Închide

Se vinde „Șapca lui Ceaușescu”, proprietarii cer peste 3 milioane de euro

EconomieTop News by Actual de Cluj - iun. 06, 2019 0 1103

Faimoasa clădire cunoscută drept Șapca lui Ceaușescu, despre care puțini știau că a fost construită ca post de control milițienesc iar o eroare de proiectare a făcut ca acesta să fie inutil, e scoasă azi la vânzare pentru peste trei milioane de euro.

Mai exact prețul e de 2,7 milioane de euro plus TVA, adică aproape 3,25 milioane de euro. Clădirea are o suprafață totală de 5.200 metri pătrați pe cinci nivele și găzduiește un magazin chinezesc, un showroom de instalații sanitare, un solar de bronzat și un bar. „În anul 2016 clădirea a fost termic reabilitată în totalitate – înlocuire tâmplărie, termosistem, iluminat pe led, centrale termice în condensație”, arată anunțul de vânzare, care mai precizează că spațiul e închiriat în proporție de 80%.

Puțini clujeni știu de ce a fost construită această bizară clădire, de la bun început – a fost concepută ca punct de control al Miliției, dar nu a funcționat nici măcar o zi, căci nu avea niciun sens.

Posturile de control ale Miliției – iar ulterior ale Poliției – sunt concepute pentru monitorizarea traficului și depistarea, dacă e cazul, a delincvenților. Dar un astfel de post de control în interiorul orașului nu prea are sens, căci un potențial infractor îl putea lesne ocoli. Aceasta face ca, deși i s-a propus, Ministerul de Interne de la acea vreme nu a recepționat clădirea, care astfel a ajuns să nu fie folosită pentru acest scop și, ulterior, s-a transformat într-un … bar. Miliția a folosit, pentru multă vreme, puncte de control amplasate în Luna, Feleacu și Apahida. Cel din Luna, aflat de fapt la intersecție pe drumul european DN1E60 – cel mai periculos drum din Cluj – poate fi observat și acum, chiar dacă e nefuncțional și dărăpănat.

E atât de puțin cunoscută această destinație a clădirii, încât chiar și printre arhitecții din acea vreme, care au desenat întreg cartierul, puțini îi cunosc funcțiunea inițială. De exemplu arhitectul Teodor Negrea a desenat printre altele numeroase blocuri din zonă și a aflat că „Șapca lui Ceaușescu” urma să fie post milițienesc de control chiar de la reporterul actualdecluj.ro. „Eu știam că urma să fie un club de tineret. Prima dată aud de așa ceva”, a spus el.
„Șapca lui Ceaușescu” a fost proiectată de arhitectul Nicolae Neamțu.
La fața locului, acum, „Șapca lui Ceaușescu” se prezintă foarte românește: la primul nivel, aflat chiar în „groapa” din Mărăști, e un showroom de instalații sanitare; la nivelul de mai sus – un mare magazin chinezesc, iar la nivelul străzii Aurel Vlaicu urci mai multe scări ca, la nivelul la care ar fi trebuit să fie „milițienii”, acum să funcționeze un … salon de bronzat.

Citește și:

„Șapca lui Ceaușescu” din Mărăști, ajunsă salon de bronzat, trebuia să fie post de control pentru „milițieni”. „A fost ca un șoc pentru arhitecți”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu