Închide

Școliți la Cluj, 3 tineri actori fac pe clovnii la Teatrul Național București, în premieră cu circ

Cultură by Actual de Cluj - dec. 28, 2016 0 296

Trei absolvenți ai facultății de teatru din Cluj sunt protagoniștii unei neobișnuite piese de teatru puse în scenă la București, de regizorul Ion Caramitru.

Premiera e duminică 8 ianuarie, seara, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”, e vorba de spectacolul „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, în regia și conceptul scenic semnate de Ion Caramitru.

„Angajare de clovn este o piesă care m-a însoțit ca o stea bună în momentul când am traversat Europa de la Est la Vest, când am trecut dintr-un spațiu cultural în altul, de la o limbă la alta, în căutarea unei noi identități. Am scris această piesă prin 1986, când eram deja obosit de literatura cu ‘cheie’, chiar și de ‘rezistența prin cultură”, explică Vișniec.

Aleasă în 1991 drept cea mai bună piesă a anului, la concursul UNITER, „Angajare de clovn” a devenit una din cele mai jucate piese contemporane și nu doar pe scenele din România, ci și în Franța, Germania, Italia, Statele Unite, Brazilia, Rusia, Turcia sau Polonia. Cei trei protagoniști sunt Petre Ancuța, Emilian Mârnea (în fotografie, la dreapta și stânga) și Florin Călbăjos — toți trei distribuiți într-o ipostază foarte apreciată în lumea circului, aceea de clovn muzical. Absolvenți, în 2011, ai Facultății de Teatru din Cluj, la clasa renumitului profesor Miklos Bacs, cei trei actori-muzicieni au evoluat deja pe scenele Teatrului Național București în spectacolele ‘ActOrchestra’ (regia Horia Suru), ‘Magic Național’ precum și în duelul teatral ‘Caramitru — Mălăele…’, ambele în regia lui Ion Caramitru. „Cu ‘Angajare de clovn’, teatrul și circul pot fi văzute pentru prima dată împreună în ‘arena’ redescoperită a Sălii Studio, într-o poveste tragicomică, cu tineri cărunți și bătrâni care ies din scenă mai tineri de cum au intrat, cu pitici și uriași și câini de circ, jonglerie, actorie-magie-măiestrie, revelații peste revelații, dar mai ales cu sonorități capabile să domolească gerul unor seri aspre de iarnă”, explică instituția de cultură.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare