Închide

Se schimbă cilindrii mamut de afișaj din centrul Clujului cu alții high-tech, unicat

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 20, 2020 0 1559

Administrația locală a achiziționat servicii de proiectare ”unicat” de la arhitectul Alexandru Fleșeriu, câștigătorul concursului de idei din 2015 pentru marcarea vizuală a intrărilor în Cluj-Napoca și reformarea sistemului de afișaj în interiorul orașului. Este vorba despre un proiect tehnic unicat pentru stâlpi de afișaj rotativ care urmează să fie comandați de Primărie și montați în centrul orașului. Directorul din Primărie Ovidiu Cîmpean spune că afișajul din centrul orașului trebuie adus în secolul actual și de aceea administrația a inițiat înlocuirea actualilor stâlpi de afișaj de beton de pe Bulevardul Eroilor.

Actualii stâlpi de afișaj de beton din centrul Clujului au fost aduși pe pietonală acum 10 ani. Conceptul a aparținut biroului Planwerk care i-a prevăzut în proiectul de reamenajare a Bulevardului Eroilor din Cluj, rezultat în urma unui concurs de soluții din 2005. Odată aduși pe pietonală, ținuta stâlpilor a fost criticată de specialiști dar și de sociatetea civilă, dar până la urmă Primăria și-a asumat costurile de 100.000 de lei, i-a recepționat și plătit firmei Parckdecor din Maramureș care îi comandase din Germania. Atunci, Primăria s-a folosit de șmecheria potrivit căreia stâlpii erau singurul loc de afișaj din zona centrală, iar Planwerk a fost susținut de Ordinul Arhitecților, așa că stâlpii au rămas în centrul orașului. Cei trei cilindri amplasați pe Bulevardul Eroilor au 4,2 metri înălțime, cântăresc fiecare 1.300 de kg si au costat 8.000 de euro bucata în 2010.

Deja din 2016, Regia Autonomă a Domeniul Public (cei care se ocupă de afișajul stradal pentru Primărie) susținea necesitatea modernizării sistemului de afișaj de pe Bulevardul Eroilor.

(sursa raport activitatea RADP)

Schimbarea a fost inițiată abia din 2019. În ultima zi din 2019, Primăria a achiziționat și proiectul tehnic și documentația pentru autorizarea construirii unor cilindri publicitari rotativi cu afișaj închis de la biroul arhitectului Alexandru Fleșeriu.

(sursa: Primaria Cluj)

Fleșeriu a explicat pentru Actualdelcluj.ro că a făcut mai multe oferte Primăriei, fiind solicitat în acest sens. „Indicatoarele pietonale deja sunt în oraș. În ceea ce privește noii cilindri de afișaj, contractul este în derulare”, a mai spus arhitectul.

„Aceste contracte nu au legătură cu proiectul pe care l-am câștigat noi pentru marcarea intrărilor în oraș și realizarea unui sistem de comunicare integrat în oraș. Acest contract nu este livrat încă. Primăria a transmis că e în căutare de terenuri pentru amenajarea turnurilor propuse de noi. Indicatoarele pietonale sunt un alt contract. Deja au ajuns în oraș. Cilindrii rotativi propuși de noi urmează să ajungă”, a mai spus Fleșeriu.

„Vrem să înlocuim stâlpii de pe Eroilor deoarece nu mai corespund standardelor Clujului. Acum am inițiat demersurile și sperăm că se vor materializa cât mai repede”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea intenția Primăriei de a cumpăra stâlpi rotativi de afișaj.

Și directorul din Primărie Ovidiu Cîmpean spune că afișajul din centrul orașului trebuie adus în secolul actual și de aceea administrația a inițiat înlocuirea actualilor stâlpi de afișaj de beton de pe Bulevardul Eroilor. „O să fie cilindri rotativi, moderni ca să aducem sistemul de afișaj în era tehnologiei. Îi vom comanda după proiectul unicat făcut de arhitectul pe care l-am contractat”, a spus Cîmpean.

El a adăugat că, deși afișajul e coordonat de Călin Forna, vechiul contract cu biroul lui Fleșeriu pentru turnurile de intrare în oraș la pachet cu sistemul de comunicare/afișaj din interiorul orașului a fost gestionat de Direcția Tehnică. Forna nu a răspuns pentru Actualdecluj.ro dacă se mai revoluționează sau nu sistemul de afișaj pentru evenimente din Cluj-Napoca, așa cum se anunța când orașul avea ambiții să devină Capitală Culturală Europeană.

Vezi și: Primăria și-a asumat turnul cultural la intrările în oraș

Propunerile lui Fleseriu pentru sistemul de comunicare publică din Cluj-Napoca:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.