Închide

Scenariul lui Tișe pentru concedierea directorului Aeroportului

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 30, 2019 0 805

Nu e foarte clar ce l-a ținut în loc pe liderul Consiliului Județean, Alin Tișe, până în prezent. Să fi fost de vină strategia inițială pe care o alesese nu tocmai inspirat – intuind ulterior că aceasta nu-i va aduce rezultatul scontat – sau pur și simplu a fost vorba despre niște directive primite din zona structurilor, cert este că rețeta pe care o avansează astăzi pentru demiterea din funcție a directorului Aeroportului, David Ciceo, o putea aplica, de exemplu, și în urmă cu un an. Chestionat de Actual de Cluj în această privință, Tișe spune că până acum nu ar fi găsit nicio persoană compatibilă care să vrea și să își asume să intre peste clica de la șefia Aeroportului. Persoanele pe care Tișe le va desemna în ședința Consiliului Județean de mâine, să preia mandatele interimare de administratori în Consiliul de Administrație al Aeroportului, sunt avocatul Mihai Răzvan Lăpușan și un fost militar (pensionat), care a coordonat o structură de aviație din cadrul MAI, Daniel Persu. A treia persoană, reprezentantă a Ministerului Finanțelor Publice, este Alina Mirela Petre, care a fost numită prin Ordinul ministrului în funcție încă de anul trecut. Chiar dacă vor avea mandate interimare, noii administratori au ca atribuție să evalueze actvitatea directorului David Ciceo și chiar să decidă schimbarea acestuia din funcție. Rămâne de văzut dacă inițiativa liderului Consiliului Județean nu va fi atacată de Inistituția Prefectului, având în vedere că mai multe persoane, inclusiv administratorii revocați, reclamă maniera netrasparentă în care a acționat Tișe, în procedura de numire a noilor administratori.

Planul lui Tișe e contestat din nou 

Tișe le impută foștilor administratori de la Aeroport inclusiv faptul că i-au permis directorului David Ciceo să făcă zeci de plângeri penale împotriva Consiliului Județean – instituție care patronează, de fapt,  Regia Aeroportului. În mare parte aceste acțiuni au fost pierdute de Aeroport în instanță, iar cheltuielile de judecată, sau despăgubirile, sunt achitate din bugetul Aeroportului și nu din buzunarul directorului David Ciceo. „Eu nu fac decât să aplic prevederile legale, numind niște administratori care vor reprezenta interesele Consiliului Județean. Pentru că cei care au fost până acum administratori nu erau decât o anexă a actualului director, o gașcă pusă pe făcut plângeri împotriva noastră, a Consiliului Județean, a instituției care patronează Aeroportul și care a finanțat toate obiectivele majore ale Aeroportului. Am căutat niște persoane potrivite, un avocat, un specialist în aviație, mai este o doamnă care reprezintă Ministerul Finanțelor, cine ar fi mai potriviți decât ei? Noi, Consiliul Județean nu le vom cere decât să aplice legea”, a comentat Tișe pentru Actual de Cluj.

De cealaltă parte, susținătorii lui Ciceo – sindicatul independent al aeroportulu, unii consilieri județeni – și chiar și administratorii revocați, contestă maniera în care procedează Tișe. Principalul reproș care i se aduce lui Tișe este lipsa transparenței și acțiunea motivată de disputa deschisă pe care o are cu directorul Aeroportului, David Ciceo. Sindicatul de la Aeroport – despre care Tișe susține că e controlat în totalitate de Ciceo – a trimis o scrisoare presei, în care se plânge că administrația județeană ar sabota activitățile aeroportuare. Potrivit infomațiilor Actual de Cluj, Instituția Prefectului a fost deja sesizată cu privire la intenția lui Tișe de a schimba Consiliul de Administrație „într-un mod netransparent”. Inclusiv un consilier județean PNL (care nu prea ar mai fi în tabăra lui Tișe), Vasile Secară, ar fi cerut lămuriri funcționarilor din executivul Consiliului Județean, cu privire la calitatea avocatului Mihai Lăpușan. Secară ar fi semnalat că Lăpușan a fost avocatul care s-a ocupat de divorțul lui Alin Tișe, sugerând că acesta s-ar afla în incompatibilitate. De asemenea, se mai speculează că celălalt administrator desemnat, Daniel Persu, ar fi tatăl uneia dintre colegele lui Mihai Lăpușan. Chestionat de Actual de Cluj, Tișe a precizat că persoanele desemnate sunt buni specialiști și că legea nu le interzice să fie administratori la Aeroport, nici măcar lui Mihai Lăpușan care la un moment dat i-a reprezentat interesele în procesul de divorț.

Dar cel mai important aspect semnalat de contestatri e faptul că Tișe ar fi putut să aleagă administratori dintre cei care participaseră la un concurs în scopul acesta. Reamintim că anul trecut, administrația județeană a organizat un concurs pentru desemnarea noilor membri în Consiliul de Administrație al Aeroportului, iar pe primele locuri erau poziționați tocmai administratorii pe care astăzi Tișe îi revocă din funcție. Mai precis, urmau să fie numiți ca noi administratori și Irimie Popa, și Konnert Agens, și Viorel Federiga, numai că la acel moment prefectul a atacat în instanță hotărârea Consiliului Județean, motiv pentru care inițiativa de numire a fost suspendată. Cum aeroportul nu putea funcționa fără CA, persoanele amintite au fost păstrate să asigure administrarea provizoriu. Acum, Tișe are cu totul alte propuneri pentru Consiliul de Administrație, motiv pentru care se naște întrebarea: dacă instanța va respinge plâgerea Prefecturii, candidații desemnați inițial prin concurs ar trebui să devină dintr-o dată mai capabili să preia oficial mandatele de administratori? Cum va acționa Tișe – care astăzi îi acuză pe acești oameni că și-au încălcat atribuțiile contractuale – va anula concursul prin care au fost desemnați administratori?  Și încă un punct de vedere a fost semnalat de unul dintre candidații care au participat la Concursul pentru ocuparea mandatelor de administratori, Anghel Alexandru din Iași – specialist în manangementul aeroportuar – care s-a poziționat pe locul 9. Acesta a adresat o întrebare firească, dacă primii canidați au fost revocați, de ce nu s-a optat pentru selecția următorilor candidați de pe listă, printre care s-ar fi regăsit și el (vezi mai jos extras din scrisoarea transmisă de Anghel Alexandru)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.
  • Articole similare