Sala de sport a Colegiului George Coșbuc, inaugurată în 2014, e închisă din 2018. Reprezentanta părinților elevilor, către primarul Emil Boc: „Mi-era și frică când ziceați de metrou, că trebuie 96 de luni ca să îl faceți. Dacă pățiți ce am pățit noi cu o biată sală de sport, Doamne ferește!”
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 03, 2023 0 243

Reprezentantă a celor 3000 de părinți care au copii care învață la Colegiul Național George Coșbuc, Arnella Nechita Rota, a cerut primarului Emilc Boc, în calitatea de manager al orașului, la ședința Consiliului Local din 3 martie, o soluție reală pentru deschiderea sălii de sport a școlii, inaugurată în 2014, însă cu lacăt din 2018, după ce s-a constatat erouri de proiectare a tavanului. Deși Primăria a atribuit un contract de peste 5 milioane de lei în vara lui 2021 pentru consolidarea sălii de sport, în continuare nu s-a făcut nimic, iar cei peste 1500 de elevi ai școlii din centrul Clujului socializează în pauze și derulează orele de sport într-o curte de doar 1500 de metri pătrați.
„Avem 62 de clase, 1519 copii, 103 cadre didactice și 3000 de părinți. Avem o curte de 1500 de metri pătrați în care își desfășoară activitatea de sport, de-odată șase clase iar în pauze, toți cei 1500 de copii de la 6 ani la 18 ani, se joacă tot în acest spațiu. Avem o sală de sport nouă-nouță care a fost inaugurată în 2014 iar în 2018 s-a constatat de către Inspectoratul în Construcții că tavanul se lasă. A fost închisă sala de sport din 2018. Din octombrie, eu cel puțin, am făcut foarte multe referate, cereri, am umblat peste tot să încerc să văd ce se îmtâmplă cu sala de sport. Și nu am decât povești. Concret, nimic. Și mă gândesc așa, 53 de luni în care, sigur, colegii dumneavoastră domnule primar au muncit și sunt convinsă că au muncit, dar rezultatul nu se vede. Mi-era și frică când ziceați aici de metroul acesta, că trebuie 96 de luni ca să îl faceți. Dar dacă pățiți ce am pățit noi cu o biată sală de sport, doamne ferește! Vă rog din suflet, domnule primar, având în vedere că sunteți managerul general al acestui oraș și responsabilitatea unei manager este de a rezolva probleme, să puneți pe ordinea de zi rezolvarea acestei situații. Nu mai știu ce să facem. Am venit la dumneavoastră, am venit la colegii dumneavoastră de 4 ani de zile și nimeni nu face nimic concret. Hârtii avem. Dosare sunt convinsă că putem pune aicea și umplem sala. Am vrea niște pași concreți să rezolvăm problema”, a semnalat Arnella Nechita Rota, reprezentanta părinților din Colegiul Național George Coșbuc, la ședința Consiliului Local din 3 martie.
În schimb, primarul Emil Boc a arătat că, având în vedere că experții se ceartă între ei, Primăria depinde de o soluție de la instanță pentru a putea repara sala de sport. Public, nu a oferit termene clare sau alte date.
