Închide

Piaţa muncii în Cluj: câţi angajaţi şi câţi şomeri are judeţul?

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 30, 2019 0 1117

 

Judeţul are peste 250.000 de salariaţi şi aproape 4.800 de şomeri, cu o rată a şomajului în scădere, arată cele mai recente date transmise de Direcţia Regională de Statistică Cluj. Ce fel de locuri de muncă se anunţă la Cluj şi la cât a ajuns salariul mediu?

Efectivul salariaţilor din judeţul Cluj, la sfârşitul lunii noiembrie 2018 a fost de 254.172 persoane, cu 13.613 persoane mai mult decât în luna noiembrie a anului precedent. Câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna noiembrie 2018 a fost de 5255 lei şi cel net de 3181 lei, conform DRS. Câştigul salarial mediu net din luna noiembrie 2018 a fost cu 14,3%  mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2017.

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii noiembrie 2018, a fost de 4794 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă  1,3%, cu 0,7 puncte procentuale mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna noiembrie din anul 2017. Din numărul total al şomerilor 51,2% sunt femei şi 67,8% reprezintă muncitori.

În aeastă perioadă, firmele din Cluj anunţă că e nevoie de personal în diverse domenii. Pe portalul eJobs, apar peste 5.000 de locuri de muncă. Nu doar aici, ci şi potrivit bazei de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj, una dintre cele mai solicitate profesii pare să fie cea de programator – cu peste 100 de locuri disponibile. Firmele cu sediu în Cluj au deschis birouri şi caută oameni şi pentru Bucureşti, Baia Mare, Târgu Mureş sau Iaşi. Se caută peste 100 de muncitori necalificaţi, dar şi peste 100 de funcţionari informaţii clienţi. O firmă cu birou în Cluj recrutează pentru sediul de aici, dar şi pentru Braşov, Sibiu sau Oradea.

De asemenea, la Târgul de Cariere programat pentru final de martie şi-au anunţat deja intenţia de participare o serie de companii mari, care încă au nevoie de oameni. Domeniile sunt diverse: de la retail şi vânzări la domeniul bancar sau sectorul de producţie şi industrie.

”Faptul că Bucureştiul, Clujul şi Timişoara sunt judeţele care oferă cele mai mari salarii din România nu este o surpriză pentru nimeni. Aici îşi desfăşoară activitatea cele mai mari companii, locale şi multinaţionale, toate sunt centre universitare importante, iar bazinul de candidaţi este uriaş. Cu toate acestea, este interesant faptul că judeţe precum Harghita sau Alba au reuşit să detroneze zone care, aparent, au un potenţial mai mare, precum Iaşi sau Constanţa”, declara la final de 2018 Bogdan Badea, director general eJobs România. La nivel de industrii, cele mai mari salarii sunt oferite în IT şi telecomunicaţii, banking sau asigurări şi fonduri de pensii. La celălalt capăt al topului, se află industrii precum HoReCa, industria textilă sau cea alimentară.

Potrivit datelor Paylab.ro şi ejobs, în Nord-Vest cele mai mici salarii le au brutarii, corectorii şi administratorii de clădire.

 

La polul opus, sunt foarte bine plătiţi managerii, arhitecţii IT şi directorii financiari.

 

 

Citeşte şi:

Cine angajează la început de an: firmele de IT şi companiile din parcuri industriale caută oameni

 

Sursa foto: Târgul de Cariere

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare