de 37.200 lei, pentru punerea la dispoziția acestora a documentelor falsificate. Suma de bani ar fi fost plătită anul trecut în două tranșe, imediat după primirea fondurilor nerambursabile. “În timpul desfășurării anchetei penale, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan a făcut demersuri pentru influențarea comportamentului celorlalte persoane implicate în prezentul dosar”, mai spun procurorii, care adaugă că în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj.

Citește mai jos ca să afli ce spun procurorii:

Secretar de comună din Cluj reținut de DNA după ce ar fi luat mită din bani europeni pe acte false; cum proceda UPDATE A fost arestat preventiv

Nici un comentariu

Scrie un comentariu