„Dacă era simplă situația, era demult rezolvată, distinsă doamnă. Nu primarul, să știți, a proiectat sala. Sunt niște tehniceni proști, incompetenți care au fost plătiți să facă lucrări de calitate și au făcut lucrări proaste, așa cum se întâmplă în viață cu incompetenții. Și noi plătim oalele sparte, că or fi proiectanți, că ori fi ingineri. Evident că acum suntem în proceduri administrative. Pentru că noi acolo cheltuim bani publici, nu cheltuiesc, doamenă, benii mei. Trebuie să justificăm fiecare leuț. Și cinive trebuie să plătească pentru că acolo s-au făcut lucrări proaste care nu au corespuns exigențelor și normativelor stabilite de lege. Și atunci se fac procedurile prevăzute de lege, cu expertiză, care se poate contesta, contraexpertiză, stabilire calendar, acțiunare în instanță pentru recuparea banii cheltuiți și cu găsirea unei soluții la o situație foarte grea tehnic. Se pare că uneori lucrurile mici sunt cele complexe. Că la metrou bagi mașininăria pe sub pământ și îți face tunelul. Nu e o situație tehnică cu o construcție deja realizată care n-a avut dimensiunile tehnice prevăzute și stabilitatea asigurată. Că cineva a făcut studiile prost. Evident că este drustrat și pentru mine că știu această situația dar nu pot să dau dispoziție să facă decât în condormitate cu ce spun experții. Iar experții se ceartă între ei și nu se înțeleg. Atunci mă duc în instanță și cer judecătorului să îmi dea soluția. N-am ce să fac. Asta este ceea ce trebuie să înțelegeți că nu e o rea credință nici din partea direcției tehnice, nici din partea primarului. Este un obiectiv pe care îl avem în agendă dar noi nu putem rezolva prin vorbe. Rezolvăm prin ceea ce proiectanții și arhitecții ne spun. Ori dacă ei nu se înțeleg trebuie să ajungem la instanță pentru partea de recuperare a prejudiciului. Se va rezolva. Tineți minte că tot o situație grea am avut la podul Porțelenaului. Un an au stat experții pentru a gădi o soluție după ce s-a găsit un zăcământ de sare. Acolo s-a rezolvat mai repede deoarece nu era construit ceva. La voi e construit deja și e mai complicat. Monitorizez situația. E un grafic tehnic pe care vi l-am comunicat. E o eroare tehnică făcută de specialiști pe care tot specialiștii, alții decât aia proști,trebuie să o corecteze. Avem dorința de a rezolva problema, vă asigur”, a spus primarul Emil Boc.
Sala de sport de la Colegiul Național „George Coșbuc” a fost edificată în 2014 după o investiție de peste 2 milioane de lei. În 2018, sala a fost închisă deoarece constituia un pericol pentru siguranța elevilor și risca să i să prăbușească acoperișul.
Sala de la liceul George Coșbuc avea probleme încă de la recepție, iar comisia de recepție ar fi recomandat monitorizarea în timp a obiectivului, după cum au spus oficiali din conducerea liceului în 2018, când sala a trebuit închisă. Șantierul a avut de la început probleme care au generat costuri pentru Primărie legate de drenuri, de alunecarea dealului, de devierea utilităţilor, după cum anunța primarul Emil Boc la inaugurarea obiectivului în octombrie 2014. Sala a fost executată (proiectare și execuție) de Conimet Impex.
O expertiză tehnică comandată de Primărie a aratat vulnerabilități în proiectarea obiectivului și a estimat că lucrările de consolidare la pachet cu celelalte necesare pentru ca sala să poată fi folosită de elevii Colegiului Coșbuc ajung la circa 6 milioane de lei. Consilierii locali au aprobat în decembrie 2019 să investească respectiva sumă din fonduri publice pentru lucrările de consolidare, așa cum au recomandat experții.
În 2021, Primăria a făcut o licitație pentru consolidarea obiectivului, atribuită în vară (contract numărul 425559 / 21 iul. 2021) pentru peste 5,1 milioane lei către Tomoroagă Construct/Arhi Beast. Termenul de contract era de 8 luni.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Consilier județean, după ce a votat pentru numirea fiului său într-un consiliu de administrație: „Din cauza sistemului online s-a întâmplat. Asta e, n-am furat, n-am dat în cap la nimeni. Vedem ce-a fi”
mai 30, 2023 0
-
USR îi cere lui Tișe să rezilieze contractul cu firma GOTO, care administrează parkingul din incinta Aeroportului: Firma nu și-a respectat obligațiile contractuale
mai 30, 2023 0