Închide

Școli verzi la Cluj cu bani europeni. A fost dat ordinul de începere pentru modernizarea liceului Onisifor Ghibu

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 30, 2020 0 888

Primăria a atribuit contractul pentru transformarea liceului Ghibu într-o școală verde, concomitent cu mărirea spațiului pentru învățământ, către clujenii de la Norconforest (firmă din grupul ACI Cluj), cei care s-au ocupat de parcul Între Lacuri dar și cei care urmează să facă cel mai mare parc din Cluj, Parcul Tineretului, pe Bulevardul Muncii. Pentru aproape 23,5 milioane de lei, Norconforest trebuie să mansardeze un corp de clădire, să construiască în spatele curții un nou corp cu trei etaje (cu săli de clasă, laboratoare și bibliotecă) și să extindă actuala sală de sport. 

Licitația pentru extinderea și modernizarea energetică a clădirilor în care funcționează liceul Onisifor Ghibu s-a derulat anul acesta. Investițiile au fost evaluate la circa 5 milioane de euro (23,5 milioane lei) și implică modernizarea și suplimentarea spațiului de învățământ în care funcționează liceul, concomitent cu transformarea lor în clădiri verzi, eficiente energetic. Durata lucrărilor este de 2 ani de zile iar investiția urmează să se realizeze din fonduri europene.
Contractul a fost atribuit societății Norconforest și s-a semnat la mijlocul lunii aprilie pentru 23.499.000 lei fără TVA. Potrivit directorului din primărie Ovidiu Cîmpean,  ordinul de începere a lucrării s-a dat pe 24 aprilie. „Urmează să semnăm și contractul de finanțare din bani europeni”, a mai spus Cîmpean.
Proiectul de extindere realizat de compania Tractebel (București) vizează mansardarea unui corp de clădire, construirea în spatele curții a unui nou corp cu trei etaje (cu săli de clasă, laboratoare și bibliotecă) și extinderea și reabiliatarea sălii de sport. Toate clădirile urmează să aibă instalat un sistem inteligent de reducere a consumului de energie și apă cu panouri pentru producerea energiei electrice și panouri solare pentru producerea apei calde menajere.
În ultimii ani  liceul Onisifor Ghibu a fost tot mai solicitat de părinți la înscrierile în ciclul primar. Au fost înființate în permanență câte șase, șapte clase pregătitoare pe an, iar conducerea școlii a fost obligată să găsească soluții de compromis: laboratoarele au fost desființate și s-a recurs la varianta predării în două schimburi. Șantierul va aduce închiderea unor spații educaționale și, implicit, relocarea claselor sau derularea orelor în shimburi.
Liceul Onisifor Ghibu este și cel care are un festival al său, Ghibstock, organizat de elevi, festival care a ajuns la ediția a 10-a. (Festival caritabil în curtea școlii într-un cartier din Cluj, ajuns la a zecea ediție, vin mai multe nume ca în oricare alt an)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.