Închide

Se extinde dosarul de corupție în cazul inspectorilor rutieri puricați de procurorii anticorupție din Cluj, 5 trimiși în judecată

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 26, 2024 0 115

Zguduitorul caz de corupție al inspectorilor de trafic rutier din Transilvania, într-o nouă etapă, dosarul a fost deschis la Tribunalul Cluj de către procurorii anticorupție.

Procurorii DNA au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu mai mulți inspectori iar alții au fost trimiși în judecată sub control judiciar. E vorba de un inspector de trafic rutier din Maramureș, Ioan Orha, acuzat de abuz în serviciu și folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, dar și luare de mită în formă continuată.

Un inspector de trafic rutier din Bihor a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Cristin Țepele, trimis deja în judecată în altă cauză, a fost acuzat de luare de mită în formă continuată și folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Florin Mihai Zehan, inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului Teritorial Cluj, a fost la rândul său trimis în judecată pentru abuz în serviciu și folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Viceprimarul din comuna bihoreană Sârbi, Florin Popovici, a fost trimis în judecată pentru complicitate la dare de mită și efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt, așa cum e prezentată de DNA:
În prezenta cauză s-au desfășurat cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2021-2023, inspectori de trafic din cadrul ISCTR – Inspectoratul Teritorial 4, printre care și inculpații menționați mai sus, ar fi „protejat” mai multe societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului rutier, prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informaţii nedestinate publicităţii referitoare la controalele care urmau să se desfăşoare și nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare a acestora cu privire la încălcările legii pe care le-ar fi constatat (depasirea masei maxime autorizate de transport, lipsa licentei de transport, etc.).
În legătură cu modalitatea de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, inculpații Orha Ioan și Ţepele Cristin Viorel, direct sau prin intermediari (ex. inculpatul Popovici Florin Mădălin), ar fi primit de la reprezentanţii unor operatori de transport sume de bani (până la 20.000 lei, în cazul inculpatului Ţepele Cristin Viorel) sau alte foloase necuvenite.
În perioada aprilie 2022 – august 2023, inculpatul Popovici Florin Mădălin, în calitate de viceprimar al comunei Sârbi, județul Bihor, ar fi administrat în fapt o societate comercială care activa în domeniul transportului rutier și ar fi efectuat mai multe operațiuni comerciale, ca acte de comerț incompatibile cu funcția.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Doi inspectori de trafic rutier din Cluj, Mircea Mihai Pop și Vasile Șofron, a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției pentru abuz în serviciu și folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Cei doi, în prezența avocaților, au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora și au fost deja condanmnați la un an de închisoare cu susupendare sub supraveghere în cazul lui Pop și un an și doi luni, tot cu suspendare sub supraveghere, pentru Șofron.

”În dosarul iniţial continuă cercetările cu privire la mai multe persoane, printre care și cele menționate în comunicatele anterioare”, precizează procurorii DNA.

Citește și:

Cei doi inspectori de la ISCTR Cluj arestați preventiv și acuzați de corupție, inclusiv șeful ISCTR Cluj, rămân în arest după ce ieri Curtea de Apel Cluj le-a respins contestația

Detalii din motivarea arestării preventive a inspectorilor de la ISCTR Cluj, inclusiv șeful: ”cei mai mulţi dintre inspectori ar proteja anumiţi operatori economici”. Mita în cazul lui Durlea – doi miei

Nici un comentariu

Scrie un comentariu