Închide

Scandalul diplomatic de la Festivalul Turcesc din Cluj, episod nou: publicația confiscată contestă amenda în instanță

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 19, 2017 0 365

Publicația turcă Zaman, ce s-a distribuit gratuit în weekend la festivalul turcesc de la Cluj, ajunge în instanță după ce reprezentantul său a fost amendat iar cele 1.500 de publicații disponibile la standul de la festival au fost confiscate.

„Publicația Zaman România este o publicație legală, care funcționează în baza legislației româneștiîn domeniu, fiind înregistrată la OSIM încă din 17 martie 2016”, precizează reprezentantul ziarului, Hayri Gul. În plus, adaugă el, prezența standului ziarului Zaman România la festivalul din weekend de la Cluj e „legitimă” pentru că între redacție și organizatorii festivalului „există un protocol de colaborare privind distribuirea gratuită a ziarului în zona în care se desfășoară festivalul”. Cât privește caracterul ‘propagandistic’ al ziarului Zaman România, invocat de către Poliția Locală, Gul spune că toate materialele publicate în ziar sunt „preluări din presa din România sau din presa internațională despre situația din Turcia, despre încălcarea drepturilor omului și despre confiscarea libertăților cetățenești de către puterea de la Ankara”.

„Conform informațiilor primite de la colegii ziariști din România, acțiunea Poliției Locale din Cluj, care a amendat reprezentanții ziarului și a confiscat peste 1500 de ziare, are la bază presiunile făcute în această direcție de către Ambasada Turciei la București și de către Consulatul onorific al Turciei la Cluj Napoca. Pentru oficialii turci, libertatea de exprimare nu mai este de mult un drept, dovadă în acest sens fiind sutele de ziariști turci aflați în închisorile din Turcia, din cauza opiniilor exprimate public”, adaugă el.

Citește și:

Boc, susținător al lui Erdogan la Cluj. I-a amendat pe organizatorii Festivalului Turcesc pentru că așa i-ar fi cerut Consulatul Onorific al Turciei

Nici un comentariu

Scrie un comentariu