Scena9: ”Muzeul nu aparține unui om”. Angajați ai Muzeului Național de Artă al României îl acuză pe director, clujeanul Călin Stegerean, de hărțuire morală
Cultură by Actual de Cluj - aug. 30, 2024 0 124
Mai mulți angajați ai Muzeului Național de Artă al României (MNAR) îl acuză pe directorul Călin Stegerean de abuzuri de putere, de transformarea locului de muncă într-un spațiu toxic plin de țipete, umiliri, atacuri la persoană și manipulare. Un alt motiv de nemulțumire este faptul că directorul nu le respectă dreptul legal la timp liber și folosește concediul de odihnă ca monedă de șantaj. Expozițiile din ultimii ani, spun angajații, sunt organizate haotic, „din mers”, iar lipsa predictibilității vine cu mult stres, arată publicația Scena Nouă.
”Unii profesioniștii din muzeu sunt reduși la tăcere. Iar eu am refuzat să fac chestia asta”, spune Ana Negoiță, referent de specialitate la Muzeului Național de Artă al României din București. Îmi povestește apoi despre certuri, urlete, concedii de odihnă neacordate, toate întâmplate pe parcursul celor peste trei ani de când s-a angajat la MNAR, unul dintre cele mai importante muzee din România.
În 2023, Ana Negoiță, împreună cu un grup de colegi au înființat Sindicatului Specialiștilor Muzeului Național de Artă al României. Pe parcurs, li s-au alăturat și alții, iar sindicatul numără în prezent în jur de 100 de membri.
Întrebat de Scena9 cum comentează acuzele de hărțuire morală și comportamente agresive față de angajații săi, Călin Stegerean spune că e vorba de „strategia” unui grup de angajați care vor să-l compromită public. „Atitudinea lor este incompatibilă cu valorile morale ale societății noastre în general, fiind profund de rea credință. Astfel, devine evident odată cu trecerea timpului că intenția acestora nu este aceea de a rezolva problemele apărute, ci de a le muta în spațiul public, uzând metode de dezinformare, de inducere în eroare a opiniei publice”.
Născut în 1961, Călin Stegerean este artist plastic, curator, critic de artă, manager cultural, absolvent al Institutului de arte plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secţia grafică şi al masteratului de management cultural la Facultatea de Studii Europene a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A obţinut titlul de doctor la UBB cu teza “Artele plastice şi revistele literare de avangardă din România interbelică”. Între 2009 și 2014 a fost director al Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi vicepreşedinte al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.
Citește și: