Închide

Săracii tineri bogați

Opinie by Catalin Suciu - dec. 14, 2017 0 1961

Adolescenții de azi mimează, între altele, sexul oral la balul bobocilor. Facebook, Snapchat, Twitter (care-s mai șmecheri), Instagram. Fetele își pozează buzele sinusoidale și-și comentează una alteia cât sunt de frumoase și, pe lângă astea, apar alți puberi, de sex masculino-incert, cu bărbiță la modă, care le transmit, în aceeași metodică, că-s „bune”.

Se distribuie citate din Coelho și poze din Potamas, un semidoct care postează platitudini și are sute de mii de tineri care-i urmăresc postările. Sunt pe cale de dispariție cei care mai pun, încă, mâna pe-o carte. Când eram io în liceu, nu se punea problema de luat Bacu sau de picat și era o rușine să nu iei măcar un 9. Erai slab și cu nouă. Azi, mare parte din tineret se mândrește că ia peste 6 că oricum intră la ce facultate vrea că are tătuca un butic, o mașină, un apartament-două, mai aduce o mașină, mai învârte una, alta.

Nici copiii ăi mai mici nu-s lipsiți de-ale facebookului. De la 10 ani au conturi și-și lasă ochii în calculatoare și telefoane.

Când eram mic, în vacanțe, plecam de-acasă dimineața la 10 și rupeam mingea de 35 pe-un teren spart, din beton, la un liceu, îmi juleam coatele și genunchii  până venea bunică-mea, peste câteva ore să mă ia la masă. Sintetic? De une??

Fac ăștia de azi sport? Nu fac.

De trei ori pe săptămână venea bunicu-meu’, Dumnezeu să-l odihnească, și citeam împreună.  Bine, aicea el îi vinovat, că era prof de română. Cel mai bun dintre toți. Mi-e tare dor de el ș-acuma. Recitam Luceafărul din Eminescu și când nu făceam asta, mă uitam cu el la un album senzațional cu mănăstirile Moldovei, pe care, atunci, n-apucasem încă să le văd. Voroneț, Putna, Sucevița, Moldovița. Cu istoria lor cu tot.

Odată, când aveam vreo 7 ani, m-a luat de mânuță și m-a dus de la ora 8 la Pedagogic, unde preda, m-a așezat ca un bibelou în fața clasei de-a 12-a și m-a rugat să le zic Luceafărul. M-a oprit pe la strofa 45-a, nu mai știu. Nu înseamnă că tre’ să știe nimeni pe de rost Luceafărul, da’ nici să-ți scrilejești retina 15 ore pe zi, pe facebook, iar la 18 ani să-ți pui lentile de borcan. Sau, ăia mai avuți, lentile de contact. Când ai bacu să înveți pe de rost, din cărți cu comentarii, să n-ai o idee proprie despre nimic, să fii un mare vid.  Ajungi să dai bacu și-l confuzi pe Ion din Ion cu Lică Sămădăul din Moara cu Noroc. Nu știi cine-o scris Pădurea Spânzuraților și speri,zadarnic, că o să-ți pice Moromeții, pentru că aia ai tocit cel mai bine.

N-am învățat la Română nimic pentru BAC, dar până să vină, apucasem să citesc toată lectura obligatorie. Nu că n-aveam televizor, că aveam. Și net aveam. Și telefon. Nu era facebook, dar erau și altele cu care să-ți pierzi vremea.

Azi e caz național – și pe bună dreptate – că un elev nu-i lăsat cu părul lung la Liceul Inochentie Micu. Io-mi aduc aminte când, prin liceu, venea directoru’ Tuduce, te lua de cercei și te trăgea maiestuos din clasă să renunți la ei. Văru-meo avea păr lung, asculta Rock și l-o trimis diriga la frizer. Rapid! S-o tuns că așa era treaba. În școala generală, era un prof de matematică, Prodan îl chema, ce arunca cu creta de la catedră când nu stăteai drept. Avea tir, degeaba și se întâmpla foarte rar să dea un rateu. Mai mult, avea o afinitate nebună și pentru perciuni, mai ales pentru perciuni. Uneori, te gâdila cu o verighetă grasă din aur masiv, la costițe.

Azi, dacă un profesor îi adresează o ironie fină unui elev – nu mai discutăm de lasouri cu cretă-  se declanșează anchete, se dau sancțiuni, se iau păreri de peste tot, ajung televiziunile. Linșaj.

Deci, ăștia ce trăiți azi, nu știți aprecia, cu adevărat, vremea în care trăiți, toată libertatea de care beneficiați.

Vă bateți joc și de profesori și de părinți și de educație. Admit că am întâlnit tineri admirabili, porniți să schimbe lumea. M-am intersectat, însă și cu unii ce pornesc fără nici o șansă pe lungul drum al vieții. Niște lache care așteaptă vacanța de vară să plece în Dubai. Iar acest text le este dedicat lor!

Io mergeam la Lebăda și eram cel mai fericit.

Azi se mimează sexul oral la balul bobocilor.

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu