Închide

Cum poţi obţine 40.000 de euro pentru o afacere într-un sector „la modă”: IT sau industrii creative

Economie by Kristina Reştea - feb. 02, 2018 0 2093

Antreprenorii care vor să îşi lanseze afaceri în IT sau industrii creative în Regiunea Nord-Vest pot încerca să acceseze finanţări de 40.000 de euro, printr-un program lansat azi la Cluj. În cadrul acestui proiect, 400 de participanți din regiune ar urma să ia cursuri de antreprenoriat şi, dintre aceştia, 48 vor putea obţine bani pe baza planurilor de afaceri elaborate.

Programul CRITBIZ se realizează în cadrul proiectului STARTUPPLUS.RO inițiat de Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România, care a primit finanțare prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Partenerii principali ai proiectului sunt Camera de Comerț și Industrie Bihor și Grupul PONT din Cluj, cel care a adus titlul de Capitală a Tineretului pentru Cluj-Napoca în 2015.

Programul este destinat antreprenorilor din regiunea Nord-Vest (județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare) care vor să lanseze afaceri în sectoarele industrii creative și IT. „Ne vom ocupa de formarea antreprenorială a minimum 400 de participanți din regiune și alegerea a 48 planuri de afaceri sustenabile spre finanțare cu maxim 40.000 euro”, spun iniţiatorii programului. Pot să se înscrie candidaţi careu au între 18 și 64 de ani, cu domiciliul sau reședința într-unul dintre județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Aceştia trebuie să fie interesaţi să înființeze un startup în domeniile IT sau industrii creative în aceste județe, în mediul urban şi să nu fie asociaţi majoritari în structura altor societăți comerciale la data semnării contractului de subvenție.

„Am ales cele două domenii, pentru că regiunea noastră are avantaj competitiv pe aceste sectoare şi acestea pot fi motoare de dezvoltare. Clujul duce regiunea în faţă şi, la fel, şi Oradea e motor de dezvoltare. Mai sunt însă şi alte oraşe din regiune, care oferă lucruri pentru oraşele mari – cum ar fi resurse umane, dar, pe de altă parte, ele rămân fără oameni. Aceste oraşe au provocarea de a găsi resurse; trebuie fie să atragă oameni plecaţi în afară care să vrea să se întoarcă, fie să îi atragă înapoi pe studenţii plecaţi la studii în alte părţi, care să vrea să se întoarcă în oraşele lor şi să dezvolte afaceri”, spune András Farkas, membru fondator al Grupului PONT. „Clujul e un centru IT, într-adevăr, dar se face foarte mult outsourcing. E timpul să crească şi calitatea antreprenoriatului, am vrea chiar să încurajăm programatori care lucrează în companii să îşi dezvolte propriile produse. De asemenea, partea de industrii creative a început să se mişte, dar ce nu funcţionează atât de bine e antreprenoriatul în acest sector”, a completat Farkas.

Programul include o etapă de aşa numită „formarea antreprenorială” – adică 40 de ore de cursuri. „Vor fi 32 de cursuri de formare în Regiunea Nord-Vest, unde participanţii se vor familiariza cu sistemul de impozitare, cu ce înseamnă un contract de muncă, un contract comercial, cu operaţiunile bancare, vor afla care sunt etapele elaborării unui plan de afaceri”, a menţionat József Gönczi, vicepreședinte APPAR și expert formare antreprenorială CRITBIZ. Examenul final constă într-un test grilă și prezentarea planului de afacere elaborat. După examen, cele mai bune 15 planuri de afaceri din fiecare județ vor fi selectate pentru a participa la sesiunile de pitching județean, iar la finalul acestora, cele mai bune 48 de planuri și încă 6 planuri de rezervă vor fi selectate de către un juriu de specialitate. Partea de selectare a participanților se finalizează până în octombrie 2018, după care participanții care au obținut finanțarea vor participa la stagii de practică la firme în domeniul în care vor să-și înființeze afacerea. Anii 2 și 3 de implementare ai programului sunt dedicați înființării și demarării celor 48 de afaceri noi. Programul mai oferă mentorat și asistență pentru implementarea afacerilor.

 

Sursa foto: critbiz

 

Farkas a mai precizat că acest proiect ar însemna crearea unui „ecosistem” de sprijin a celor care vor să se lanseze în afaceri, nu doar un program de alocare de fonduri. De asemenea, echipa de proiect i-ar putea sprijini pe cei care lansează afaceri să atragă finanţări şi din alte surse, în cazul în care ideea de proiect necesită un buget de peste 40.000 de euro.

Programul a fost semnat recent şi abia s-a lansat, dar are deja în jur de 150 de persoane înregistrate, spun cei din echipa de proiect. Aplicanţii vin mai ales din Cluj şi Bihor, majoritatea fiind interesaţi de industrii creative.

Dacă sunteţi interesaţi de finanţări de afaceri:

 

Fond de investiții de 26 de milioane de euro pentru start-up-uri din tehnologie, intră în România. Clujul e pe listă alături de București

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.