O aplicaţie care să te înveţe IT câte 15 minute pe zi sau o crescătorie de… caracatiţe – sunt două dintre ideile pe care tinerii din Cluj le văd cu potenţial de afaceri. La Cluj s-a mai lansat azi un proiect care anunţă că oferă oportunităţi de finanţare – 440 de persoane vor putea urma cursuri de antreprenoriat şi 49 de idei de afaceri ar urma să primească finanţare de 40.000 de euro, în cadrul Partener StartUP. Alături de antreprenori care şi-au crescut afacerile la Cluj, câţiva dintre tinerii care se gândesc să se lanseze în lumea afacerilor s-au adunat azi în aula mare a USAMV, ca să afle ce au de făcut mai departe, şi unii dintre ei s-au încumetat să îşi împărtăşească ideile deja conturate.
Proiectul Partener StartUP include un curs aplicat de educație antreprenorială, disponibil pentru 440 de persoane, dar şi granturi financiare pentru cel puțin 49 de afaceri noi. Cei înscrişi în program vor avea parte de stagii de practică la companii de profil, servicii de mentorat și consiliere, de acces la rețelele profesionale ale partenerilor și chiar de posibilitatea de atragere de finanțare suplimentară, explică iniţiatorii programului. Proiectul este derulat de Gea Strategy&Consulting, în calitate de beneficiar, împreună cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Cluster Mobilier Transilvan, AgroTransilvania Cluster, Asociația Română pentru Industrie Electronică și Software-Filiala Transilvania, Asociația Ropot şi Universitatea Oradea, în calitate de parteneri. Proiectul se aplică în Regiunea Nord-Vest, vizează afaceri în zona urbană şi este finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Cei interesaţi se pot înscrie în program până în aprilie şi se angajează să menţină afacerea cu doi angajaţi minim şase luni.
„Dorim ca majoritatea proiectelor să se axeze pe trei direcţii: domeniul agro, IT-ul şi cel de mobilier, fiindcă acestea sunt trei sectoare importante pe care strategia zonei le consideră prioritare. Dar plaja de domenii la care puteţi să vă gândiţi e mult mai largă”, spune Felix Arion, din partea USAMV. „Acesta este un exemplu de politică publică bună”, susţine Dragoş Pîslaru, manager de proiect, fost ministru tehnocrat al Muncii. „Filiera antreprenoriatului ne poate scoate din latenţă. Acest proiect se racordează la o sursă de finanţare ce face parte din fondul de coeziune. Ni se oferă fonduri nerambursabile pentru a ne dezvolta. Sunt atâtea legende legate de fonduri europene. Avem un prilej de a nu mai irosi responsabilităţile”, spune Pîslaru. Acesta a mai menţionat că proiectul pe care îl reprezintă aduce o tipologie de actori relevantă pentru afaceri: clustere, universităţi, hub IT şi firmă de consultanţă.
„Conform unui sondaj Eurostat, două treimi dintre români şi-ar deschide firme dacă ar avea ocazia. Cu toate acestea, 56% dintre români au o părere proastă şi foarte proastă despre patroni, văzuţi adesea ca persoane care se îmbogăţesc pe spatele angajaţilor. Ca deziderat, să fii patron e bine, dar când cineva e antreprenor: „huooo!”. Antreprenoriatul trebuie să fie etic. Nu e smecherie, nu înseamnă să dai „tunuri”, nu e despre a face bani rapizi. Nu înseamnă să mergi la 11 la birou şi să pleci la 13.00. Înseamnă muncă, angajamente, înseamnă să îţi mulţumeşti clienţii şi angajaţii”, spune Pîslaru.
Provocat din sală să explice cu ce e diferit acest proiect de programul guvernamental Startup Nation, fostul ministru a criticat modelul de selecţie. „Startup Nation e un program unde în grila de evaluare nu contează planul de afaceri. Dacă ai un program ce selectează afaceri, fără să conteze planul de afaceri, eu unul am reţineri. La noi există o selecţie pe baza planului de afaceri”, a subliniat Pîslaru. „Diferă modul de abordare, oferim sprijin de implementare şi mentorat. Nu vă aruncă nimeni în piaţă şi spune: faceţi un startup de succes”, susţine şi Silvia Ursu, cea care a prezentat azi programul.
Trei reprezentanţi din mediul de afaceri clujean au venit să lanseze noul proiect pentru startup-uri, vorbind despre propriile business-uri şi încurajându-i pe tineri să intre în lumea afacerilor.
Din experienţa antreprenorilor locali.
Dacă sunteţi din Cluj, este foarte probabil să fi auzit de „Moldovan”. Ceea ce probabil nu ştiţi este că afacerea a pornit de la o familie care şi-a transformat dependinţele de pe lângă casă în carmangerie. În 2006, antreprenorii locali au accesat fonduri Sapard pentru un proiect de peste 2 milioane de euro, în 2016 a urmat un proiect de 1,4 milioane de euro pentru modernizarea fermei din Mociu, iar acum, după 10 ani, fabrica are nevoie de retehnologizare, aşa că se pregăteşte un proiect de 2 milioane de euro. „În 1994, când am început noi, era un vid pe piaţă. Dacă ai o idee, trebuie să fructifici atunci potenţialul. Nu peste şase luni”, concluzionează Cosmin Moldovan, directorul general al Moldovan – Carmangeria Sânnicoară. „Mi-ar fi plăcut să avem aşa oportunităţi şi când am început noi. Puteţi risca pe banii altora”, le arată tinerilor Voicu Oprean, CEO al companiei de IT AROBS. „Dar trebuie să vă implicaţi, să fiţi dedicaţi”, completează acesta. „IT-ul este un domeniu suport. Puteţi să vă gândiţi la IT şi dacă vreţi să faceţi ceva în agricultură sau în producţia de mobilă. IT-ul înseamnă plus valoare”, spune Oprean. Cât despre planurile proprii, acesta a menţionat că se află în negocieri pentru achiziţia unei companii olandeze, care ar aduce valoare adăugată companiei clujene şi ar deschide piaţa olandeză. Un alt om de afaceri din Cluj cooptat în proiect pentru a oferi sprijin viitorilor antreprenori vine din domeniul producerii de mobilier: Ioan Iancu, director SALICE Comprod și Vicepreședinte Cluster Mobilier Transilvan. „Sunt peste 100 de firme de mobilier în Cluj şi lipsa de personal e cea mai mare problemă cu care ne confruntăm. În acest context, ai putea spune că dezvoltarea de antreprenori îţi creează concurenţă. Nu trebuie să privim lucrurile aşa. Şi în cadrul clusterului, strategia e dezvoltarea zonei de mobilier în regiune, nu trebuie să îi vedem pe ceilalţi doar în rol de competitori, e în regulă să îţi găseşti parteneri”, spune directorul Salice. „E nevoie de afaceri suport pentru industrie, pentru că şi noi am fi interesaţi să externalizăm anumite activităţi”, a menţionat Iancu, impulsionându-i pe tineri să se gândească la idei în domeniu.
Provocaţi de moderatorul întâlnirii, doi dintre participanţii la conferinţa de lansare au îndrăznit să şi facă câte un prim „pitch” cu ideea de afacere. Una dintre tinere, cu studii la USAMV, s-ar gândi să lanseze o crescătorie de caracatiţe. „În România există aşa ceva doar la Constanţa. Nevoia pe piaţă poate fi acoperită nu doar din import. E un trend acum, aşa că de ce să nu profităm de snobismul consumatorului. E o idee curajoasă şi riscantă”, spune tânăra. Un alt potenţial viitor antreprenor a dezvoltat un joc educativ pe care l-ar vrea transformat în aplicaţie: una care să te ajute să înveţi diverse lucruri din IT, câte 15 minute pe zi. „E un proiect social pe care aş vrea să îl transform în companie”, spune el.
Condiţii de eligibilitate pentru înscrierea în program:
1. Student, angajat, șomer sau persoană inactivă
2. Vârsta minimă 18 ani împliniți
3. Rezident sau domiciliat în regiunea Nord-Vest (județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș)
4. Să dorești să îți înființezi o afacere în mediul urban
5. Să nu faci parte din grupul NEET`s (tineri cu vârsta între 15-24 ani, care nu sunt încadraţi în muncă şi nici nu urmează un program de educaţie sau formare profesională ) sau pensionari peste 65 ani
6. Să nu mai fi beneficiat de ajutor de minimis în ultimii 3 ani – 200.000 euro/ 3 ani
7. Să nu beneficiezi sau să fi beneficiat de finanțare/ formare antreprenorială în alte proiecte finanțate prin POSDRU 2007-2013 sau POCU 2014-2020
Dacă vă gândiţi la afaceri noi…
Recent la Cluj s-a mai lansat un program. CRITBIZ se realizează în cadrul proiectului STARTUPPLUS.RO inițiat de Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România, care a primit finanțare tot prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.
Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro
și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității
„Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism.
Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.