Închide

Secretar de comună din Cluj reținut de DNA după ce ar fi luat mită din bani europeni pe acte false; cum proceda UPDATE A fost arestat preventiv

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 09, 2016 0 582

Secretarul unei primării din Cluj a fost reținut azi de procurorii anticorupție, care îl acuză de luare de mită, fals în înscrisuri și complicitate la folosirea de documente false.

E vorba de Olimpiu Onacă, secretarul comunei Iara din județul Cluj, care a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA cu patru capete de acuzare – luare de mită, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Procurorii spun că Onacă ar fi eliberat mai multe adeverințe false care au fost folosite ulterior de către 9 persoane la obținerea de fonduri europene pentru suprafețe de teren agricole, pe care aceștia nu le dețineau în realitate. În total aceștia ar fi obținut peste 1,1 milioane de lei, arată procurorii. O mică parte din sumele încasate în mod nelegal de către beneficiari a fost restituită către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, după identificarea neregulilor de către această agenție.

Procurorii au mai constatat că Onacă ar fi cerut și primit de la doi dintre cei nouă beneficiari, cu titlu de mită, suma de 37.200 lei, pentru punerea la dispoziția acestora a documentelor falsificate. Suma de bani ar fi fost plătită anul trecut în două tranșe, imediat după primirea fondurilor nerambursabile. „În timpul desfășurării anchetei penale, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan a făcut demersuri pentru influențarea comportamentului celorlalte persoane implicate în prezentul dosar”, mai spun procurorii, care adaugă că în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Onacă a fost prezentat azi instanței Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar cauza se judecă chiar în aceste momente; reveniți pe actualdecluj.ro ca să aflați decizia instanței.

UPDATE ora 16.30 Tribunalul Cluj a decis să accepte propunerea procurorilor, astfel că secretarul comunei Iara a ajuns în arest preventiv pentru 30 de zile.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare