Închide

Salariile în cultura din Cluj se dublează sau chiar triplează, banii pentru producții scad cu 70%. Directorul Naționalului clujean: ”Trebuie să ne descurcăm cu mult mai puțini bani, să fim inventivi ca să rămânem la același nivel artistic și de producție”

Cultură by Mihai Prodan - sept. 17, 2019 0 124

Patru cincimi din banii pentru teatrele din Cluj-Napoca merg pe salarii, după ce acestea s-au dublat sau chiar triplat, în vreme ce subvențiile de la Ministerul Culturii au rămas în parte la fel, ceea ce înseamnă că banii pentru producții au scăzut cu 70%.

Directorul Teatrului Național din Cluj-Napoca, Mihai Măniuțiu, spune că situația e una ”dificilă”: ”nu suntem mai prost subvenționați, avem aceeași subvenție, dar aceasta merge într-o proporție uriașă spre salarii și ne rămân puțini bani pentru producție. Trebuie să ne descurcăm cu mult mai puțini bani, să fim inventivi ca să rămânem la același nivel artistic și de producție. Avem aceeași subvenție, banii sunt altfel direcționați. Majoritatea, 80%, merg la salarii și întreținerea clădirii, extrem de scumpă”.

Directorul Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, Tompa Gabor, completează și el: ”salariile s-au dublat sau chiar triplat iar banii de producție au scăzut cu 70%”. O producție de dimensiuni mari pe scena Naționalului clujean costă până la 300.000 de lei, adică 65.000 de euro, în vreme ce una de dimensiuni mai modeste începe de la 20.000 de lei. Naționalul clujean își începe stagiunea peste câteva zile, cu avanpremiera, în 24 septembrie, la ”Furtuna” de William Shakespeare, în regia lui Gábor Tompa, cu Marcel Iureș în rolul titular.

 • author photo two

  Mihai Prodan

  Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare