Închide

Exclusiv Primarul Clujului l-a amendat pe ziaristul de la Zaman. A făcut-o fără a avea vreo bază legală

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 19, 2017 0 1694

În România democratică, în mult lăudatul oraș de cinci stele Cluj Napoca, în cadrul unui festival care promova obiceiuri și tradiții de pretutindeni – în special din Turcia – primarul Emil Boc a comis un mare abuz împotriva libertății de exprimare, confiscându-i ziarele și amendându-l pe jurnalistul turc Gul Hayri, membru în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Gravitatea constă în faptul că Emil Boc a mai și ținut să se laude cu fapta sa, transmițând un comunicat de presă care prezenta niște informații complet eronate.  Boc a spus că i-ar fi amendat pe organizatorii Festivalului pentru că în cadrul evenimentului s-a făcut propagandă politică, și cum scopul evenimentului era unul strict cultural, era necesar să intervină Primăria Cluj, mai ales că: „a primit sesizări inclusiv din partea Consulatului și Ambasadei Turciei”. În realitate, nu organizatorii festivalului au fost cei amendați de Poliția Locală – pentru că organizatorii și-au respectat întrutotul angajamentul, nu s-au abătut de la programul cultural și n-au făcut nici un soi de acțiune politică. Atacul Primăriei a fost îndreptat, de fapt, împotriva ziarului Zaman România (subsidiar al ziarului Zaman – singura publicație de opoziție care exista în Turcia, în urmă cu doi ani, înainte de a fi confiscată de statul președintelui turc Recep Tayyip-Erdogan).

Amendă de de 1000 de lei din partea lui Boc pentru jurnalistul Gul Hayri, fără ca acesta să fi încălcat vreo lege

Colaboratorul ziarului Zaman România, Necdet Celik, a povestit pentru Actual de Cluj că polițiștii locali ar fi descins la ordinul primarului Emil Boc, confiscând toate ziarele care existau la standul amplasat în incinta Festivalului, fără să ofere argumente juridice pentru gestul lor. Jurnalistul Gul Hayr, prezent la fața locului, a fost amendat cu 1000 de lei. Publicația Zaman are o tradiție în România de peste 23 de ani, fiind distribuită, săptămânal, în limba turcă. De doi ani, de când a fost interzis în Turcia, ziarul apare în ediție bilunară și în limba română.  Actual de Cluj l-a contactat pe șeful Poliției Locale, Marcel Bonțidean, pentru a preciza care este legea care a fost încălcată de către persoana care a împărțit ziarul Zaman în cadrul Festivalului. Acesta a indicat Legea 60/1991, privind Organizarea și Desfășurarea Adunărilor Publice, articolul 26, litera a): organizarea și desfasurarea de adunari publice nedeclarate, neinregistrate sau interzise; Bonțidean s-a prefăcut că nu știe că a amenda a fost aplicată, de fapt, unui jurnalist, deși a fost chestionat în mod expres pe această temă. „Nu vă pot spune cine este persoana. Nu avem voie. Era unul acolo care împărțea ziarul” – s-a limitat să spună Bonțidean.În realitate, singurul amendat a fost jurnalistul Gul Hayri, care este și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. De precizat că niciunde în legea invocată de Bonțidean nu se interzice distribuirea unui ziar.  Foto jos: procesul verbal al amenzii

Jurnalistul Necdet Celik susține că avea informații că ziarul Zaman ar urma să fie boicotat la Cluj, pentru că reprezentanții Ambasadei Turciei la București asta fac, îi vânează pe jurnaliștii turci care sunt potrivnici politicii lui Erdogan. „Colegul meu a primit un SMS prin care i se transmitea că cei de la Ambasada au vorbit cu primarul Emil Boc și că vor fi probleme dacă distribuim ziarul. Și așa a fost, din păcate pentru noi”, a spune Necdet Celik. Consulul onorific al Turciei al Cluj, Vasile Vita, a precizat că nu cade în atribuțiile sale să facă astfel de sesizări Primăriei Cluj Napoca, și că el nici nu le-a făcut. Vita a mai adăugat că dacă a existat vreo sesizare, ar fi putut să vină numai din partea Ambasadei. La solicitarea Actual de Cluj, Biroul de Presă al Ambasadei Turciei a confirmat că sunt la curent cu „incidentul” Zaman, dar au refuzată orice explicație.

Contestă amenda lui Boc

Zaman România a transmis un comunicat oficial prin care arată că publicația a fost distribuită legal, în mod pașnic, în baza unui protocol de colaborare cu organizatorii Festivalului desfășurat în Cluj Napoca la finele săptămânii trecute.  Jurnaliștii turci au anunțat că vor contesta amenda Primăriei Cluj în termen legal.

„Zaman România este o publicație legală, care funcționează în baza legislației românești în domeniu, fiind înregistrată la OSIM încă din 17 martie 2016.  (…) În ceea ce privește caracterul propagandistic al ziarului Zaman România, invocat de către Poliția Locală, precizăm că toate materialele publicate în ziar sunt preluări din presa din România sau din presa internațională despre situația din Turcia, despre încălcarea drepturilor omului și despre confiscarea libertăților cetățenești de către puterea de la Ankara.  Având în vedere aceste aspecte, ziarul Zaman România va contesta în termenul legal amenda dată de Poliția Locală din Cluj Napoca reprezentantului ziarului. Conform informațiilor primite de la colegii ziariști din România, acțiunea Poliției Locale din Cluj, care a amendat reprezentanții ziarului și a confiscat peste 1500 de ziare, are la bază presiunile făcute în această direcție de către Ambasada Turciei la București și de către Consulatul onorific al Turciei la Cluj Napoca. Pentru oficialii turci, libertatea de exprimare nu mai este de mult un drept, dovadă în acest sens fiind sutele de ziariști turci aflați în închisorile din Turcia, din cauza opiniilor exprimate public.
Ziarul Zaman România va rămâne consecvent principiilor sale și va scrie în continuare despre drepturile omului, despre abuzurile din Turcia, despre nevoia de libertate a poporului turc și despre adevăr, indiferent de presiunile pe care le vor face în continuare reprezentanții regimului Erdogan” – se arată în comunicatul transmis de Zaman.

În ultimii doi ani, epurările din domeniile militar, judiciar, diplomație, presă și din aparatul de securitate au atins un nivel alarmant în Turcia. 51.889 de oameni au fost trimiși după gratii, fără dovezi, fara proces, fără să existe o condamnare.

Citiți și :

Boc, susținător al lui Erdogan la Cluj. I-a amendat pe organizatorii Festivalului Turcesc pentru că așa i-ar fi cerut Consulatul Onorific al Turciei

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.