Închide

Se redeschide luna din biserică

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 03, 2018 1 964

Instalația luminoasă în formă de lună agățată în Biserica Piariștilor din Cluj-Napoca se redeschide vizitatorilor de mâine, după ce mai multe zile aceasta nu a putut fi vizitată.

Museum of the Moon din Biserica Piaristă se redeschide de mâine până în 14 decembrie, dar doar după-masa, între orele 16 și 22 cu excepția zilei de duminică 9 decembrie. Sunt condiții noi pentru vizitatori: accesul se va face doar în grupuri de 30 de persoane, câte un grup pe rând, timp de zece minute. „Reiterăm faptul că accesul în lăcașul de cult nu este permis cu animale de companie, băuturi de orice fel sau mâncare. Suplimentar, sesiunile foto profesionale sunt supuse anunțării în prealabil și aprobării din partea noastră”, explică organizatorii festivalului Lights On Romania, care cuprinde și instalația respectivă alături de alte câteva. Aceștia spun că regretă „derapajele produse” în încercarea de a permite accesul tuturor la toate instalațiile montate în oraș și că speră că măsurile de securitate sporite să rezolve inconveniențele.

Instalația luminoasă din Biserica Piariștilor e cea mai populară din întreaga serie, cu nu mai puțin de 2.000 de vizitatori zilnic, spune organizatorul Andi Daiszler pentru actualdecluj.ro – în vreme ce, spre comparație, restul instalațiilor au avut un număr cumulat de aproximativ 5.000 de vizitatori pe zi.

Amintim, accesul curioșilor la uriașa instalație luminoasă care imită Luna, agățată în Biserica Piariștilor din centrul Clujului ca parte dintr-un proiect mai amplu și care a atras până acum o mulțime de vizitatori, a fost restricționat de vineri.

„Museum of the moon” e o lucrare a artistului britanic Luke Jerram, ce măsoară șapte metri în diamentru și prezintă trăsături în detaliu ale satelitului natural al Pământului, așa cum apar acestea în imagistica obținută de NASA. Astfel, fiecare centimetru al lunii agățate în Biserica Piariștilor reprezintă cinci kilometri ai lunii.

Instalația luminoasă din biserică face parte dintr-un festival, Lights On Romania, care include astfel de instalații și în alte puncte din Cluj. Aceste opere de artă sunt creațiile unor artiști români și străini de anvergură sau sunt închiriate și aduse în premieră la Cluj-Napoca, fie realizate special pentru acest eveniment. De exemplu în Cluj găsiți în aceste zile lucrarea artistului rus Leonid Tishkov „Private Moon”, “Red Sun” și “Fallen Star” – instalații omagiale dedicate artistului suprarealist belgian Rene Magritte; “Endless Light Column”, inspirată de Coloana Fără de Sfârșit (Infinitului) a lui Constantin Brâncuși; “The Tree of Light” – un copac al cărui trunchi este mereu iluminat, dar a cărui coroană se aprinde doar atunci când oamenii pedalează bicicletele din preajmă. De asemenea din circuitul care leagă aceste lucrări în Cluj fac parte opere ale unor artiști locali emergenți precum Silviu Ciora (“Tunelul”), Diana Buga (“Spectrum” și “Subtle Light”), Anca Stătică (“Traces”) și Adi Bălan (“Mi-e dor de tine”). Circuitul are loc pe parcursul a 45 de zile, din 16 noiembrie până în 31 decembrie. Instalația din biserică, însă, e găzduită doar până în 14 decembrie și e singura din întreg circuitul cu reguli stricte de vizitare, având în vedere locul în care e amplasată.

Citește și:

Povestea lunii din Biserica Piaristă, terminată de turiști. Expoziția e închisă temporar după ce mai mulți vizitatori au vărsat cafele și băuturi alcoolice într-un altar

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare