Închide

Se vinde cea mai mare operă din România a lui Adrian Ghenie, pictorul școlit la Cluj care a ajuns să vândă lucrări cu milioane de euro

Cultură by Actual de Cluj - mart. 18, 2021 0 268

Se vinde cea mai mare operă din România a lui Adrian Ghenie, pictorul școlit la Cluj care a ajuns să vândă lucrări pe piața internațională cu milioane de euro.

Premieră pentru piața românească de artă – o operă de mari dimensiuni, semnată de artistul contemporan Adrian Ghenie, este scoasă la licitație pentru prețul de pornire de 100.000 de euro. Casa de licitații care derulează concursul spune că atât prețul cât și mărimea operei fac ca ”Energia”, lucrarea lui Ghenie, să reprezinte cea mai valoroasă lucrare din cele aproximativ două sute de capodopere din licitație, programată în 23 martie. ”Cel mai bine cotată și, totodată, cea mai mare operă semnată de Ghenie care a fost scoasă la vânzare până în prezent în România, are doi metri și imaginează o lume astrală, care se naște din propria ei energie”, arată casa de licitații Artmark.

O lucrare cu aceeași tematică, însă având dimensiunea la jumătate, a fost adjudecată în cadrul ultimei Licitații de Artă Postmodernă și Contemporană din luna februarie pentru suma de 110.000 de euro.

La licitația programată peste câteva zile Ghenie mai este prezent și cu un portret al poetului portughez Fernando Pessoa, o lucrare care poartă numele acestuia și care are un preț de pornire de o mie de euro. Opera este una dintre cele șapte ce ilustrează seria dedicată poemului ”The Raven” scris de Edgar Allan Poe.
Cele două opere semnate Adrian Ghenie, alături de cele aproximativ două sute de opere semnate de mari maeștri ai artei românești, pot fi admirate Palatul Cesianu-Racoviță până marți, 23 martie, ziua licitației.

Portofoliul lui Ghenie, artist născut în Baia Mare și școlit la Cluj, apoi mutat la Berlin, numără până acum 136 de lucrări vândute la marile case de licitații din întreaga lume, 9 milioane de dolari pentru cea mai scumpă operă de artă, un total de 88 de milioane de dolari vânzări în licitații și locul 44 în Top 1.000 artiști contemporani internaționali. Doar anul trecut au fost vândute prin licitațiile organizate de Artmark 6 lucrări semnate de Adrian Ghenie, dintre care cinci realizate în perioada sa românească de creație, când acesta crea la Cluj, la Fabrica de Pensule.

Amintim, pictorul originar din Baia Mare și școlit la Universitatea de Arte și Design din Cluj, pe care a absolvit-o în 2001, și-a bătut în octombrie 2016 propriul record cu tabloul “Nickelodeon”, vândut pentru 9 milioane de dolari la casa de licitații Christie’s. În octombrie anul trecut lucrarea ”Lidless eye” a lui Ghenie a fost vândtă pentru 54,9 de dolari hong kong-ezi, adică șase milioane de euro, sau șapte milioane de dolari. Lucrarea marchează ”finala decisivă a apreciatei serii de autoportrete ale lui Adrian Ghenie ca Vincent van Gogh”, după cum nota la acel momentcatalogul Sotheby’s.

Anterior Ghenie vindea la Christie’s lucrarea “Flori de Floarea Soarelui în 1937″ pentru 3,11 milioane de lire sterline, adică aproape patru milioane de euro. Precedentul record al lui Ghenie a fost în 2015, când a vândut tabloul “The fake Rothko” cu 1,42 milioane de lire sterline, sau 1,78 milioane de euro, tot la Sotheby’s.

Adrian Ghenie e un exponent al aclamatei “Școli de la Cluj”, puternică pe piața artei contemporane în ultimii ani. Născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în 2001. E unul dintre co-fondatorii galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, alături de Mihai Pop. A expus între altele în Veneția, Praga, San Francisco și altele, iar în 2015 a reprezentat România la Bienala de la Veneția. Are lucrări, între altele, la Museum of Contemporary Art în Los Angeles sau San Francisco Museum of Modern Arts.  E artistul român cu cele mai scumpe lucrări pe piața internațională.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare