Școlile din Cluj într-o situație dezastruoasă: n-au autorizații sanitare de funcționare sau aviz de securitate la incedii. Pe listă e și prestigiosul colegiu Coșbuc din Cluj-Napoca
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 25, 2016 0 560
Aproape 16 % de unităţi de învăţământ din Cluj, adică 106, vor începe anul şcolar fără autorizaţii sanitare de funcţionare, principala problemă pe care acestea o au fiind lipsa apei potabile. Peste o pătrime din școlile din Cluj, adică aproape 150 de unităţi de învăţământ, nu îndeplinesc condiţiile de securitate la incendiu şi nu au primit avizul din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Acesta deoarece au construit clădiri noi s-au le-au reparat pe cele vechi, fără să țină cont de normele de evacuare în cazul unor incendii.
Cele mai multe școli cu probleme sunt în mediul rural, însă nici municipiul Cluj-Napoca nu se dezminte, aici existând câteva unități școlare care nu pot primi autorizațiile sanitare din pricina șantierelor de modernizare deschise de primărie. Vorbim în principal de liceele Avran Iancu, Eminescu dar și de școala Ion Agârbiceanu.
Inspectorul şcolar general adjunct, Mariana Pop, a precizat astăzi, în cadrul unei ședințe la Prefectura Cluj, că e vorba de 106 şcoli, săli de sport, cantine sau internate care nu îndeplinesc toate condiţiile prevăzute de lege și nu au primit autorizațiile sanitare de funcționare. „La nivelul judeţului Cluj avem autorizate sanitar 565 de obiective, care reprezintă 84,2%, iar fără autorizaţie sanitară 106 obiective, adică 15,8%. În mediul urban avem acreditate şi autorizate sanitar 388 de obiective, asta înseamnă 98,5%, iar în mediul rural avem un procent de 64,6% autorizate sanitar, iar 35,4% sunt neautorizate”, a menționat Mariana Pop.
Dorina Duna de la Direcția de Sănătate publică a explicat că în județ sunt neconformităţi din cauza lipsei apei curente sau a prezenței apei nepotabile, dar și că există cazuri în care grupurile sanitare nu corespund sau se efectuează în continuare lucrări de reparaţii motiv pentru care există riscuri pentru elevi.
În ceea ce privește respectarea condițiilor de securitate la incendiu, circa o pătrime din școlile din județ nu au primit avizul din partea ISU. Vorbim despre un număr total de 150 de unități școlare din Cluj, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Pe listă se află școli și liceea care și-au modificat în ultimi ani structura de clădirilor, fără să respecte condiţiile minime privind evacuarea, aerisirea sau modul de funcționare al instalaţiilor de încălzire.
Printre unităţile aflate în această situaţie se regăsesc chiar unele şcoli cu renume din Cluj, Colegiul Naţional George Coşbuc din Cluj-Napoca şi Liceul Mihai Viteazu din Turda. „Multe dintre unităţile de învăţământ au procedat la extinderi sau la modificări constructive care au impus respectarea unor cerinţe minime de securitate la incendiu, care nu au fost respectate. Acest fapt a dus la neacordarea autorizaţiei de securitate la incendiu. La nivelul judeţului Cluj, unităţile de învăţământ preuniversitar care au avut prevăzută îndeplinirea condiţiilor minime de securitate la incendiu, dar nu au respectat cerinţele sunt în cuantum de 147.”, a spus purtătorul de cuvând al ISU Cluj, maiorul Andrei Biriş.
Potrivit acestuia, şcolile construite înainte de 1992 nu au nevoie de autorizaţia de securitate la incendiu decât în cazul în care au fost efectuate mansardari, extinderi ale clădirilor existente sau construirea unor corpuri noi.